ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ενταση των προεκλογικών ζυμώσεων

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Εληξε στις 16 Απρίλη η πρώτη φάση της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας με την παραλαβή των υπογραφών υποστήριξης των υποψηφίων προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) είχε προηγουμένως καταγράψει τις Ομάδες Πρωτοβουλίας που πρότειναν 78 υποψήφιους, αλλά μόνο για 17 απ' αυτούς οι οπαδοί και τα στελέχη τους (σε ορισμένες περιπτώσεις και πληρωμένοι "συλλέκτες" υπογραφών) κατόρθωσαν να παρουσιάσουν στην ΚΕΕ το απαραίτητο εκατομμύριο υπογραφών υποστήριξης. Επομένως, δε θα υπάρχουν πολυσέλιδα ψηφοδέλτια με τα οποία φόβιζαν το λαό ορισμένοι παράγοντες. Στις 17 Απρίλη μόνο 4 υποψήφιοι έλαβαν ήδη από τον πρόεδρο της ΚΕΕ Νικολάι Ριάμποφ τη βεβαίωση υποψηφίου, συνεπώς, και το δικαίωμα να ξεκινήσουν την προεκλογική εκστρατεία. Κατά σειρά είναι: ο πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο νυν Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Η ΚΕΕ αρνήθηκε να καταγράψει άλλους δυο υποψηφίους - τον δισεκατομμυριούχο πρόεδρο της φαρμακευτικής εταιρίας "Φερέιν" Βλαντίμιρ Μπριντσάλοφ και τον πρόεδρο Ερευνητικού Ιδρύματος Μάρτιν Σάκουμ με την αιτιολογία της μη αυθεντικότητας πολλών υπογραφών. Ο Μπριντσάλοφ προσέφυγε κατά της ΚΕΕ στο Ανώτατο Δικαστήριο και κέρδισε και τώρα την υπόθεση εξετάζει η Γενική Εισαγγελία. Και ο Σάκουμ σκοπεύει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο μεγάλος επιχειρηματίας Αντρέι Ζαβίντια, αναγνώρισε γραπτώς την έλλειψη ευσυνειδησίας στη δουλιά των "συλλεκτών" του, υπογραφών και παραιτήθηκε. Μεταξύ των υπολοίπων υποψηφίων, οι οποίοι μέχρι τις 26 Απρίλη θα λάβουν ή όχι την ποθητή βεβαίωση, είναι αυτοί που η κοινή γνώμη αποκαλεί "φαβορί του δεύτερου κλιμάκιου". Πρόκειται για τον πρόεδρο του "Γιάμπλοκο" Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι(είναι υπέρ των γιελτσινικών μεταρρυθμίσεων χωρίς τον Γιέλτσιν", τον διάσημο οφθαλμολόγο Σβιατοσλάβ Φιόντοροφ ("λαϊκός σοσιαλισμός") και το στρατηγό ε. α. Αλεξάντρ Λέμπεντ.

Ζωηρές συζητήσεις γίνονται τώρα, που υποθάλπονται και από υπαινιγμούς των ίδιων των πολιτικών, για την πιθανότητα συνένωσής τους, αλλά ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν μάλλον απίθανη μια τέτοια απόφαση, διότι είναι πάρα πολύ μεγάλες οι φιλοδοξίες. Η πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατική Ρωσία Γκαλίνα Σταροβόιτοβα, η μοναδική γυναίκα υποψήφια, όπως δήλωσε ένας πολιτειολόγος στην τηλεόραση, "θα γυρίσει στη Ρωσία από το εξωτερικό μόνο κατά τη στιγμή των εκλογών". Παρέδωσαν, επίσης, το 1.000.000 υπογραφές στην ΚΕΕ, ο ηγέτης του γνωστού μόνο στους ειδικούς Συντηρητικού Κόμματος Λεβ Ουμπόζκο, ο προτεινόμενος από τους εθνικιστές πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στην άρση βαρών θρυλικός Γιούρι Βλάσοφ και οι επιχειρηματίες Αρτιόμ Ταράσοφ και Σεργκέι Μαβρόντι (παλιότερα είχαν να κάνουν με τα νομοτελεστικά όργανα - ο πρώτος κρυβόταν στο εξωτερικό, ο δεύτερος έκανε, μάλιστα, και φυλακή). Την τελευταία μέρα, χάρη στη μεγάλη βοήθεια της "Εργαζόμενης Ρωσίας", παρέδωσε 1.270.000 υπογραφές ο υποψήφιος Αμάν Τουλέγεφ, που υποστηρίζεται και από οργανώσεις του ΚΚΡΟ. Κατά συνέπεια, σύντομα θα γίνει σαφές ποιοι θα προσχωρήσουν στην τετράδα των ήδη καταγραμμένων από την ΚΕΕ υποψηφίων προέδρων. Είναι δυνατές (και πιθανές) παραιτήσεις υποψηφίων υπέρ άλλων. Ωστόσο, μόνο δυο υποψήφιοι έχουν τις πραγματικές δυνατότητες εκλογής - ο κομμουνιστής Ζιουγκάνοφ και ο αντικομμουνιστής Γιέλτσιν.

Λαϊκή εκδήλωση ενάντια στον Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση). -

Ο Μπορίς Γιέλτσιν πραγματοποίησε περιοδεία στις περιοχές Κρασνοντάρ και Σταυρούπολη. Στο Κρασνοντάρ τον περίμενε μια έκπληξη: Κόκκινες σημαίες, σφυρίγματα, συνθήματα αποδοκιμασίας. Τα έχασε, όμως, όταν στο δρόμο συνάντησε βετεράνους του πολέμου, οι οποίοι του έδωσαν ένα φάκελο, ο οποίος δεν περιείχε κάποιο χαιρετισμό, αλλά την πρόταση των βετεράνων να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου! Ο Γιέλτσιν, όμως, παραμένει πιστός στον εαυτό του: Υπογράφει στους δρόμους διατάγματα, υπόσχεται χρήματα τόσο κρατικά, όσο και από "το προσωπικό του απόθεμα", λέει ανοιχτά ότι δεν πηγαίνει πουθενά με άδεια χέρια, "μπορούν να τον χτυπήσουν" και καλεί τους ψηφοφόρους "να κάνουν σωστή επιλογή" στις επικείμενες εκλογές. Δηλώνει ότι στην Τσετσενία δε διεξάγονται μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, η τηλεόραση μετέδωσε ότι στο χωριό Σατόι έπεσε σε ενέδρα των Τσετσένων αυτονομιστών μια φάλαγγα ομοσπονδιακών στρατευμάτων, όπου 93 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 54 τραυματίστηκαν. Καταστράφηκαν 8 τεθωρακισμένα οχήματα και 14 αυτοκίνητα. Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι τακτική του Τζοχάρ Ντουντάγεφ είναι να επιτίθεται στα στρατεύματα που αποσύρονται από την Τσετσενία και βρίσκονται σε πορεία. Σε άλλο χωριό - το Γκόισκογε - συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες εναντίον 500 Ντουνταγεφικών. Στο Νταγκεστάν έγινε δολιοφθορά σε αεριαγωγό. Από την άλλη μεριά, κατά τον Γιέλτσιν, ο Ντουντάγεφ είναι συμμορίτης, με τον οποίο δεν πρόκειται να συνομιλήσει. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν οι μεσολαβητές - οι Πρόεδροι του Ταταρστάν Μιντιμέρ Σαϊμίεφ και του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρωσίας Βαλεντίν Κοβαλιόφ δήλωσε στις 17 Μάρτη ότι "μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποκαλεί εγκληματία έναν άνθρωπο (ακόμα και τον Ντουντάγεφ)", ενώ η ίδια η ποινική δίωξη κατά του Ντουντάγεφ μπορεί να σταματήσει "λόγω της αλλαγής των περιστάσεων".

Ο αντίπαλος του Γιέλτσιν, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ περιοδεύει στη Βασκιρία. Οι θέσεις του είναι ριζικά αντίθετες με κείνες του Γιέλτσιν. Οχι με ελεημοσύνη να αγοράζονται οι ψήφοι, αλλά να αλλάξει ριζικά η πολιτική, όχι να εκφοβίζεται ο κόσμος με τη διακοπή των ξένων επενδύσεων, αλλά να δημιουργηθούν πραγματικές συνθήκες για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, να μην αγοράζει τα κακής ποιότητας αμερικανικά κοτόπουλα, αλλά να απαγορευτεί η αγοραπωλησία της γης και να απαλλαγούν οι Ρώσοι αγρότες από τη σημερινή καταστροφική πολιτική. Και η νουθεσία του λαού προς αυτόν: Καμία υποχώρηση, αγώνας!

Εργάτες του δήμου της Μόσχας κάνουν επιδιορθώσεις στο πλακόστρωτο της

Εργάτες του Δήμου της Μόσχας κάνουν επιδιορθώσεις στο πλακόστρωτο της Κόκκινης Πλατείας με αφορμή την επίσκεψη του Ζ. Σιράκ το επόμενο Σάββατο για τη σύνοδο σχετικά με τα πυρηνικά όπλα

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Οι ακτήμονες πλήρωσαν με τη ζωή τους

Τουλάχιστον 19 νεκροί από σφαίρες αστυνομικών

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-

Με την ίδια τους τη ζωή πλήρωσαν χτες Βραζιλιάνοι φτωχοί αγρότες τους αγώνες τους για λίγη καλλιεργήσιμη γη! Τουλάχιστον 19 ακτήμονες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι, σκοτώθηκαν από τις σφαίρες δεκάδων αστυνομικών, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να σπάσουν το μπλοκάρισμα οδικής αρτηρίας στη βορειοανατολική πολιτεία της Βραζιλίας, Πάρα.

Οι πάνω από 2.000 ακτήμονες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο Μαραμπά και στη συνέχεια σταμάτησαν την κυκλοφορία των οχημάτων σε οδική αρτηρία της πολιτείας Πάρα, με αίτημα την υλοποίηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης του Βραζιλιάνου Προέδρου, Ενρίκο Καρντόσο για τη δωρεάν παροχή καλλιεργήσιμης γης σε 40.000 οικογένειες φτωχών αγροτοκαλλιεργητών το χρόνο. Στο σημείο αυτό έφτασε μετά από λίγη ώρα ισχυρή αστυνομική δύναμη για να καταστείλει την αγροτική κινητοποίηση. Το πώς ακριβώς άρχισε το μακελειό δεν είναι σαφές. Οι μεν αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι επιτέθηκαν με πυρά ενάντια στους ακτήμονες, απαντώντας στους πυροβολισμούς των τελευταίων. Οσοι από τους ακτήμονες - διαδηλωτές επέζησαν είπαν στους δημοσιογράφους ότι οι αστυνομικοί άρχισαν να χτυπούν χωρίς καμιά προειδοποίηση. "Πρώτα έριξαν δακρυγόνα. Επειτα μας "σημάδεψαν" με σφαίρες στα γόνατα και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά. Δεν έκαναν καμία προσπάθεια να κάνουν διάλογο μαζί μας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ορλάντο Γαλβίνο του "Κινήματος Αγροτοκαλλιεργητών Χωρίς Γη", που συμμετείχε στη χτεσινή αιματοβαμμένη κινητοποίηση. Κάποιοι άλλοι αυτόπτες μάρτυρες μετέφεραν στους δημοσιογράφους τη χαρακτηριστική φράση αστυνομικού πριν την έναρξη καταστολής της αγροτικής κινητοποίησης: "Εφτασε η ώρα να πεθάνετε!"...

ΒΟΣΝΙΑ
Αλλοι τέσσερις ΝΑΤΟικοί νεκροί από νάρκες

ΤΟΥΖΛΑ.-

Ο κατάλογος των ήδη 20 νεκρών στρατιωτών που συμμετείχαν στη ΝΑΤΟική επιχείρηση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης μακραίνει. Αλλοι τέσσερις στρατιώτες (ένας Δανός, ένας Λιθουανός και δύο Σουηδοί) σκοτώθηκαν ακαριαία και δύο τραυματίστηκαν στη διάρκεια δύο διαφορετικών περιστατικών.

Ο 28χρονος Δανός Αρνε Αντερσεν και ο Λιθουανός Βαλτέρις Νορμούντας σκοτώθηκαν όταν το στρατιωτικό όχημα της ΝΑΤΟικής αποστολής, στο οποίο επέβαιναν με άλλους δύο συστρατιώτες τους, πάτησε πάνω σε νάρκη κοντά στην πόλη Ντομπόζ (50 χλμ βορειοδυτικά της Τούζλα). Οι άλλοι δύο Λιθουανοί που επέβαιναν στο στρατιωτικό τζιπ τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά. Σύμφωνα, όμως, με στρατιωτικές νοσοκομειακές πηγές, η ζωή των δύο Λιθουανών δεν είναι σε άμεσο κίνδυνο.

Αλλοι δύο Σουηδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους έπεσε από γέφυρα μόλις ενάμισι χιλιόμετρο από το σουηδικό στρατόπεδο "Οντεν" της βόρειας Βοσνίας.

Τα περισσότερα θύματα μεταξύ των στρατιωτών, που συγκροτούν τις ΝΑΤΟικές πολυεθνικές δυνάμεις στη Βοσνία, είναι είτε από εκρήξεις ναρκών (υπολογίζονται σε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια!) είτε από τροχαία δυστυχήματα. Μάλιστα, ΝΑΤΟικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, με αφορμή τα χτεσινά περιστατικά, προειδοποίησαν ότι ο κίνδυνος έκρηξης ναρκών είναι μεγαλύτερος όσο πλησιάζει το καλοκαίρι.

ΝΑΤΟ - ΠΟΛΩΝΙΑ
"Σας περιμένουμε... " από τον Σολάνα

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Περιοδεία πραγματοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, και χτες βρέθηκε στην Πολωνία, όπου τόνισε για άλλη μια φορά ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή αυτή δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Ρωσία.

Στη διήμερη επίσκεψή του, ο Σολάνα καθησύχασε τους Πολωνούς πολιτικούς ότι η απόφαση για την επέκταση της Ατλαντικής Συμμαχίας έχει ήδη παρθεί και κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει.

"Δε θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να αποφασίζει για τις συνθήκες της επέκτασης της Συμμαχίας", πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά από συνάντηση που είχε με μέλη του Κοινοβουλίου.

Ο Σολάνα συναντήθηκε επίσης χτες με τον πρωθυπουργό της χώρας Βλοντζιμιέρ Τσομοσιέβιτς, ενώ είχε και συνάντηση με τον Πρόεδρο Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι η ένταξη της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ είναι ρεαλιστικός στόχος και "πιστεύω ότι ο στόχος αυτός θα πραγματοποιηθεί σύντομα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ