Παρασκευή 19 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παίρνουν τα... ρέστα από τους βαμβακοπαραγωγούς!

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, η τελική τιμή στο βαμβάκι διαμορφώνεται μόλις στις 245 δραχμές από 285 πέρυσι και 315 δραχμές, που υποσχόταν η κυβέρνηση! Αποδεικνύεται έτσι πόσο καταστροφικά είναι τα μέτρα της ΕΕ, τα οποία συμφώνησαν στις Βρυξέλλες

Στις 245 δραχμές το κιλό, όλο κι όλο, διαμορφώνεται η τελική τιμή του σύσπορου βαμβακιού και αυτήν την τιμή θα εισπράξουν τελικά οι βαμβακοπαραγωγοί για το βαμβάκι που παρέδωσαν ήδη στα εκκοκκιστήρια! Κι αυτό, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (με το νέο ήθος και ύφος... ) με τον πιο επίσημο τρόπο, με δηλώσεις των τότε υπουργών Γεωργίας Γ. Μωραϊτη και Θ. Στάθη,υποσχόταν και προπαγάνδιζε, με στόχο την παραπλάνηση των αγροτών και την παρεμπόδιση των αγώνων τους, πως, τάχα, οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρώνονταν πάνω από τις περυσινές μέσες τιμές, δηλαδή 285 και μέχρι 315 δραχμές κατά κιλό!

Τελικά, χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, και ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Αλ. Μπαλτάς,ανακοίνωσαν ότι η φετινή συνολική παραγωγή σύσπορου βαμβακιού θα φτάσει τους 1.354.000 τόνους, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα πρόβαλαν πως η παραγωγή δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 1.200.000 - 1.250.000 τόνους. Αποτέλεσμα είναι η τελική τιμή για το μέσο τύπο να διαμορφωθεί στις 245 δραχμές το κιλό όπως ανακοίνωσε ο Αλ. Μπαλτάς, ενώ ο Στ. Τζουμάκας ομολόγησε πως "τελικά οι παραγωγοί θα εισπράξουν μόνον 7 - 8 δραχμές κατά κιλό επιστροφή, αντί των 50 - 60 δραχμών που περίμεναν κατά κιλό από επιστροφή επιδότησης και του φόρου συνυπευθυνότητας που τελικά ξεπέρασε τις προσδοκίες της κυβέρνησης"! Μάλιστα, ο υπουργός Γεωργίας έκανε και... αυτοκριτική, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα ψευδή στοιχεία που δόθηκαν από τον Οργανισμό Βάμβακος και για τη ζημιά και τα χρέη των συνεταιριστικών οργανώσεων παραδέχτηκε ότι "πρέπει να πάρουμε μέτρα. Θα τα βρούμε, είπε, με τα νέα χρέη (που δημιουργήθηκαν στις ΕΓΣ λόγω των ψηλότερων τιμών που πλήρωσαν και των χαμηλότερων που αναγκάζονται να πουλήσουν λόγω μείωσης των διεθνών τιμών)".

Οπως είναι γνωστό μόνον το ΚΚΕ και οι αγρότες συνδικαλιστές και συνεταιριστές του ΚΚΕ κατάγγειλαν από την αρχή την επιχείρηση παραπλάνησης των αγροτών και τα απαράδεκτα μέτρα για το βαμβάκι. Κι ενώ τώρα, αποκαλύπτεται πόσο καταστροφικά είναι τα μέτρα για το βαμβάκι που συμφώνησε η κυβέρνηση στην ΕΕ (και μέχρι τώρα, προσπαθούσε να τα παρουσιάσει σαν μεγάλη επιτυχία της) ο Στ. Τζουμάκας, ομολόγησε πως στη νέα περίοδο, οπότε αναμένεται ότι η Ισπανία θα "πιάσει" το εθνικό της πλαφόν, η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη... Ομως, αντί να διεκδικήσει από την ΕΕ τη βελτίωση του καθεστώτος για την αύξηση της παραγωγής του προϊόντος, στο οποίο η Κοινότητα είναι έντονα ελλειμματική, ο υπουργός μελετά τρόπους για τη μείωση της καλλιέργειας "ώστε με μικρότερη παραγωγή να εισπράττουμε ολόκληρη την επιδότηση" (!) Για την ώρα, ωστόσο, απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς και τους ζητά να μειώσουν την καλλιέργεια βαμβακιού, ενώ ήδη προετοιμάζονται για τη σπορά, και ενώ οι εναλλακτικές λύσεις με άλλες καλλιέργειες, που να δίνουν ανάλογο εισόδημα είναι ανύπαρκτες... Συγκεκριμένα, ο Στ. Τζουμάκας κάλεσε τους βαμβακοπαραγωγούς να καλλιεργήσουν άλλες ανοιξιάτικες καλλιέργειες όπως τεύτλα, καλαμπόκι, κηπευτικά (καρπούζι κλπ.). "Αλλά κι αυτό, όχι ως μήνυμα, όπως είπε, καλλιεργήστε αυτό γιατί αυτό είναι ασφαλές", προφανώς για να μην του ζητάνε αργότερα ευθύνες...

Ανάστατοι οι παραγωγοί

Ομως, ήδη έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στους αγρότες της Καρδίτσας - μια περιοχή όπου το βαμβάκι αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια - το έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Γεωργίας, με το οποίο καλούνται οι παραγωγοί να μειώσουν τη βαμβακοκαλλιέργεια και να στραφούν σε άλλες. Συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και συνεταιριστές της Ενωσης Συνεταιρισμών του νομού, καταγγέλλουν την τακτική αυτή και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί να "περάσει", με έμμεσο τρόπο στον αγροτικό κόσμο, την ειλημμένη απόφαση της ΕΕ για μείωση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας.

Υπογραμμίζουν ότι το έγγραφο έρχεται την τελευταία στιγμή - όταν ήδη οι αγρότες έχουν αποφασίσει τι θα καλλιεργήσουν και προχώρησαν στην κατάλληλη προετοιμασία και ταυτόχρονα το υπουργείο "βγάζει την ουρά του επ' έξω", μην αναλαμβάνοντας την ευθύνη να προτείνει τι άλλο μπορούν να καλλιεργήσουν οι βαμβακοπαραγωγοί, στο πλαίσιο ενός προγραμματισμού καλλιεργειών. Είναι φανερό - τονίζουν οι συνδικαλιστές - ότι προωθείται η πρόταση της κυβέρνησης για μείωση, μέχρι και 30%, της βαμβακοκαλλιέργειας, κάτι που αν εφαρμοστεί θα πλήξει καίρια το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων αγροτών και την αγροτική οικονομία της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αντιδρά σπασμωδικά, μπροστά στο ενδεχόμενο να μειωθεί ακόμα περισσότερο η τιμή του βαμβακιού - κι έτσι να εκδηλωθούν ακόμα μεγαλύτερες αγροτικές κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι αγροτικές οργανώσεις της Θεσσαλίας προσανατολίζονται να διοργανώσουν, σε προσεχτικά επιλεγμένο χρονικό διάστημα, δυναμικές κινητοποιήσεις, κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Ηδη προετοιμάζονται ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις στα χωριά της περιοχής και καλούνται οι αγρότες να βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική ετοιμότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ