Παρασκευή 19 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

"Απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο". Η ρήση αυτή, που θυμίζει τη Μεγάλη Βδομάδα και ανήκει σε εκείνους που δεν ήθελαν να αναλάβουν την ευθύνη για τη σταύρωση του Χριστού, δεν είναι ανεπίκαιρη. Εστω κι αν η Μεγάλη Βδομάδα έφυγε και μαζί της τέλειωσαν τα πάθη του Χριστού, η ρήση αυτή γίνεται επίκαιρη, καθώς τα σενάρια της κυβέρνησης Σημίτη για νέα αντιλαϊκά μέτρα, που επιφυλάσσουν νέα πάθη για το λαό, τροφοδοτούν την αντιπαράθεση μεταξύ υπουργών και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Μήλο της έριδος, σ' αυτή τη φάση, για τις ενδοκυβερνητικές τριβές, που εκδηλώθηκε με τη φραστική διαμάχη 5 υπουργών, ήταν η σχεδιαζόμενη περικοπή των κρατικών δαπανών.

Να θυμίσουμε ότι με εντολή του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, κλήθηκαν όλοι οι υπουργοί να καταθέσουν γραπτές προτάσεις και μέτρα μέχρι το τέλος του Απρίλη, που θα εξασφαλίζουν την "εξοικονόμηση" 200 περίπου δισ. δραχμών από τον προϋπολογισμό του 1996, με την περικοπή συγκεκριμένων δαπανών, που τη βάφτισαν "περιστολή της σπατάλης του δημόσιου χρήματος". Τα 200 δισ. δραχμές θα έπρεπε να εξοικονομηθούν με μέτρα στην κατεύθυνση αναδιανομής της φτώχειας. Δηλαδή να κοπούν κάποιες επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις του κράτους σε φτωχούς και άπορους, ώστε να ξαναδοθούν στη συνέχεια σε φτωχότερους και περισσότερο άπορους (αυξήσεις συντάξεων σε χαμηλοσυνταξιούχους κλπ.), σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί έτσι το "κοινωνικό" προφίλ της κυβέρνησης Σημίτη.

***

Με δεδομένες της επιλογές και κατευθύνεις της κυβέρνησης, για το ποιες δαπάνες και ποια προνόμια δεν πρέπει να θιγούν, το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε τις προτάσεις του στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, που προβλέπουν παραπέρα σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα (κατάργηση των συντάξεων αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, της πολύτεκνης μητέρας και παραπέρα περικοπές στους φορείς δημόσιας υγείας, παιδείας, πρόνοιας κλπ.). Η ομάδα των "εκσυγχρονιστών" του ΠΑΣΟΚ, στην οποία ανήκει εκτός από τον πρωθυπουργό και ο Γ. Παπαντωνίου, άφησε να διαρρεύσουν οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλου, προκαλώντας τη δημόσια αντιπαράθεση 5 υπουργών.

Μια αντιπαράθεση που δεν έχει να κάνει με την ουσία της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής και των σεναρίων για νέα μέτρα που θα την κάνουν ακόμη σκληρότερη για τους εργαζόμενους. Η δημόσια αντιπαράθεση κυβερνητικών στελεχών, προκλήθηκε: Πρώτον, εξαιτίας της παταγώδους αποτυχίας για την επίτευξη των επίσημα διακηρυγμένων κυβερνητικών στόχων στην οικονομική πολιτική. Δεύτερον, εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση Σημίτη θέλει να εξωραϊσει το "κοινωνικό" της προφίλ με κάποιες ψευτοπαροχές, αλλά δυσκολεύεται, καθώς τα βασικά μεγέθη της οικονομίας παρουσιάζουν επιδείνωση και η παραπέρα εφαρμογή του προγράμματος "σταθεροποίησης" φαίνεται προβληματική και λόγω των εντεινόμενων λαϊκών αντιδράσεων. Ενας τρίτος λόγος, που εκδηλώθηκε τώρα η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και του Κινήματος, είναι το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο η πτέρυγα των "εκσυγχρονιστών" κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει τη θέση της, σε βάρος των άλλων ομάδων του Κινήματος που πασχίζουν για το ίδιο.

Με τη διαρροή των προτάσεων παραμονές του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημίτης και η ομάδα των υπουργών που κινείται στον αστερισμό των "εκσυγχρονιστών", προσπάθησαν να φορτώσουν τις συλλογικές κυβερνητικές ευθύνες για την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής και τα σενάρια επιβολής νέων αντιλαϊκών μέτρων, σε ένα μόνο πρόσωπο. Στον "κακό" υπουργό Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλο, ώστε να φανούν "καλοί" ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη του στενού του περιβάλλοντος, που επιδιώκουν πάση θυσία να ενισχύσουν τη θέση τους στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Προς το παρόν, σκόνταψαν στον τρόπο που αντέδρασε ο Αλ. Παπαδόπουλος, αρνήθηκε να είναι το εξιλαστήριο θύμα που θα σηκώσει μόνος του το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής, την οποία τάχθηκαν να υπηρετήσουν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, "εκσυγχρονιστές" και μη. Γι' αυτό και με τις προχτεσινές του δηλώσεις, που θυμίζουν τη ρήση "απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο", έφτασε στο σημείο να ανταλλάξει βαριές κουβέντες με τον υπουργό ΕΘνικής Οικονομίας.

***

Η αντιπαράθεση αυτή, είναι άνευ ουσίας για τους εργαζόμενους και πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι οι προτάσεις για το σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα - εκτός των άλλων - αποσκοπούν να προλειάνουν το έδαφος για την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων και σκλήρυνσης της λιτότητας για τους εργαζόμενους. Θα ενδιέφερε τους εργαζόμενους, αν η αντιπαράθεση μεταξύ υπουργών και άλλων στελεχών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ήταν στην κατεύθυνση δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών.

Και αν ήθελε η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, μπορούσε να εξοικονομήσει όχι μόνο 200 δισεκατομμύρια δραχμές για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, αλλά πολλαπλάσια. Φτάνει μόνο ν' αναφερθεί ότι κάθε χρόνο το ελληνικό δημόσιο χάνει περίπου 1 τρισεκατομμύριο από τη λαθρεμπορία καυσίμων, άλλο 1 περίπου τρισεκατομμύριο από τη λαθρεμπορία χρυσού και πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές από την άρνηση της κυβέρνησης να φορολογήσει τους τόκους κρατικών τίτλων, την εισφοροδιαφυγή στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και τις αλλεπάλληλες χαριστικές ρυθμίσεις χρεών σε κακοπληρωτές του δημοσίου. Ομως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δε θέλει να κάνει τίποτε για όλ' αυτά, γιατί δε θέλει να θίξει τα κεκτημένα της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Η κυβέρνηση Σημίτη προσπαθεί να εξωραϊσει το "κοινωνικό" της προφίλ - και ενόψει συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ - με πολιτική αναδιανομής της φτώχειας. Δηλαδή, με την περικοπή κάποιων κρατικών κονδυλίων που σήμερα δίνονται σε φτωχούς και άπορους, για να τα ξαναμοιράσει σε φτωχότερους και περισσότερο άπορους (αυξήσεις συντάξεων σε χαμηλοσυνταξιούχους κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ