ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ
Διασπαστική κίνηση από αξιωματικούς

Διασπαστική κίνηση αξιωματικών καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΥΠΣ) και καλεί τα μέλη της να προστατέψουν το συνδικαλιστικό τους σωματείο από τους τυχοδιωκτισμούς και τη διάσπαση.

Το θέμα ανέκυψε το Μάρτη, όταν μια οκταμελής ομάδα αξιωματικών με το βαθμό του υποπυραγού, πυραγού και επιπυραγού ανέπτυξε την πρωτοβουλία δημιουργίας"Ενωσης Αξιωματικών ΠΣ".Οι αξιωματικοί στην επιστολή που μοιράζουν στους συναδέλφους υποστηρίζουν ότι πήραν αυτήν την πρωτοβουλία, επειδή στα εφτά χρόνια λειτουργίας της ΠΕΥΠΣ δεν αποκαταστάθηκε η ισοτιμία μεταξύ των μελών της Ενωσης και ότι οι αξιωματικοί εξακολουθούν να είναι μέλη β κατηγορίας. Υποστηρίζουν επίσης ότι η ξεχωριστή ένωση είναι επιβεβλημένη, για να βελτιωθεί η πειθαρχία και ο σεβασμός προς την ιεραρχία και τους θεσμούς του Σώματος που έχουν χαλαρώσει, γιατί οι αξιωματικοί έχουν διαφορετικά προβλήματα από τους πυροσβέστες κλπ.

Είναι προφανές ότι κάποιοι αναζητούν επιχειρήματα, για να δικαιολογήσουν τη διασπαστική τους κίνηση, η οποία πέρα από τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες για κατάκτηση συνδικαλιστικών ρόλων, εξυπηρετεί το μόνιμο στόχο της εργοδοσίας για τη διάσπαση του συνδικαλιστικού χώρου και τη δημιουργία ελεγχόμενων σωματείων.

Η ΠΕΥΠΣ, η οποία καλύπτει σήμερα το σύνολο των 5.500 υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων και των 600 αξιωματικών του Σώματος, ανακοίνωσε στα μέλη της ότι "το τελευταίο διάστημα ορισμένοι αρνούνται να κατανοήσουν και να συνεισφέρουν στην ανάγκη ενδυνάμωσης του συνδικαλιστικού τους φορέα και στην καλλιέργεια κλίματος ενότητας και ομοψυχίας μεταξύ των υπαλλήλων του ΠΣ. Ετσι τον τελευταίο καιρό ορισμένοι αξιωματικοί ή υπηρετούντες στην επαρχία έχουν αρχίσει να κινούνται σε διασπαστική έναντι της ΠΕΥΠΣ κατεύθυνση, οργανώνοντας συσκέψεις και παρασυγκεντρώσεις, στις οποίες καλούνται ορισμένοι "μυημένοι στο κόλπο", με στόχο τη δημιουργία ξεχωριστών σωματείων αξιωματικών ή υπηρετούντων στην επαρχία και ιδιαίτερα στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας".

Η ΠΕΥΠΣ επισημαίνει επίσης "ότι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αξιωματικοί είναι και προβλήματα του συνόλου των υπαλλήλων. Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του ΠΣ, οι μισθολογικές και βαθμολογικές διεκδικήσεις και όλα τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα δεν αφορούν μόνο μια μερίδα αξιωματικών, αλλά όλους τους υπαλλήλους".

Νόμιμη η πενθήμερη άδεια του Μ. Χαμντάν

Κάποιοι ανώτατοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης και εκπρόσωποι του Τύπου ενοχλήθηκαν από την καθ' όλα νόμιμη πενθήμερη άδεια, που δόθηκε τις μέρες του Πάσχα στον έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού Παλαιστίνιο αγωνιστή, Μοχάμεντ Χαμντάν (Ρασίντ), και έσπευσαν να κατακρίνουν την αρμόδια επιτροπή. Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να συσχετίσουν την επίθεση με δυναμίτες στο σπίτι του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αβραάμ Σταθόπουλου, με την παρθενική έξοδο του Χαμντάν από τη φυλακή! Γι' αυτούς, καθώς φαίνεται, δικαίωμα στο ευεργετικό μέτρο των αδειών, που φέρνει έστω για λίγο τους φυλακισμένους σε επαφή με τον "έξω κόσμο", έχουν μόνο οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών τύπου Χουσεϊνογλου και Ζεκερίδη, η αφρόκρεμα του υποκόσμου, που το "σκάνε" τελικά και δεν ξαναγυρίζουν στα κελιά τους.

Δίνοντας τέλος στην αβάσιμη φημολογία εις βάρος του Παλαιστίνιου αγωνιστή της PLO, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Φοβούμαι πως κάποιοι ανεύθυνοι κύκλοι επιχειρούν να παραπληροφορήσουν τα Μέσα Ενημέρωσης και έτσι να παρεμποδίσουν ουσιαστικά την έρευνα που διεξάγεται για την προχτεσινή βομβιστική ενέργεια. Η αρμόδια κατά νόμον επιτροπή, υπό την προεδρία εισαγγελέα, χορήγησε πενθήμερη άδεια από τη Μ. Πέμπτη 11 Απρίλη μέχρι προχτές Τρίτη 16 Απρίλη στον κρατούμενο των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού, Μοχάμεντ Ρασίντ. Η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για την απόφαση της επιτροπής μετά τη λήψη της. Ο νόμος δεν προβλέπει, άλλωστε, προηγούμενη ενημέρωση, καθώς η αποφασιστική αρμοδιότητα ανήκει στην επιτροπή, η οποία για το λόγο αυτό προεδρεύεται από εισαγγελικό λειτουργό. Ο κρατούμενος επέστρεψε στις φυλακές την Τρίτη 16 Απρίλη και ώρα 11.30 π.μ., δηλαδή, μισή ώρα πριν τη λήξη της προθεσμίας επιστροφής, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής των φυλακών. Ολα συνεπώς τα άλλα, φήμες, υποθέσεις, απόπειρα συντονισμένης παραπληροφόρησης σε βάρος του Τύπου και της κοινής γνώμης, πρέπει να αξιολογηθούν αναλόγως".

Συλλυπητήρια

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος Σωτήρη Καραβίδα 50 ετών, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν μέλος της Διοίκησης και πρώην πρόεδρος του σωματείου με μεγάλη δράση στο λαϊκό εργατικό κίνημα. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 4 το απόγευμα από το Γ Νεκροταφείο.

ΟΣΕ
Εκπτώσεις στη μεταφορά εμπορευμάτων

Φθηνότερα κόμιστρα, με έκπτωση από 14 μέχρι και 30%, καθιερώνει ο ΟΣΕ για τις διεθνείς σιδηροδρομικές μεταφορές.

Το ποσοστό της έκπτωσης εξαρτάται από το είδος του εμπορεύματος και το συνολικό μεταφορικό έργο σε χιλιομετρικούς τόνους, που θα πραγματοποιηθεί από την 1η Μάη μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 1996. Το ενδεχόμενο ειδικών εκπτώσεων, μεγαλύτερων από τις παραπάνω, θα εξετάζεται ξεχωριστά από τον ΟΣΕ, ύστερα από αίτημα των ενδιαφερομένων, εφόσον, όμως, αφορά σημαντικές περιπτώσεις μεταφορικού έργου.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, παππού και προπάππο

ΝΙΚΟ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ

συνδικαλιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ετών 93

κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 19.4.96 και ώρα 5 μ.μ. από τον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Η σύζυγος: Αννα.

Τα παιδιά του: Σοφία Χαραγκιώνη, Ελισσάβετ και Χρυσόστομος Μαυρίδης.

Τα εγγόνια: Τάσος, Αννα και Θόδωρος.

Η δισέγγονη: Ελισό.

Οι λοιποί συγγενείς.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 21.4.96 και ώρα 10.10 π.μ. ετήσιο μνημόσυνο στον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Βύρωνος για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας αδελφού, παππού και θείου

ΓΡΗΓΟΡΗ Ι. ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Η σύζυγος: Νίκη.

Τα παιδιά: Ιωάννα, Νικολέτα, Βαρβάρα και Μάκης.

Τα αδέλφια: Κώστας και Βάσω Βουδούρη, Μαρία και Διονύσης Αναστόπουλος.

Τα εγγόνια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

Πιστώσεις για αντιπλημμυρικά

Πιστώσεις συνολικού ύψους 622 εκατ. δρχ. για αντιπλημμυρικά έργα στα Δωδεκάνησα, την Κέρκυρα, τη Ροδόπη και την Πέλλα, εγκρίθηκαν με αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης.

Συγκεκριμένα: 320 εκατ. δρχ. διατίθενται για αντιπλημμυρική προστασία των Κοινοτήτων Μενετών, Σπόων, Πηγαδιών και Απερίου της Καρπάθου και των οικισμών του Δήμου Κάσου. 200 εκατ. δρχ. θα δοθούν για αντιπλημμυρικά έργα στους ποταμούς Αξιό και Αλιάκμονα του νομού Πέλλας. 52 εκατ. δρχ. διατίθενται για αντιπλημμυρικά αναχώματα στο χείμαρρο Λίσσου της Καλλιθέας Ροδόπης. 50 εκατ. δρχ. θα δοθούν για αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Μεσογγής Κέρκυρας.

Βρέθηκαν τα δίδυμα

Βρέθηκαν χτες το πρωί, πέντε περίπου χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους, τα δίδυμα κοριτσάκια της οικογένειας Καμπουρολιά, που είχαν χαθεί προχτές στους Αγίους Θεοδώρους.

Μετά από 20 ώρες αγωνίας, τα παιδιά οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα από τον κτηνοτρόφο Ιωάννη Σταμούλη, ο οποίος τα βρήκε μαζί με το σκυλάκι τους στις πλαγιές του βουνού, στη θέση Προφήτη Ηλία. Τα παιδιά εξετάστηκαν από γιατρό, ο οποίος αποφάνθηκε ότι δεν είχαν κακοποιηθεί, ήταν όμως εμφανώς ταλαιπωρημένα και λερωμένα. Στη μητέρα τους Φωτεινή είπαν ότι ακολούθησαν το σκυλάκι και απομακρύνθηκαν τόσο πολύ, που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν πίσω. Η Αστυνομία, πάντως, εξακολουθεί να ερευνά το ενδεχόμενο να έχουν πέσει θύμα αρπαγής με άγνωστα κίνητρα.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Επίσχεση διαρκείας από τους εργαζόμενους

Επίσχεση εργασίας και λευκή απεργία πραγματοποιούν για δεύτερη συνεχή μέρα οι εργαζόμενοι του Δήμου Πειραιά διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Ο δήμαρχος, Στ. Λογοθέτης, για μια ακόμη φορά δεν τους έχει καταβάλει το τελευταίο δεκαπενθήμερο, φέρνοντάς τους στα όρια της υπομονής τους.

"Είναι γνωστό σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά, αλλά και στον πειραϊκό λαό, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου, ότι το Δώρο του Πάσχα ενώ έπρεπε να είχε πληρωθεί στους εργαζόμενους από τις 4 Απρίλη καταβλήθηκε με 7 ημέρες καθυστέρηση, τη Μ. Πέμπτη. Τώρα οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί το δεκαπενθήμερό τους, που θα έπρεπε να είχε καταβληθεί πριν το Πάσχα και είναι άγνωστο το πότε θα γίνει η πληρωμή. Θα πρέπει πλέον να γίνει κατανοητό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ότι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την οικονομική κατάσταση στο Δήμο Πειραιά είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι διαρκώς πληρώνουν πρώτοι τις συνέπειες της κακοδιαχείρισης στο δήμο".

Χτες στη διάρκεια της Γενικής τους Συνέλευσης δόθηκαν από αντιδήμαρχο κάποιες υποσχέσεις για πληρωμές έως το Σάββατο, όμως οι εργαζόμενοι δε θα σταματήσουν την κινητοποίησή τους έως ότου πληρωθούν, καθώς επανειλημμένα στο παρελθόν έλαβαν υποσχέσεις, που πήραν την κρίσιμη μέρα νέες αναβολές. Ανάλογα πάντως και με τις αυριανές εξελίξεις οι εργαζόμενοι του δήμου επιφυλάσσονται να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Ληστεία τράπεζας στο Μοσχάτο

Ληστεία με λεία 65 εκατομμύρια δραχμές, έγινε χτες στη 1.00 το μεσημέρι στο υποκατάστημα Μοσχάτου της Γενικής Τράπεζας.

Δύο κουκουλοφόροι οπλισμένοι με καραμπίνες, εισέβαλλαν στο υποκατάστημα της οδού Πειραιώς 66 και με την απειλή των όπλων ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους και άδειασαν τα γεμάτα ταμεία της Τράπεζας. Εξαφανίστηκαν πυροβολώντας στον αέρα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς, ενώ η Αστυνομία που επενέβη με μεγάλη καθυστέρηση, ειδοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από το συναγερμό διπλανού καταστήματος. Οι κουκουλοφόροι διέφυγαν με αυτοκίνητο που οδηγούσε συνεργός τους, ο οποίος τους περίμενε σ' αυτό. Πρόκειται για ένα "Σέατ" χρώματος κίτρινου με αριθμό κυκλοφορίας ΥΚ 6280, το οποίο βρέθηκε στη 1.20 το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Δαβάκη και Πίνδου στο Ν. Φάληρο.

Για μια ποδοσφαιρική σημαία...

Παρ' ολίγον θύματα μιας ποδοσφαιρικής σημαίας, θα κατέληγαν τρεις νεαροί προχτές τη νύχτα στο Πέραμα, στην προσπάθειά τους να την υποστείλουν. Ο κάτοχός της και κάτοικος του σπιτιού έξω από το οποίο κρεμόταν, μόλις αντιλήφθηκε τι συνέβαινε άρχισε να πυροβολεί εναντίον των βέβηλων που θέλησαν να την κατεβάσουν από τον ιστό της, καθώς ως... Ολυμπιακοί είχαν ενοχληθεί από το πράσινο χρώμα της.

Ο Γ. Κοτρώζος, 38 ετών, τραυμάτισε με την καραμπίνα του, ευτυχώς ελαφρά, τον 15χρονο Κ. Χονδρογιάννη, ο οποίος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Ο 15χρονος, που μαζί με δύο, ανήλικους επίσης, φίλους του πανηγύριζαν, μετά τη λήξη του αγώνα ΠΑΟ - ΑΓΙΑΞ, την ήττα της ελληνικής ομάδας, έκριναν σκόπιμο να μαζέψουν τη σημαία του Παναθηναϊκού, που κυμάτιζε στο σπίτι της οδού Ρήγα Φεραίου 5.

Χτες ασκήθηκε εναντίον του δράστη Γ. Κοτρώζου δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και κρατείται για να απολογηθεί σήμερα σε τακτικό ανακριτή, ενώ οι ανήλικοι κατηγορούνται για απόπειρα κλοπής και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Κηδεύτηκε ο Νιάρχος

Στον οικογενειακό του τάφο, στο νεκροταφείο Μπουά - ντε - βο, κοντά στη λίμνη Λεμάν, στην Ελβετία, κηδεύτηκε χτες ο εφοπλιστής Σ. Νιάρχος,που πέθανε την περασμένη Τρίτη στη Ζυρίχη, σε ηλικία 86 ετών. Ο Κ. Γλύξμπουργκ και η οικογένεια του Ιταλού αυτοκινητοβιομήχανου Τζ. Ανιέλι βρίσκονταν ανάμεσα στα 35 μόλις άτομα που παραβρέθηκαν στην κηδεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ