ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟ

Μύθοι και Ιστορία

Η λέξη Μύθος,στην πρωτογενή, αρχαία της έννοια, σήμαινε Λόγος.Ο λόγος διά του οποίου ένας άνθρωπος, ή ένας λαός από το απώτατο παρελθόν, διηγούνταν και διέδιδε όσα έπλαθε με το νου αλλά και τη φαντασία του για τη φύση, τα φαινόμενα και τα πλάσματά της, για "κόσμο" των θεών και την κοινωνία των ανθρώπων. Ο συμβολικός λόγος, η Απορία των ανθρώπων για το σύμπαν, τα φυσικά φαινόμενα και τις "δυνάμεις" που τα διέπουν. Για την αρχή της ζωής. Για τα μυστήρια της γέννησης και του θανάτου. Για τη "μοίρα" που εξουσιάζει τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι μυθολογούσαν για να απαντήσουν στην απορία τους, να κατανοήσουν τον κόσμο, να εκλογικεύσουν την πρωτόγονη κοινωνία τους και να την εξελίξουν. Οι αρχαίοι μύθοι των λαών ποίησαν τον πολιτισμό τους. Ενέπνευσαν και εξακολουθούν να εμπνέουν θαυμαστά δημιουργήματα του λόγου και των τεχνών. Επέδρασαν στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας. Εγιναν "γέφυρες" αλληλογνωριμίας, αλληλεπίδρασης, συνεργασίας μεταξύ των λαών. Με το συμβολισμό τους δίδασκαν και διδάσκουν. Και πάντα θα ελευθερώνουν και θα εξυψώνουν το νου και την ψυχή του ανθρώπου.

"Μύθοι και Ιστορία των λαών" τιτλοφορείται η πολύ σημαντική οκτάτομη σειρά από τις εκδόσεις "Παπαδήμα".Σημαντική, γιατί ενώ είναι καθαρά επιστημονική σειρά, έχει την αρετή του συμπυκνωμένου και τη χάρη του εκλαϊκευμένου έργου. Επιπλέον, η εικονογραφημένη, με σπουδαία έργα τέχνης που ενέπνευσαν οι μύθοι των λαών, έκδοση δεν "τρομάζει" με τον όγκο της και την τιμή της (2.800 δρχ. ο τόμος). Η σειρά αυτή προέκυψε από συνεργασία του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Ωστιν στο Τέξας και γράφτηκε από καθηγητές πανεπιστημίων και άλλους επιστήμονες (αρχαιολόγους, ιστορικούς, και ιστορικούς της Τέχνης). Στόχος της σειράς είναι να ιστορήσει - και να τεκμηριώσει με τα αρχαιολογικά και φιλολογικά ευρήματα - την πραγματικότητα που "κρύβουν" οι μύθοι των λαών. Οι τίτλοι (με κοινή για όλους τους τόμους τη λέξη "Μύθοι" της μεταφρασμένης στη γλώσσα μας από αρχαιολόγους και φιλολόγους σειράς, αφορούν στους μύθους των Ελλήνων, Ρωμαίων, Περσών, Αιγυπτίων, Μεσοποταμίων, Βορείων, Κελτών, Αζτέκων και Μάγια.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

"Σημιτικότεροι του Σημίτη"

Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Σημίτη που διακρίνεται για την ευκαμψία της απέναντι στις ΗΠΑ. Είναι, και μάλιστα πλειοδοτούν, τα εγχώρια αφεντικά με τις "αδέσμευτες" και "ανεξάρτητες" εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Θαυμάστε ορισμένα χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων: "Ελευθεροτυπία": "Τρία γιες από τον Κλίντον - Στροφή δεν πίεσε για διάλογο με την Τουρκία!" (σ.σ.: Γιατί να πιέσει για διάλογο με την Τουρκία ο Κλίντον αφού τον πρόσφερε γενναιόδωρα ο πρωθυπουργός;). Τα "Νέα": "Σύμφωνοι για Χάγη Κλίντον - Σημίτης". "Εθνος": "Στήριξη Κλίντον. (σ.σ. Φανταστείτε τι θα παθαίναμε αν δε μας στήριζε ο Κλίντον...).

Μερικές ακόμα τέτοιες "εθνικές επιτυχίες" και οι "έγκυρες" εφημερίδες θα ψάχνουν να βρουν - όχι τη χαμένη τους αξιοπιστία - τους αναγνώστες τους.

Οι "επενδυτές"

"Επενδύσεις" - μαμούθ από Αμερικανούς επιχειρηματίες προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, από τη Ν. Υόρκη. Φυσικά, μη νομίσετε ότι οι πέραν του Ατλαντικού "επενδυτές" ενδιαφέρονται να έρθουν εδώ και να στήσουν τίποτε μεγαλοεπιχειρήσεις. Απλώς, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο υπουργός, επιθυμούν να "τζιράρουν" κεφάλαια μόνο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και στο χώρο των τραπεζών. Με άλλα λόγια, οι Αμερικάνοι έβαλαν στο μάτι τα καλύτερα "φιλέτα" της ελληνικής οικονομίας και αν καταλήξουν ποτέ να τα βάλουν στο χέρι, θα τα αγοράσουν και "μπιρ παρά". Κι αυτά τα ελεεινά "ξεπουλήματα" που ενδεχομένως μεθοδεύτηκαν, τα πλασάρει ως... "επενδύσεις - μαμούθ". "Εύγε", κύριε Παπαντωνίου για την... επιτυχία που είχατε κι εσείς στις ΗΠΑ!

Μήνυμα ζωής

Το ευρύτερο μήνυμα για τη ζωή φιλοδοξεί να μεταφέρει ο Σύλλογος Οικογένειας της θεραπευτικής κοινότητας η "Στροφή" με τις γιορταστικές του εκδηλώσεις.

Ανήμερα του Πάσχα ο σύλλογος θα γιορτάσει στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του Δήμου Αθηναίων στον Αγιο Ανδρέα, από τις 10πμ - 5μμ. Τη Δευτέρα του Πάσχα θα γίνουν αγώνες στίβου, ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ στο Αλσος Βεϊκου του Δήμου Γαλατσίου, από τις 2 - 6 μμ.

Ο σύλλογος καλεί όσους θέλουν κοντά του για να μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα που μεταφέρουν τα παιδιά που αγωνίζονται για την απεξάρτησή τους.

Κόντρα στην Ιστορία

"Η διατήρηση της σταθερότητας δεν είναι πλέον η αποκλειστική ευθύνη μιας μόνο χώρας. Το βαρύ καθήκον, που κάποτε επωμίζονταν μόνες οι ΗΠΑ, είναι τώρα, τουλάχιστον μερικά, η κοινή και από κοινού ευθύνη όλων των χωρών"!

Πρόκειται για απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού στο Πανεπιστήμιο του Γιέιλ, με θέμα τις Διεθνείς Σχέσεις και το ρόλο της χώρας μας. Οσον αφορά το τελευταίο μέρος της πρότασης, αντί σχολίου, θα αφήσουμε τον πρωθυπουργό να φαντάζεται τον εαυτό του ως αρμόδιο για την ειρήνη στον κόσμο... Το άλλο όμως είναι πραγματικό μαργαριτάρι.

Για όσους δεν κατάλαβαν, μέχρι πρότινος - κατά τον Κ. Σημίτη - οι ΗΠΑ και μάλιστα "μόνες" (!) που είχαν αναλάβει το "βαρύ καθήκον" (!) για τη "σταθερότητα" (!!!) στον πλανήτη.

Δεν έχει σημασία να αναλογιστεί κανείς πλευρές αυτής της "σταθεροποιητικής" δράσης των ΗΠΑ, όπως στο Βιετνάμ, την Κορέα, τις Φιλιππίνες, τον Περσικό, τον Λίβανο, τη Λιβύη, την πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Σομαλία, την Ελλάδα την ίδια. Σημασία έχει να σκεφτούμε - πρώτα και κύρια οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός - πού μπορεί να οδηγήσουν τον τόπο τέτοιοι και τόσο υποτελείς κυβερνώντες, όπως οι σημερινοί, που δε χάνουν ευκαιρία να επιδεικνύουν τον ευτελή ραγιαδισμό τους. Σε πείσμα ακόμα και της πρόσφατης, πολύ πρόσφατης Ιστορίας.

Πρόσωπο

Μπορίς Γιέλτσιν

Ελάχιστα και πολύ κοινότοπα, όπως άλλωστε αναμενόταν, έμειναν στην προεκλογική "φαρέτρα" του Προέδρου της Ρωσίας. Από όταν βγήκε από την αρκετά μακρόχρονη θεραπεία του από το Σανατόριο και αφού εξασφάλισε την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και του προέδρου των ΗΠΑ, όχι χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα και ταπεινώσεις, άρχισε μετά προς το λαό να υπόσχεται "λαγούς με πετραχήλια". Αρχικά ακολούθησε την πάγια τακτική των ηγετών του είδους του να αντιπολιτεύονται... τον εαυτό τους στις προεκλογικές περιόδους. Εκανε αφ' υψηλού κριτική στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του, φτάνοντας μάλιστα στην πολύ γνωστή "σχιζοφρένεια" να απειλεί τους δικούς του ανθρώπους, που τήρησαν την ολόδική του πολιτική. Για τον εμφύλιο με την Τσετσενία επέλεξε πάλι το δρόμο της ψευδαίσθησης. Την ίδια ώρα που ο στρατός του έκανε "ίσωμα" τα χωριά που δεν υπέγραφαν τους όρους του, εκείνος από τη Μόσχα έλεγε πως βρίσκεται ήδη σε απευθείας διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός. Ολα αυτά τα τερτίπια, όμως, αποδείχτηκαν ότι "δεν έφταναν" και ο εκλεκτός της Δύσης έπρεπε να ανατρέξει για άλλη μια φορά στην πεπατημένη του αντικομμουνισμού. Εκεί "στο χώρο των παραμυθιών" δεν τον πιάνει κανείς και έτσι καταναλώνει πολύ από τον προεκλογικό του χρόνο, σπέρνοντας τον "τρόμο" μπροστά στον... επερχόμενο κίνδυνο. Ομως ακόμα και από το προπαγανδιστικό του επιτελείο ανησύχησαν από την τόση φτώχεια λόγου και όλο και περισσότεροι με τον τρόπο τους δημόσια τον συμβουλεύουν πως... δε φτάνει.

Π. Α.

Κοινωνική... αναισθησία

Αυτό και αν είναι "κοινωνική ευαισθησία"! Πενήντα... ολόκληρες χιλιάδες αποφάσισε να δώσει ο ΟΑΕΔ στους άνεργους της Ζώνης ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το Πάσχα! Και αυτά, μετά το Πάσχα..! Και ας είχε αποδεχτεί ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας το αίτημα των συνδικάτων για επίδομα ύψους 150.000! Και ας έχει στοιχειώσει η ανεργία σ' αυτόν τον άλλοτε οικονομικό πνεύμονα για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, σε τρομαχτικά επίπεδα...

Βλέπετε ο ΟΑΕΔ έχει άλλες προτεραιότητες. Οπως, λόγου χάρη, η εκτροφή της νέας γενιάς τρωκτικών δημοσίου χρήματος, διά της λεγόμενης επαγγελματικής κατάρτισης. Οπως η επεξεργασία του νομοσχεδίου, που - στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας - σκοπεύει να παραδώσει τον ίδιο τον προϋπολογισμό του Οργανισμού στους βιομηχάνους διά των "κουπονιών εργασίας" κλπ. κλπ.

Αλλά με τους άνεργους της Ζώνης δε θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα οι διάφοροι καρεκλοκένταυροι. Γι αυτό μπορούν να είναι σίγουροι και... καλή τους όρεξη!

"Ηγεμονικές" παραισθήσεις

Πόσα εκατομμύρια είναι οι κάτοικοι αυτής της πολύπαθης χώρας; Δέκα; Λάθος. Πενήντα(!) απαντά ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ο οποίος έχει βαλθεί να μας μάθει "εκσυγχρονιστικά" γράμματα. Ενα από τα βασικά επιχειρήματα, λοιπόν, του πρωθυπουργού για να πείσει τους Αμερικανούς επενδυτές να φέρουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας ήταν ότι "η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια περιορισμένη αγορά των δέκα εκατομμυρίων καταναλωτών", αλλά "έχει εξελιχθεί σε μία από τις πλέον δυναμικές οικονομίες σε μια εκτεταμένη αγορά που περιλαμβάνει πενήντα εκατομμύρια άτομα".

Για όσους δεν κατάλαβαν, τα υπόλοιπα σαράντα εκατομμύρια είναι ο πληθυσμός των άλλων χωρών στα Βαλκάνια, όπου η ελληνική άρχουσα ευελπιστεί να παίξει το δικό της ηγεμονικό ρόλο, έναντι των συνεχών ανταλλαγμάτων που προσφέρει στη "νέα τάξη". Βέβαια, λεπτομέρειες όπως ποιος ήταν εκείνος που εξουσιοδότησε τον Κ. Σημίτη να μιλάει εξ ονόματος των δεκάδων εκατομμυρίων καταναλωτών αυτών των χωρών, καμιά απολύτως σημασία δεν έχει. Οπως δεν έχει- για την κυβέρνηση - σημασία το γεγονός πως οι ηγήτορες της "νέας τάξης" έχουν κανονίσει από μόνοι τους, χωρίς τον Κ. Σημίτη, τις μοιρασιές...

Τι να κάνουμε όμως; Οι εμμονές του "ηγεμονικού" ρόλου στα Βαλκάνια δημιουργούν παραισθήσεις...

Πάσχα

Πάσχα τερπνό,

Πάσχα λαμπρό,

ξεχάστε,

έτσι πρέπει,

το Μάαστριχτ,

το ζωνάρι σας

την άδεια σας

την τσέπη,

στο φαγοπότι,

στη χαρά,

η μέρα αυτή

προτρέπει.

Πάσχα τερπνό

Πάσχα λαμπρό,

γιορτή τρανή,

μεγάλη,

σήμερα

ας ξεχάσουμε

το μαύρο μας

το χάλι

κι από μεθαύριο

ξανά

στις έγνοιες

και στην πάλη!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ