ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παίρνουν τα... ρέστα από τους βαμβακοπαραγωγούς!

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, η τελική τιμή στο βαμβάκι διαμορφώνεται μόλις στις 245 δραχμές από 285 πέρυσι και 315 δραχμές, που υποσχόταν η κυβέρνηση! Αποδεικνύεται έτσι πόσο καταστροφικά είναι τα μέτρα της ΕΕ, τα οποία συμφώνησαν στις Βρυξέλλες

Στις 245 δραχμές το κιλό, όλο κι όλο, διαμορφώνεται η τελική τιμή του σύσπορου βαμβακιού και αυτήν την τιμή θα εισπράξουν τελικά οι βαμβακοπαραγωγοί για το βαμβάκι που παρέδωσαν ήδη στα εκκοκκιστήρια! Κι αυτό, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (με το νέο ήθος και ύφος... ) με τον πιο επίσημο τρόπο, με δηλώσεις των τότε υπουργών Γεωργίας Γ. Μωραϊτη και Θ. Στάθη,υποσχόταν και προπαγάνδιζε, με στόχο την παραπλάνηση των αγροτών και την παρεμπόδιση των αγώνων τους, πως, τάχα, οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρώνονταν πάνω από τις περυσινές μέσες τιμές, δηλαδή 285 και μέχρι 315 δραχμές κατά κιλό!

Τελικά, χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, και ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Αλ. Μπαλτάς,ανακοίνωσαν ότι η φετινή συνολική παραγωγή σύσπορου βαμβακιού θα φτάσει τους 1.354.000 τόνους, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα πρόβαλαν πως η παραγωγή δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 1.200.000 - 1.250.000 τόνους. Αποτέλεσμα είναι η τελική τιμή για το μέσο τύπο να διαμορφωθεί στις 245 δραχμές το κιλό όπως ανακοίνωσε ο Αλ. Μπαλτάς, ενώ ο Στ. Τζουμάκας ομολόγησε πως "τελικά οι παραγωγοί θα εισπράξουν μόνον 7 - 8 δραχμές κατά κιλό επιστροφή, αντί των 50 - 60 δραχμών που περίμεναν κατά κιλό από επιστροφή επιδότησης και του φόρου συνυπευθυνότητας που τελικά ξεπέρασε τις προσδοκίες της κυβέρνησης"! Μάλιστα, ο υπουργός Γεωργίας έκανε και... αυτοκριτική, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα ψευδή στοιχεία που δόθηκαν από τον Οργανισμό Βάμβακος και για τη ζημιά και τα χρέη των συνεταιριστικών οργανώσεων παραδέχτηκε ότι "πρέπει να πάρουμε μέτρα. Θα τα βρούμε, είπε, με τα νέα χρέη (που δημιουργήθηκαν στις ΕΓΣ λόγω των ψηλότερων τιμών που πλήρωσαν και των χαμηλότερων που αναγκάζονται να πουλήσουν λόγω μείωσης των διεθνών τιμών)".

Οπως είναι γνωστό μόνον το ΚΚΕ και οι αγρότες συνδικαλιστές και συνεταιριστές του ΚΚΕ κατάγγειλαν από την αρχή την επιχείρηση παραπλάνησης των αγροτών και τα απαράδεκτα μέτρα για το βαμβάκι. Κι ενώ τώρα, αποκαλύπτεται πόσο καταστροφικά είναι τα μέτρα για το βαμβάκι που συμφώνησε η κυβέρνηση στην ΕΕ (και μέχρι τώρα, προσπαθούσε να τα παρουσιάσει σαν μεγάλη επιτυχία της) ο Στ. Τζουμάκας, ομολόγησε πως στη νέα περίοδο, οπότε αναμένεται ότι η Ισπανία θα "πιάσει" το εθνικό της πλαφόν, η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη... Ομως, αντί να διεκδικήσει από την ΕΕ τη βελτίωση του καθεστώτος για την αύξηση της παραγωγής του προϊόντος, στο οποίο η Κοινότητα είναι έντονα ελλειμματική, ο υπουργός μελετά τρόπους για τη μείωση της καλλιέργειας "ώστε με μικρότερη παραγωγή να εισπράττουμε ολόκληρη την επιδότηση" (!) Για την ώρα, ωστόσο, απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς και τους ζητά να μειώσουν την καλλιέργεια βαμβακιού, ενώ ήδη προετοιμάζονται για τη σπορά, και ενώ οι εναλλακτικές λύσεις με άλλες καλλιέργειες, που να δίνουν ανάλογο εισόδημα είναι ανύπαρκτες... Συγκεκριμένα, ο Στ. Τζουμάκας κάλεσε τους βαμβακοπαραγωγούς να καλλιεργήσουν άλλες ανοιξιάτικες καλλιέργειες όπως τεύτλα, καλαμπόκι, κηπευτικά (καρπούζι κλπ.). "Αλλά κι αυτό, όχι ως μήνυμα, όπως είπε, καλλιεργήστε αυτό γιατί αυτό είναι ασφαλές", προφανώς για να μην του ζητάνε αργότερα ευθύνες...

Ανάστατοι οι παραγωγοί

Ομως, ήδη έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στους αγρότες της Καρδίτσας - μια περιοχή όπου το βαμβάκι αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια - το έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Γεωργίας, με το οποίο καλούνται οι παραγωγοί να μειώσουν τη βαμβακοκαλλιέργεια και να στραφούν σε άλλες. Συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και συνεταιριστές της Ενωσης Συνεταιρισμών του νομού, καταγγέλλουν την τακτική αυτή και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί να "περάσει", με έμμεσο τρόπο στον αγροτικό κόσμο, την ειλημμένη απόφαση της ΕΕ για μείωση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας.

Υπογραμμίζουν ότι το έγγραφο έρχεται την τελευταία στιγμή - όταν ήδη οι αγρότες έχουν αποφασίσει τι θα καλλιεργήσουν και προχώρησαν στην κατάλληλη προετοιμασία και ταυτόχρονα το υπουργείο "βγάζει την ουρά του επ' έξω", μην αναλαμβάνοντας την ευθύνη να προτείνει τι άλλο μπορούν να καλλιεργήσουν οι βαμβακοπαραγωγοί, στο πλαίσιο ενός προγραμματισμού καλλιεργειών. Είναι φανερό - τονίζουν οι συνδικαλιστές - ότι προωθείται η πρόταση της κυβέρνησης για μείωση, μέχρι και 30%, της βαμβακοκαλλιέργειας, κάτι που αν εφαρμοστεί θα πλήξει καίρια το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων αγροτών και την αγροτική οικονομία της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αντιδρά σπασμωδικά, μπροστά στο ενδεχόμενο να μειωθεί ακόμα περισσότερο η τιμή του βαμβακιού - κι έτσι να εκδηλωθούν ακόμα μεγαλύτερες αγροτικές κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι αγροτικές οργανώσεις της Θεσσαλίας προσανατολίζονται να διοργανώσουν, σε προσεχτικά επιλεγμένο χρονικό διάστημα, δυναμικές κινητοποιήσεις, κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Ηδη προετοιμάζονται ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις στα χωριά της περιοχής και καλούνται οι αγρότες να βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική ετοιμότητα.

ΚΡΗΤΗ
Σε μαρασμό οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Η δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής και οι σχετικά μειωμένες τιμές παραγωγού τα τελευταία χρόνια, οδηγούν σε σταδιακή εγκατάλειψη της παραγωγής θερμοκηπιακής ντομάτας, αγγουριού κλπ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Ανταπόκριση ΧΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ).-

Στον αφανισμό οδηγούνται στην Κρήτη ΟΙ θερμοκηπιακές καλλιέργειες εξαιτίας της συνεχούς αύξησης του κόστους παραγωγής των εκτός εποχής προϊόντων και της δραματικής μείωσης, κάθε χρόνο, των μέσων τιμών πώλησής τους στην εσωτερική και εξωτερική αγορά. Η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται πολύ κάτω του - έτσι κι αλλιώς - υψηλού κόστους παραγωγής, παρά τη συγκυριακή μεγάλη αύξηση των τιμών, π.χ. της ντομάτας την παραμονή του Πάσχα, ή και κάποιες άλλες περιόδους για το αγγούρι...

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου,τα οποία αναφέρονται στην περσινή παραγωγική περίοδο αλλά και στην τελευταία τριετία, περίοδο κατά την οποία δε σημειώθηκαν μεγάλες διαφορές. Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον γεωπόνο Κώστα Παπαδάκη,προκειμένου να υπολογιστεί το μέσο κόστος και ταυτόχρονα, η μέση σταθμική τιμή των βασικών εκτός εποχής προϊόντων που παράγονται στην Κρήτη.

Οπως επισημαίνει με δηλώσεις του στο "Ρ" ο ίδιος ο ερευνητής, "το κόστος παραγωγής στα προϊόντα αυτά είναι πάρα πολύ υψηλό και τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει πολύ περισσότερο. Παλιότερα, μέχρι το 1975, όλοι μιλούσαν για τη "χρυσή" εποχή των θερμοκηπίων. Ομως σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική" σημειώνει ο Κ. Παπαδάκης και εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει "γιατί το κόστος αυξήθηκε σημαντικότατα ενώ οι τιμές δεν αυξήθηκαν ανάλογα, οπότε, ανά κιλό προϊόντος, έχουμε μεγαλύτερη επιβάρυνση οικονομική για τον παραγωγό".

Συγκεκριμένα, η ντομάτα που παράγεται κυρίως στα θερμοκήπια της Μεσσαράς Ηρακλείου, της Ιεράπετρας και των Χανίων, πέρσι είχε μέσο κόστος παραγωγής τις 162,3 δραχμές το κιλό, ενώ η "μέση σταθμική τιμή" παραγωγού ήταν μόλις 120 δραχμές το κιλό. Για τη μελιτζάνα το μέσο κόστος παραγωγής έφθανε τις 199,1 δραχμές το κιλό και η μέση σταθμική τιμή παραγωγού ανήλθε στις 160 δραχμές. Στην παραγωγή πιπεριάς το μέσο κόστος παραγωγής ανέρχεται στις 249,9 δρχ. και η μέση σταθμική τιμή παραγωγού μόλις στις160 δραχμές το κιλό. Τέλος το αγγούρι,την πρώτη καλλιεργητική περίοδο, είχε μέσο κόστος παραγωγής 103 δραχμές κατά κιλό και η μέση σταθμική τιμή διαμορφώθηκε μόλις στις 60 δραχμές το κιλό. Για ολόκληρη την παραγωγική περίοδο στο αγγούρι το μέσο κόστος παραγωγής διαμορφώθηκε στις 180,2 δραχμές και η μέση σταθμική τιμή στις 184 δρχ. το κιλό. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο μέσο κόστος παραγωγής δε συμπεριλαμβάνεται το κόστος μεταφοράς και εμπορίας των προϊόντων αυτών, το οποίο είναι σημαντικότατο.

Η παραπάνω κατάσταση, που διαμορφώνεται και εξαιτίας της εγκατάλειψης των καλλιεργειών αυτών από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όπως επισημαίνουν αγρότες της Κρήτης, οδηγεί στη σταδιακή εγκατάλειψη των δυναμικών αυτών θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ενώ θα μπορούσε και θα έπρεπε να ενισχυθεί η επέκτασή τους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως οι παραγωγοί αγγουριού στο Τιμπάκι υποχρεώθηκαν τελευταία να πετάξουν στις χωματερές χιλιάδες τόνους προϊόντος. Ενώ οι ντοματοπαραγωγοί επί αρκετό καιρό πριν και μετά τα Χριστούγεννα, πουλούσαν σε εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή ντομάτας. Μάλιστα οι παραγωγοί της Μεσσαράς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν αμάζευτους στα χωράφια περισσότερους από δέκα χιλιάδες τόνους παραγωγής υπαίθριας ντομάτας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς.

ΣΕΡΡΕΣ - ΔΡΑΜΑ
Χρέη - θηλιά για τις Ενώσεις Συνεταιρισμών

Σύσκεψη φορέων σήμερα στις Σέρρες, ενώ στη Δράμα προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις τέλος του μήνα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ανταπόκριση Αννας ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ).-

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται να προχωρήσουν στις αρχές του επόμενου μήνα οι φορείς της Δράμας, αν δε βρεθεί λύση για τη ρύθμιση των χρεών που συσσωρεύτηκαν στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας,εξαιτίας της αδιαφορίας της πολιτείας να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του βιομηχανικού σφαγείου της περιοχής.

Τα χρέη που συσσωρεύτηκαν στην Ενωση Δράμας προσεγγίζουν τα 2 δισ. δραχμές και υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάσχεσης της περιουσίας της. Εδώ και χρόνια το υπουργείο Γεωργίας υπόσχεται τη διαγραφή των χρεών, που είναι κυρίως προς την ΑΤΕ, τους εργολάβους κατασκευαστές και πρόστιμα προς την ΕΕ. Πέρσι προχώρησε στη ρύθμιση μέρους των οφειλών, όμως το μεγαλύτερο μέρος υπάρχει και αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, εξαιτίας των μεγάλων επιτοκίων. Παράλληλα, η τότε ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ζήτησε ως προϋπόθεση τη συγκρότηση φορέα, ο οποίος θα αναλάμβανε την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του βιομηχανικού σφαγείου. Ο φορέας συστάθηκε. Ομως οι διαδικασίες δεν προχώρησαν, εξαιτίας των ασαφειών που υπήρχαν στην απόφαση του υπουργείου, γεγονός που ώθησε τους εργολάβους σε πιεστικές κινήσεις για την καταβολή των χρημάτων τους από την ΕΑΣ Δράμας.

Σήμερα η κατάσταση παραμένει στάσιμη και η Δράμα εξυπηρετείται από σφαγεία, τα οποία δεν έπρεπε να λειτουργούν, αφού με απόφαση της ΕΕ όσα σφαγεία δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές έπρεπε να κλείσουν στο τέλος του 1995. Πρόσφατα, οι φορείς της Δράμας πραγματοποίησαν σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφάσισαν να απαιτήσουν από το υπουργείο Γεωργίας να δεσμευτεί πάνω σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παραγραφής των χρεών και ολοκλήρωσης του έργου. Αναμένεται να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου στο τέλος του μήνα. Σε περίπτωση που η συνάντηση αποβεί άκαρπη, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και αποκλεισμό του νομού.

Σύσκεψη στις Σέρρες

Σύσκεψη με τους μαζικούς φορείς και τους αιρετούς εκπροσώπους του νομού πραγματοποιείται σήμερα στις 7 μ.μ. στη Νομαρχία Σερρών, προκειμένου να γίνει ενημέρωση γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και να κατατεθούν προτάσεις για την έξοδό της από το οικονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει. Κι αυτό, μετά την επίμονη άρνηση της πολιτείας να προχωρήσει στη ρύθμιση των χρεών που συσσωρεύτηκαν, εξαιτίας της "φιλοαγροτικής" πολιτικής που ασκούσαν οι κυβερνήσεις σε βάρος των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Στη σύσκεψη, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις του Νομού, έχουν κληθεί να συμμετέχουν, ο περιφερειάρχης, ο νομάρχης, οι βουλευτές, τα κόμματα, η ΑΤΕ, το Εργατικό Κέντρο και μια σειρά άλλοι μαζικοί φορείς. Μιλώντας στο "Ρ" για το σκοπό αυτής της πρωτοβουλίας, ο πρόεδρος των εργαζομένων Φ. Τσιάγκας ανέφερε: "Μετά από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε το προηγούμενο διάστημα, αποφασίσαμε να καλέσουμε τη σημερινή σύσκεψη, ελπίζοντας ότι όλοι οι φορείς θα δεσμευτούν πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις και από κοινού όλοι μαζί θα απαιτήσουμε την υλοποίησή τους από την πολιτεία. Πρώτο και βασικό αίτημα είναι η ρύθμιση των χρεών της ΕΑΣ Σερρών, που εδώ και χρόνια παρά τις σχετικές δεσμεύσεις δεν προχωρά".

Οι βαμβακοπαραγωγοί κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή τα καταστροφικα

Οι βαμβακοπαραγωγοί κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή τα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ και της κυβέρνησης για το βαμβάκι και αγωνιστικά απαιτούν την κατάργησή τους

Ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας πραγματοποιούσαν μεγαλειώδη

Ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας πραγματοποιούσαν μεγαλειώδη συλλαλητήρια για να μην εφαρμοστεί το καταστροφικό καθεστώς για το βαμβάκι, η κυβέρνηση προσπαθούσε να εξαπατήσει τους αγρότες, αλλά τώρα ομολογεί για τις καταστροφικές αποφάσεις

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ
Ποιο επίδομα;

"Σε καλό δρόμο" έχει μπει το θέμα της υλοποίησης της δέσμευσης για την πληρωμή του επιδόματος των 60.000 δραχμών στους γεωτεχνικούς. "Εγινε συζήτηση και συνάντηση των αρμοδίων (του υπουργείου Γεωργίας και Οικονομικών) στην οικονομική επιτροπή και, τώρα, θα υπάρξουν αποφάσεις", απάντησε χτες σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, χωρίς να διευκρινίσει αν οι αποφάσεις θα είναι όπως ακριβώς οι υποσχέσεις...

Ωστόσο, με ανακοίνωσή τους οι ενώσεις των γεωτεχνικών (γεωπόνων, κτηνιάτρων, ιχθυολόγων και γεωλόγων), μετά από συνάντηση που είχαν τα προεδρεία τους με τον γγ του υπουργείου Γεωργίας Σουμαλά, αναφέρουν ότι "οι γεωτεχνικοί του υπουργείου Γεωργίας βρίσκονται σε αναβρασμό και οδηγούνται σε αγώνες διαρκείας από την ερχόμενη βδομάδα, γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αθέτησε τα συμφωνηθέντα πριν το Πάσχα για τη χορήγηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών στο ύψος των 60.000 δραχμών μηνιαίως". Κι αυτό, γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο γγ του υπουργείου ανακοίνωσε πως, τελικά, δε θα ισχύσουν όσα προηγούμενα δεσμεύτηκε το υπουργείο, αλλά κάποια άλλη ρύθμιση με την οποία προβλέπεται πολύ μικρότερο επίδομα...

Η αύξηση του κόστους σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα οδηγεί σε αδιέξοδο τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ