Παρασκευή 19 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναγκαία η επανεξέταση μεθόδων και κανονισμών αιμοδοσίας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Θεωνά, στη συζήτηση "για την ασφάλεια των μεταγγίσεων και την αυτάρκεια σε αίμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση", που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο

"Η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας πρέπει να αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα κάλυψης των αναγκών αίματος για τις θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών. Δυστυχώς, όμως, ο πλημμελής τρόπος ελέγχου και οι μέθοδοι συλλογής του αίματος έχουν ως αποτέλεσμα τη μετάδοση και εξάπλωση σοβαρών νόσων στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς,επισήμανε την ανάγκη για υπεύθυνο, κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο στις μεθόδους συλλογής του αίματος.

Η παρέμβαση του Γ. Θεωνά έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την "ασφάλεια των μεταγγίσεων και την αυτάρκεια σε αίμα στην ΕΕ". Υπογράμμισε ότι "πρέπει να επανεξεταστούν με τη μέγιστη υπευθυνότητα και ευαισθησία οι μέχρι τώρα ισχύουσες μέθοδοι και οι κανονισμοί που αφορούν το σύστημα αιμοδοσίας και της ασφαλούς, για τους πάσχοντες, θεραπευτικής χρήσης του αίματος". Οι εφαρμοζόμενες ρυθμίσεις, συνέχισε, περιέχουν παραλείψεις και ανεπάρκειες υπόλογες για τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πρακτικής για την παραγωγή και διάθεση των παραγώγων αίματος. Είναι αναγκαία, υπογράμμισε ο Γ. Θεωνάς, "η λειτουργία μιας εθνικής υπηρεσίας αιμοδοσίας, η οποία θα κατευθύνει και θα ελέγχει με αξιοπιστία και υπευθυνότητα τη διαδικασία συλλογής και διάθεσης του αίματος και κάθε στοιχείο που έχει σχέση με τους δότες και τους λήπτες". Πρέπει, επισήμανε, να διευκολυνθεί η διασύνδεση και συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών των κρατών - μελών, ώστε να εγγυηθεί η συντονισμένη δράση σε θέματα θεραπευτικής χρήσης του αίματος και αντιμετώπισης και αποφυγής μετάδοσης νόσων από βιολογικούς παράγοντες.

Σχετικά με την αμειβόμενη αιμοδοσία για βιομηχανική παραγωγή φαρμάκων, ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "πρέπει να διενεργείται από ειδικά οργανωμένες ιατρικές και εργαστηριακές μονάδες, οι οποίες θα λειτουργούν κάτω από την επίβλεψη ειδικών επιστημονικών κέντρων των κρατών - μελών". Αυτό πρέπει να γίνει γιατί, όπως υπογράμμισε, "σ' αυτή τη μορφή αιμοδοσίας είναι διαπιστωμένο ότι γίνεται προσπάθεια διαμόρφωσης χαμηλού κόστους παραγωγής σε βάρος των επιστημονικών μεθόδων, με αγορές σημαντικών ποσοτήτων αίματος από χώρες με χαμηλό επίπεδο διαβίωσης και συνθηκών υγιεινής".

Επιβάλλεται, κατέληξε ο Γ. Θεωνάς, να διασφαλιστούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα αποτρέψουν οτιδήποτε αντιτίθεται στο ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα στην υγεία και στη ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ