Τετάρτη 17 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενδοκυβερνητικές κόντρες

Οι σχέσεις της χώρας με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία αναμένεται να βρεθούν στο κέντρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, όσο πλησιάζει η ημερομηνία πραγματοποίησης του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ

Οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην υπόθεση των Σκοπίων αναμένεται να τεθούν στη δοκιμασία της άγριας εσωκομματικής αντιπαράθεσης, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα στη Ν. Υόρκη αναμένεται να ξεκινήσει ένας ακόμη γύρος συνομιλιών υπό την αιγίδα του Σ. Βανς, με στόχο την επίτευξη ενός συμβιβασμού στο πρόβλημα του ονόματος του νέου κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόσωπος της ελληνικής πλευράς, πρεσβευτής Χρ. Ζαχαράκης, ήδη έχει διαβιβάσει στον Σ. Βανς την επιθυμία της Αθήνας να συμβιβαστεί με τη λύση μιας σύνθετης ονομασίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά τα φαινόμενα δεν είναι διατεθειμένη να απαντήσει ανάλογα στα ανοίγματα της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς θεωρεί πως βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Αυτό το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, φροντίζει να το ενισχύσει η αμερικανική διπλωματία, η οποία έχει ήδη αρχίσει να υπονομεύει το πλαίσιο των συνομιλιών υπό τον Σ. Βανς, καλλιεργώντας ιδέες για αναζήτηση λύσης σε άλλη διαδικασία, με απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απλώς παραπέμπει το θέμα στις ελληνικές καλένδες και βοηθά στο να επικρατήσει στην πράξη η λύση της διπλής ονομασίας.

Μιλώντας για το θέμα των Σκοπίων στο ραδιοφωνικό σταθμό ΦΛΑΣ, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας θέλησε να υπογραμμίσει τα οφέλη που αποκόμισε η Ελλάδα από την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία προβλέπει τη συνέχιση των προσπαθειών για την επίτευξη οριστικής λύσης στο πρόβλημα του ονόματος. "Αν δεν υπάρξει τελικώς συμφωνία, είπε ο Δ. Ρέππας, να είναι η πλευρά των Σκοπίων η οποία διεθνώς θα έχει εκτεθεί ως ανυποχώρητη".

Σχετικά με τις επικείμενες συνομιλίες στη Ν. Υόρκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογράμμισε την πάγια θέση του Κόμματος: "Οχι άλλος χαμένος χρόνος", τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα και συμπλήρωσε: "Με διμερείς συνομιλίες και χωρίς επιδιαιτητές και πακέτα συμφωνιών εφ' όλης της ύλης, πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αρχική συμφωνία, με τρόπο που να διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας και την καλή γειτονία με τη γειτονική χώρα".

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως επισημαίνουν με ανησυχία κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, η πολιτική της χώρας έναντι της Τουρκίας θα διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα των συσχετισμών που θα επικρατήσουν στο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

Οπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, η κατευναστική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί κατευθείαν στο τραπέζι ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου, τον οποίο προετοιμάζει η αμερικανική διπλωματία. Οι προθέσεις της Ουάσιγκτον καταγράφονται σαφέστατα στην επιστολή του Προέδρου Κλίντον προς την ελληνική ομογένεια. "Μαζί με την ΕΕ εργαζόμαστε τώρα με την Ελλάδα και την Τουρκία - αναφέρει στην επιστολή του ο Μπιλ Κλίντον - για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής φόρμουλας για το θέμα της κυριότητας της Ιμιας, όπως και τις άλλες σημερινές διαφορές στο Αιγαίο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
1967: ΗΠΑ και χούντα «στήνουν» το έγκλημα της Κύπρου (2000-11-16 00:00:00.0)
Ασάφειες και παλινωδίες (1996-03-13 00:00:00.0)
Τώρα είναι βάρος... (1996-03-08 00:00:00.0)
Σφυγμομετρά αντιδράσεις η Αθήνα (1996-03-07 00:00:00.0)
Επιλογές σε δύο μέτωπα (1996-01-21 00:00:00.0)
Στο ίδιο τραπέζι (1995-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ