ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανίδωτα έργα του Γ. Γα'ϊτη

Εγκαινιάζεται στις 24 του Απρίλη έκθεση έργων του στη Δημοτική Πινακοθήκη

Την καλλιτεχνική πορεία του Γιάννη Γαϊτη,των χρόνων 1945 - 1967, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας, μέσα από την έκθεση που εγκαινιάζεται στις 24 του Απρίλη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων(Πειραιώς 51). Εξήντα ζωγραφικά έργα από είκοσι διαφορετικούς συλλέκτες και τις συλλογές της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, θα παρουσιάσουν μια άγνωστη, στο ευρύ κοινό, δημιουργία του Γ. Γαϊτη. Η περίοδος 1945 - 1967 αποτελεί μια κρίσιμη, για τον καλλιτέχνη εποχή, κατά την οποία ζυμώθηκαν οι φορμαλιστικοί προβληματισμοί και οι πολύπλευρες, εννοιολογικές ανησυχίες του. Η έκθεση φιλοδοξεί να παρουσιάσει, ανίδωτα κατά το δυνατόν, έργα του Γ. Γαϊτη από τη μακρότατη ερευνητική πορεία του στην τέχνη, πριν καταλήξει στη συμβολιστική τυποποίηση, με την οποία τον ταύτισε το μεγάλο κοινό.

Ο Γ. Γαϊτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Το 1942 γράφεται στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και δύο χρόνια αργότερα πραγματοποιεί την πρώτη ατομική του έκθεση. Από εκείνη τη χρονιά και μέχρι το 1947 εκθέτει ετησίως στην αίθουσα τέχνης Παρνασσός.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει η έφορος της Πινακοθήκης του δήμου Νέλλη Κυριαζή: "Οι έως το 1947 εκθέσεις του στον "Παρνασσό", από τους λίγους εκθεσιακούς χώρους της εποχής, παρουσιάζουν έργα που έχουν θεματικό έναυσμα την ανθρώπινη μορφή, με μια άνεση όμως που εντυπωσιάζει, αν ληφθεί υπ' όψιν ότι ανήκουν στις πρώτες σπουδαστικές του απόπειρες".

Στα χρόνια που μεσολαβούν έως το 1954, που εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, πειραματίζεται με έναν εξπρεσιονισμό που φέρει σουρεαλιστικούς απόηχους και, κυρίως, συνδέεται με κυβιστικούς πειραματισμούς. Σταθμό στις αναζητήσεις αυτών των χρόνων, αποτελεί η έκθεση έργων του στο "Κεντρικό".

Στο Παρίσι ο Γ. Γαϊτης εμπλέκεται δυναμικά με τις τάσεις και τα ρεύματα που κυριαρχούν. Παράλληλα, όμως, με τις καθαρά αφηρημένες συνθέσεις του, συνεχίζει να ενσωματώνει σε ορισμένα έργα του παραστατικά στοιχεία.

"Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας", αναφέρει η ιστορικός Τέχνης Μπία Παπαδοπούλου: "Ο Γ. Γαϊτης πλάθει, με την ίδια ανάγλυφη, χειρονομιακή γραφή, ένα προσωπικό λεξιλόγιο από εικονικούς κώδικες, τους οποίους σταδιακά τυποποιεί και τους εντάσσει στη σφαίρα ενός φαντασιακού, οικολογικού μικρόκοσμου. Σχηματοποιεί τα δικά του εξωγήινα ανθρωπάκια και τα συνυφαίνει με εγκόσμια μυρμηγκάκια, βατράχια, κοκόρια, περιστέρια, λουλούδια".

Το 1967 εμφανίζεται στους πίνακές του το "ανθρωπάκι", σε πρωτόλεια μορφή. Εργα με εξπρεσιονιστικό προφίλ παρουσιάζονται την ίδια χρονιά στην γκαλερί"Τ" του Χάρλεμ και στην ΙΧ Μπιενάλε του Σάο Πάολο.Το 1970, το "ανθρωπάκι" σχηματοποιείται γραμμικά και η προσέγγισή του Γ. Γαϊτη γίνεται γεωμετρική. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας δημιουργεί τα πρώτα περιβάλλοντα ενώ επεκτείνεται, παράλληλα, και στις εφαρμοσμένες τέχνες.

Σημειώνουμε, ότι το 1984, πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεση έργων του στην Εθνική Πινακοθήκη.Μια εβδομάδα μόνο μετά τα εγκαίνια, ο Γ. Γαϊτης πεθαίνει στην Αθήνα.

Ματιές στις εκθέσεις
  • Με σειρά εκθέσεων και εκδηλώσεων, γιορτάζει τα σαράντα χρόνια ζωής της η γκαλερί "Ζυγός" (Βασ. Σοφίας 65).

Αρχή λοιπόν, με έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής παλιών και νέων καλλιτεχνών που πρωτοξεκίνησαν από τις αίθουσές της. Η έκθεση εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες και περιλαμβάνει έργα των: Χ. Καρά, Γ. Μανουσάκη, Δ. Μυταρά, Α. φασιανού, Θ. Ακριβόπουλου, Τ. Ζωγράφου, Δ. Λουκόπουλου, Μ. Αβραμίδη κ.ά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μάη.

  • Εγκαινιάζεται στις 24 του Απρίλη στην αίθουσα τέχνης "Εκφραση" (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα) έκθεση έργων ζωγραφικής του Ευθύμη Ευθυμιάδη.Ο καλλιτέχνης επιλέγοντας μια αφαιρετική γραφή υποδηλώνει στοιχεία τοπίου, δέντρα και πουλιά, ενώ η ανθρώπινη φιγούρα εμφανίζεται σπάνια στις συνθέσεις αυτές, όπου κυριαρχεί μια αίσθηση απουσίας.
  • Την ίδια μέρα, ο ζωγράφος Μπάμπης Αγγέλου εγκαινιάζει στην γκαλερί "Χρυσόθεμις" (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι) την έκτη ατομική έκθεση έργων του. Οπως σχολιάζει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, πρόκειται για έργα "ζωγραφισμένα πάνω σε επεξεργασμένο χαρτί ή ξύλο, όπου το χαρτί ξαναγυρίζει στη φυσική του ιδιότητα και παραπέμπουν σε κάτι ξεχασμένο με έντονο ρομαντισμό και συναίσθημα". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μάη.
  • Στις 23 του Απρίλη στην αίθουσα τέχνης "Espace Kreonidis" (Ξάνθου 2 και Αναγνωστοπούλου), εγκαινιάζεται έκθεση έργων ζωγραφικής της Αννας Μαρίας Σκλαβούνου.Οι πίνακές της, θραύσματα από πολύπλευρες μορφές τυποποίησης και σύμβολα μιας άχαρης καθημερινότητας, οργανώνονται σε ένα πικρό και καυστικό σχόλιο που συχνά φτάνει σε υπερβολή γελοιογραφική. τη ζωγραφική της καλλιτέχνιδας, χαρακτηρίζει η φαντασία, ο σαρκασμός και η ιδιαιτερότητα στις φόρμες. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μάη.
Υπερρεαλιστική ατμόσφαιρα

Στις 24 του Απρίλη στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος - Δεξαμενή" (Ξανθίππου 11), εγκαινιάζεται έκθεση έργων ζωγραφικής του Δημήτρη Γέρου.Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει 30 δημιουργίες που φιλοτεχνήθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια.

Οπως σημειώνεται στον κατάλογο: "Τα αγαπημένα του θέματα σ' αυτή την ενότητα είναι οι καταπράσινοι κάμποι από τους οποίους ξεχύνονται χείμαρροι με παπαρούνες, που δημιουργούν μια μεθυστική αντίθεση και βαθιές μπλε θάλασσες που στη δομή τους περιπλέκονται ψάρια. Στο σύνολο των έργων του, υπάρχει μια έντονα μεταφυσική ατμόσφαιρα, που οφείλεται τόσο στη χρωματική, όσο και στη συνθετική δημιουργία και στα στοιχεία - σύμβολα που παρεμβάλλει".

To βράδυ των εγκαινίων, θα γίνει τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Εκτορα Κακναβάτο.Στο έργο του θα αναφερθούν οι: Θοδωρής Γεωργίου, Γιώργος Μαρκόπουλος.Ποιήματά του θα διαβάσει η ηθοποιός Μπέττυ Αρβανίτη.

Στις 22 του Απρίλη στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος - Πειραιά" (Ανδρούτσου 140), εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής της Νικολέτας Αντωνοπούλου.Κίνηση, φως, χρώμα, παλμός, ορίζουν συνθέσεις στο ευρηματικό μεταίχμιο ανάμεσα στην παραστατικότητα και στην αφαίρεση. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 του Μάη.

"Περιβάλλον και άνθρωπος"

Με θέμα "Περιβάλλον και άνθρωπος",εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7.30μμ) στις αίθουσες Τέχνης "Επίπεδα" (Δεινοκράτους 6), έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιώργου Κεραμίδα.

Πρόκειται για την τελευταία εικαστική δημιουργία του καλλιτέχνη, για την οποία ο ίδιος σημειώνει: "Παρουσιάζοντας την καινούρια δουλιά μου στις αίθουσες τέχνης "Επίπεδα", αυτό που θέλω είναι ο επισκέπτης που θα τη δει να αποκομίσει τα στοιχεία εκείνα που θα του δώσουν τη δυνατότητα να σκεφτεί και να εμβαθύνει περισσότερο στο πρόβλημα "Περιβάλλον και Ανθρωπος". Στα έργα μου προσπαθώ να δώσω τα στοιχεία εκείνα που γίνονται κατανοητά καλύτερα και ευκολότερα. (...) Εκθέτοντας αυτή τη δουλιά μου, θέλω να επισημάνω ότι στόχος μου είναι να προχωρήσω πέρα από την επαναλαμβανόμενη γκάμα και να δημιουργήσω μια καινούρια δουλιά. Στόχος του καλλιτέχνη είναι να παίρνει τα μηνύματα της ζωής και της εποχής του και να τα μεταφέρει στα έργα του. Λοιπόν, αυτό έκανα και εγώ". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 του Μάη.

  • Στην αίθουσα Τέχνης του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου (πλατεία Κολωνακίου 2), εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8.30μμ) έκθεση έργων ζωγραφικής του Βασίλη Ν. Μιχαηλίδη.Πρόκειται για την πρόσφατη εικαστική του δημιουργία.
"Χρώματα" της περιφέρειας

Από τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες "εκτός των τειχών της πρωτεύουσας", σημειώνουμε:

  • Μέχρι τις 30 του Απρίλη στο χώρο τέχνης "Αμυμώνη" (πλατεία Ν. Μπότσαρη, Ιωάννινα), φιλοξενούνται έργα γλυπτικής κεραμικής του Νίκου Σκλαβενίτη.Τίτλος της έκθεσης "Δείπνος".
  • Εγκαινιάζεται στις 26 του Απρίλη (9μμ) στον εκθεσιακό χώρο της "Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα" (ισόγεια αίθουσα Δημαρχείου) έκθεση έργων του Βαγγέλη Βλαχοδήμου.Τίτλος της "Περιβάλλον - πόλη", πηλός - χαρτιά - ηλεκτρισμός.Θα διαρκέσει μέχρι τις 20 του Μάη.
  • Στην αίθουσα τέχνης "Πρίσμα" (Ελ. Βενιζέλου 23, Λιβαδειά) μέχρι τις 6 του Μάη, φιλοξενούνται δημιουργίες του Ραφαήλ Μπάικα.
  • Εκθεση έργων ζωγραφικής του Γιώργου Απότσου εγκαινιάζεται στις 24 του Απρίλη στην αίθουσα τέχνης "Παρατηρητής" (Προξ. Κορομηλά 38, Θεσσαλονίκη).

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στον κατάλογο της έκθεσης, "τα έργα της περιόδου 1992-1995 κινούνται σε δύο κυρίως μεγέθη πινάκων, μικρά (45Χ45 εκατοστά) και μεσαία (1χ1 μέτρο). Οι μικρές επιφάνειες διακρίνονται για την εκφραστική τους πυκνότητα και την αξιοθαύμαστη ματιέρα (...). Στους μεγαλύτερους πίνακες, η δυναμική των συνθέσεων εκτονώνεται πιο άνετα, δίνοντας την ευκαιρία για ανάπτυξη της χειρονομιακής και χρωματικής δεξιοτεχνίας του, στις προεκτάσεις του αφηρημένου εξπρεσιονισμού".

Πρωταγωνιστεί ο άνθρωπος

Η πρόσφατη εικαστική δημιουργία του ζωγράφου Μιχάλη Ζησίου φιλοξενείται από τις 24 του Απρίλη (8μμ) στην "Αίθουσα Τέχνης Αθηνών" (Γλύκωνος 4). Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει 30 έργα ζωγραφικής, λάδια και αυγοτέμπερες, όπου πρωταγωνιστεί ο άνθρωπος ανάμεσα σε αντικείμενα της σημερινής καταναλωτικής κοινωνίας.

Οπως αναφέρει ο καλλιτέχνης, "το πλαδαρό σφρίγος ανθρώπινων κορμιών με φόντο πολιτισμικά έρμα - σκουπίδια, η ευζωία προσώπων που καταδεικνύει ταυτόχρονα νεκρές ψυχές, σηματοδοτούν τη ζωγραφική μου. Μία ζωγραφική που δεν αποτελεί αρχέγονη αναπλαστική, αλλά είναι ένα μηνυματικό πεδίο συνάντησης του όντος - παραγωγού με τα υπολείμματα - προϊόντα". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 του Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ