ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΤΑΦΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Κινδυνολογείτε για να ξεσηκώνετε τους αγρότες κατά της ΕΕ και της κυβέρνησης", μας έλεγε ο τότε υπουργός Γεωργίας, Γ. Μωραϊτης, όταν, πριν έναν, περίπου, χρόνο του επισημαίναμε ότι η τιμή του βαμβακιού θα μειωθεί, και μάλιστα αισθητά, λόγω της εφαρμογής του νέου κανονισμού της ΕΕ. Κι ο αντικαταστάτης του στο υπουργείο, Θ. Στάθης, δήλωνε, με κάθε ευκαιρία, ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πουλούσαν μέχρι και 300 δραχμές το κιλό. Κι ήρθε ο καιρός να επιβεβαιωθούμε, δυστυχώς, εμείς και να διαψευστεί η κυβέρνηση. Η τιμή του βαμβακιού μειώθηκε πάνω από 30 δραχμές κατά κιλό σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και οι παραγωγοί έχασαν συνολικά πάνω από 90 δισ. δραχμές. Αποδείχτηκε, λοιπόν, ότι δεν κινδυνολογούσαμε εμείς, αλλά ψεύδονταν ασυστόλως και εν γνώσει τους οι υπουργοί.

Αποδείχτηκε, δηλαδή - κι αυτό έχει σημασία - πως ο κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι είναι καταστροφικός και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας, χωρίς αντιρρήσεις, τις επιταγές των Βρυξελλών, οδηγεί την ελληνική γεωργία σε αδιέξοδο και χιλιάδες αγρότες στο ξεκλήρισμα.

Βεβαίως, οι αγρότες δεν πίστεψαν τις υποσχέσεις των υπουργών Γεωργίας και τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και αντέδρασαν δυναμικά κατά της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, πραγματοποιώντας πολλές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, που συγκλόνισαν ολόκληρη τη χώρα.

***

Οι αποφάσεις της ΕΕ και η κυβερνητική πολιτική δε δημιούργησαν προβλήματα μόνο στους βαμβακοπαραγωγούς. Ανάλογες επιπτώσεις είχαν σε όλα σχεδόν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία. Η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι χειρότερη, αν ληφθεί υπόψη ότι και οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την ανάπτυξη πολλών καλλιεργειών, ενώ αναμένονται και νέα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ. Οι ποσοστώσεις και η συνυπευθυνότητα που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες αποτελούν την ταφόπετρα της ελληνικής γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής. Στον Ελληνα αγρότη απαγορεύεται να αυξήσει την παραγωγή του - αυξάνοντας έτσι και το εισόδημά του - κι αν το επιχειρήσει ή απλώς του προκύψει, του επιβάλλεται πρόστιμο. Παράλληλα με την πολιτική μείωσης των τιμών που εφαρμόζεται, οδηγείται, εξ αντικειμένου, στην απογοήτευση, αναλογιζόμενος αν και για πόσο ακόμα μπορεί να ασχοληθεί με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Διότι με τι κουράγιο να συνεχίσει να καλλιεργεί τη γη, όταν χρόνο με το χρόνο το εισόδημά τους μειώνεται; Πώς να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία, όταν π.χ. το αιγοπρόβειο γάλα πουλιέται 100 δραχμές το κιλό φτηνότερα από πέρσι και στο αγελαδινό πληρώνει τσουχτερό πρόστιμο, επειδή υπερέβη την ποσόστωση που έθεσε η ΕΕ;

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει - και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να το πετύχει - να πλήξει καίρια την ελληνική αγροτική οικονομία, μειώνοντας τις καλλιέργειες και τον αριθμό των αγροτών. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και η προηγούμενη της ΝΔ - συμφωνεί και επαυξάνει με αυτή την πολιτική, λαμβάνοντας και πρόσθετα μέτρα για την υλοποίησή της. Το δήθεν ενδιαφέρον, στα λόγια, του σημερινού υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, για τα προβλήματα του γεωργοκτηνοτροφικού κόσμου, είναι τουλάχιστον, υποκριτικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ξεκαθάρισε, μιλώντας στη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, πως δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, λέγοντας, χαρακτηριστικά, ότι "δεν είναι ο μάγος με τα δώρα".***

Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει καμιά εναλλακτική αναπτυξιακή πρόταση για τη χώρα μας. Διότι, μαζί με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας καταστρέφεται και ο δευτερογενής, με την πολιτική της αποβιομηχάνισης και των ιδιωτικοποιήσεων που εντέλλονται οι Βρυξέλλες και ακολουθούν, δουλικά, οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αλλά και ο τριτογενής τομέας δεν ανθεί, καθότι, λόγω της χρόνιας πολιτικής λιτότητας, δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά, για να κινηθεί το εμπόριο, οι υπηρεσίες υπολειτουργούν, εξαιτίας των "πελατειακών σχέσεων" που φρενάρουν τη διοίκηση και ο τουρισμός δέχεται απανωτά πλήγματα με ταξιδιωτικές οδηγίες των ΗΠΑ, λόγω προβλημάτων, που ανακύπτουν με γειτονικές χώρες και της λειψής υποδομής. Και φυσικά η κυβέρνηση δε μεριμνά για το πού θα πάνε και πώς θα ζήσουν οι χιλιάδες αγρότες, που θα "απελευθερωθούν" απ' την αγροτική οικονομία. Διότι δεν μπορεί να αποτελεί λύση ο συνωστισμός τους στις ουρές ανέργων των πόλεων και στα βουλευτικά γραφεία για κάποιο ρουσφέτι διορισμού.

Η Ελλάδα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για μια αναπτυγμένη γεωργία και κτηνοτροφία. Οι εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες είναι ειδυλλιακές. Στη χώρα μας μπορούν να αποδώσουν όλες, σχεδόν, οι καλλιέργειες. Εμπειρο και παραγωγικό προσωπικό υπάρχει. Κι όμως ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας φθίνει συνεχώς και χιλιάδες αγρότες οδηγούνται στο παραγωγικό περιθώριο. Γιατί; Μα, επειδή έτσι συμφέρει στην ΕΕ, η οποία θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα φτηνών υπηρεσιών και τουρισμού, έρμαιο στις ιμπεριαλιστικές διαθέσεις της. Διότι καμιά χώρα δεν μπορεί, χωρίς παραγωγική βάση, να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις, για να εξασφαλίσει την εθνική ανεξαρτησία της.

Οι Ελληνες αγρότες έχουν συνειδητοποιήσει πολύ καλά τι ακόμα τους περιμένει, αν συνεχιστεί αυτή η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Το μόνο που τους απομένει είναι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τους αγώνες τους και να συνταχθούν με τους εργάτες και τους επαγγελματοβιοτέχνες σε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και πάλης, με αντιμονοπωλιακά, αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Ενα λαϊκό μέτωπο ικανό να ανατρέψει αυτή την καταστροφική για τη χώρα μας πολιτική και να θέσει τις βάσεις για την εφαρμογή μιας άλλης υπέρ των συμφερόντων του λαού και του τόπου.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Η ΕΕ έχει αποφασίσει - και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να το πετύχει- να πλήξει καίρια την ελληνική αγροτική οικονομία, μειώνοντας τις καλλιέργειες και τον αριθμό των αγροτών. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και η προηγούμενη της ΝΔ - συμφωνεί και επαυξάνει με αυτή την πολιτική, λαμβάνοντας και πρόσθετα μέτρα για την υλοποίησή της


ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο

- Ποια είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από την εφαρμογή της συμφωνίας έμμεσης ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τι θα σημάνει η διαφαινόμενη αποτυχία του διαγωνισμού για την επιλογή ιδιώτη μάνατζμεντ που θα αναλάβει τη διαχείριση του ναυπηγείου;

- Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τρεις εταιρίες, με δυο προσφορές, οι οποίες απορρίφθηκαν σαν οικονομικά ασύμφορες, αλλά και απαράδεκτες, με τους διάφορους όρους που περιείχαν. Οι πληροφορίες λένε ότι θα προσφύγουν σε δεύτερο διαγωνισμό. Παράλληλα η εξέλιξη αυτή θέτει σε κίνδυνο την ίδια την πολυδιαφημιζόμενη λύση του 51%-49%. Και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να δώσει το "οκέι" γι' αυτή την ιδιόμορφη ιδιωτικοποίηση, είχε θέσει σαν προϋπόθεση την επιλογή ιδιώτη μάνατζμεντ και την κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου. Και η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμησή μας πως η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που ακολουθεί η κυβέρνηση βάσει των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οδηγεί τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά από αδιέξοδο σε αδιέξοδο. Τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, που πανηγυρικά στηρίχτηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τα αρνητικά αποτελέσματα έχουν ήδη φανεί. Στην πράξη το μόνο που άρχισε να υλοποιείται είναι η συρρίκνωση του ναυπηγείου και η αποδιοργάνωσή του. Ηδη το προσωπικό μειώθηκε κατά 300 άτομα και έπεται συνέχεια. Το ίδιο προχωρεί και η άλωση μιας σειράς εργασιών του από εργολαβικά συμφέροντα.

- Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί και τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, ενώ διάφορα σενάρια κάνουν λόγο για ενοποίησή τους με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Τι κρύβεται πίσω απ' αυτά τα σενάρια;

- Πράγματι, το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη που κάνουν λόγο για σχέδια ενοποίησης των δυο ναυπηγείων. Προς μια τέτοια κατεύθυνση "σπρώχνουν" εκδοτικά συμφέροντα, ενώ ανάλογες συζητήσεις γίνονται και σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Εκείνο που συζητιέται είναι σε πρώτη φάση να γίνει η ενοποίηση με ιδιοκτησιακό καθεστώς 51%-49%. Μια λύση που κατά την εκτίμησή μας είναι θνησιγενής, δεν μπορεί να πάει μακριά. Απώτερος στόχος μιας τέτοιας επιλογής είναι σε μια πορεία να οδηγήσουν τα ναυπηγεία σαν "ώριμο φρούτο" στην αγκαλιά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ό,τι αυτή συνεπάγεται ή ακόμα και στο "λουκέτο". Αφού πρώτα τα έχουν συρρικνώσει, έχουν αδρανοποιήσει το συνδικαλιστικό κίνημα και έχουν διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις.

- Ποιες είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων, από τη μέχρι τώρα υλοποίηση της συμφωνίας έμμεσης ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων;

- Παραμονές Πάσχα οι εργαζόμενοι πλήρωσαν ο καθένας 25.000 δραχμές για το λεγόμενο επενδυτικό πρόγραμμα. Είναι τα πρώτα χρήματα που δίνουν και έπεται συνέχεια. Ολοι οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι, ανεξάρτητα από τι λύση ήθελαν να δοθεί. "Δε μας τα είχαν πει αυτά", είναι η χαρακτηριστική έκφραση που ακούς και ακόμα πολλοί λένε ότι "μας κορόιδεψαν, δε μας είπαν την αλήθεια". Σαν παράταξη έγκαιρα είχαμε επισημάνει τις συνέπειες από την ιδιόμορφη ιδιωτικοποίηση και οι εκτιμήσεις μας επαληθεύτηκαν από τη ζωή. Οπως είπα και παραπάνω, η λύση αυτή δεν πάει μακριά. Διέξοδος προοπτικής υπάρχει και είναι η ομόφωνη παλαιότερη θέση των συνδικάτων για ναυπηγεία 100% στο δημόσιο και δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας. Λύση, που απαιτεί σύγκρουση με τις επιλογές κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ντ. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ