ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενδοκυβερνητικές κόντρες

Οι σχέσεις της χώρας με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία αναμένεται να βρεθούν στο κέντρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, όσο πλησιάζει η ημερομηνία πραγματοποίησης του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ

Οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην υπόθεση των Σκοπίων αναμένεται να τεθούν στη δοκιμασία της άγριας εσωκομματικής αντιπαράθεσης, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα στη Ν. Υόρκη αναμένεται να ξεκινήσει ένας ακόμη γύρος συνομιλιών υπό την αιγίδα του Σ. Βανς, με στόχο την επίτευξη ενός συμβιβασμού στο πρόβλημα του ονόματος του νέου κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόσωπος της ελληνικής πλευράς, πρεσβευτής Χρ. Ζαχαράκης, ήδη έχει διαβιβάσει στον Σ. Βανς την επιθυμία της Αθήνας να συμβιβαστεί με τη λύση μιας σύνθετης ονομασίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά τα φαινόμενα δεν είναι διατεθειμένη να απαντήσει ανάλογα στα ανοίγματα της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς θεωρεί πως βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Αυτό το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, φροντίζει να το ενισχύσει η αμερικανική διπλωματία, η οποία έχει ήδη αρχίσει να υπονομεύει το πλαίσιο των συνομιλιών υπό τον Σ. Βανς, καλλιεργώντας ιδέες για αναζήτηση λύσης σε άλλη διαδικασία, με απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απλώς παραπέμπει το θέμα στις ελληνικές καλένδες και βοηθά στο να επικρατήσει στην πράξη η λύση της διπλής ονομασίας.

Μιλώντας για το θέμα των Σκοπίων στο ραδιοφωνικό σταθμό ΦΛΑΣ, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας θέλησε να υπογραμμίσει τα οφέλη που αποκόμισε η Ελλάδα από την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία προβλέπει τη συνέχιση των προσπαθειών για την επίτευξη οριστικής λύσης στο πρόβλημα του ονόματος. "Αν δεν υπάρξει τελικώς συμφωνία, είπε ο Δ. Ρέππας, να είναι η πλευρά των Σκοπίων η οποία διεθνώς θα έχει εκτεθεί ως ανυποχώρητη".

Σχετικά με τις επικείμενες συνομιλίες στη Ν. Υόρκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογράμμισε την πάγια θέση του Κόμματος: "Οχι άλλος χαμένος χρόνος", τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα και συμπλήρωσε: "Με διμερείς συνομιλίες και χωρίς επιδιαιτητές και πακέτα συμφωνιών εφ' όλης της ύλης, πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αρχική συμφωνία, με τρόπο που να διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας και την καλή γειτονία με τη γειτονική χώρα".

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως επισημαίνουν με ανησυχία κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, η πολιτική της χώρας έναντι της Τουρκίας θα διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα των συσχετισμών που θα επικρατήσουν στο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

Οπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, η κατευναστική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί κατευθείαν στο τραπέζι ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου, τον οποίο προετοιμάζει η αμερικανική διπλωματία. Οι προθέσεις της Ουάσιγκτον καταγράφονται σαφέστατα στην επιστολή του Προέδρου Κλίντον προς την ελληνική ομογένεια. "Μαζί με την ΕΕ εργαζόμαστε τώρα με την Ελλάδα και την Τουρκία - αναφέρει στην επιστολή του ο Μπιλ Κλίντον - για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής φόρμουλας για το θέμα της κυριότητας της Ιμιας, όπως και τις άλλες σημερινές διαφορές στο Αιγαίο".

Στην αμερικανική κηδεμονία

Αισιόδοξος για την πορεία των εθνικών θεμάτων εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κλίντον. Στήριξε την αισιοδοξία του στο ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αποδέχτηκε τη διαδικασία για τη βήμα βήμα προσπάθεια επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών. Απέφυγε βέβαια να πει ο Ελληνας πρωθυπουργός ότι ο ίδιος δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να παρουσιάσει σαν ελληνική πρόταση την πρόταση των Αμερικανών όπως την είχαν υπαγορεύσει κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ιμια και την ολοκλήρωσαν λίγες μέρες μετά. Τότε βέβαια η ελληνική κυβέρνηση για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης είχε δυσφορήσει με την πρόταση για παραπομπή του θέματος στη Χάγη, είχε μάλιστα διαμηνύσει στον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ ότι είναι "ανεπιθύμητος". Τώρα η κυβέρνηση σχεδόν θριαμβολογεί για την εξέλιξη αυτή! Για να γίνει μια ολοκληρωμένη εκτίμηση σχετικά με τα αποτελέσματα του πρωθυπουργικού ταξιδιού στις ΗΠΑ πρέπει να γίνει γνωστό το τι πραγματικά συμφωνήθηκε. Ωστόσο και μόνο από τις επίσημες δηλώσεις προκύπτει ότι η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς πως είναι διατεθειμένη να θέσει υπό την επιδιαιτησία τους όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να εξασφαλίσει έναν προνομιακό ρόλο στα πλαίσια της αμερικανικής στρατηγικής στην ευρύτερη περιοχή.

Βέβαια, η αμερικανική στρατηγική, όπως είναι γνωστό, δεν έχει καμιά σχέση με τα εθνικά μας συμφέροντα, το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες. Η προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων είναι το μόνο κριτήριο και γι' αυτό απαιτείται η απόκτηση του ελέγχου και η χειραγώγηση των εξελίξεων στην περιοχή. Στα πλαίσια αυτά η αμερικανική εξωτερική πολιτική με κυνισμό επιβάλει το καθεστώς του "διαίρει και βασίλευε", όπως είδαμε στη Μέση Ανατολή, στη Βοσνία και τώρα στο Αιγαίο. Οσο για το είδος της "ειρήνης" που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις εποπτευόμενες περιοχές, μιλούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Λίβανο όπου η τρομοκρατική επίθεση του Ισραήλ κατά του Λιβάνου μένει στο απυρόβλητο εξαιτίας της άρνησης των Αμερικανών να την καταδικάσουν.

Η ελληνική κυβέρνηση δέσμια στο άρμα της αμερικανικής κυριαρχίας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην αποδοχή απαράδεκτων όρων και συμφωνιών. Η αποδοχή του καθεστώτος περιορισμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο, όπως προέκυψε κατά την κρίση στην Ιμια είναι ένα πρώτο δείγμα που επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση Κλίντον - Σημίτη. Η συνέχεια αναμένεται ότι θα γίνει με το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης στα πλαίσια των συζητήσεων για την υφαλοκρηπίδα, αλλά και με την αποδοχή των διχοτομικών λύσεων που ετοιμάζουν οι Αμερικανοί για την Κύπρο.

Η πολιτική της υποτέλειας απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση που ακολούθησαν με συνέπεια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συνοδεύτηκε από μια σειρά χαμένων ευκαιριών που θα μπορούσαν να δώσουν στην Ελλάδα ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ρόλο για την προώθηση της ειρήνης και την αποκατάσταση ισότιμων σχέσεων μεταξύ των χωρών και των λαών. Κατάφεραν όμως οι ελληνικές κυβερνήσεις να μετατρέψουν όλες τις ευκαιρίες σε μπούμερανγκ κατά της χώρας και των συμφερόντων της, κατάφεραν να υποθηκεύσουν την ίδια την εθνική κυριαρχία.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να γνωρίσει τη δικιά του Ανάσταση

Την Ακαδημία Αστυνομίας στην Αθήνα και τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο επισκέφθηκε την Κυριακή του Πάσχα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.Σε δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ακαδημία Αστυνομίας, τόνισε: "Με την ευκαιρία που βρίσκομαι στην Ελληνική Αστυνομία θέλω να υπογραμμίσω ότι το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των αστυνομικών. Εύχομαι ο λαός μας να γνωρίσει τη δική του Ανάσταση". Στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών η Αλ. Παπαρήγα αντάλλαξε ευχές και τσούγκρισε αυγά με αξιωματικούς και στρατευμένους και τις οικογένειές τους. Επίσης, αντάλλαξε ευχές με τη στρατιωτική ηγεσία και τους παρευρισκόμενους την ώρα εκείνη, στον ίδιο χώρο, πρόεδρο της ΝΔ, Μ. Εβερτ,και υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γερ. Αρσένη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ