ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ: Στη σύναψη δανείου δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών για τη χρηματοδότηση ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και με πρόσχημα την προώθηση των εξαγωγών, προχώρησε με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου η Εμπορική Τράπεζα με αντίστοιχο πιστωτικό ίδρυμα της Ιαπωνίας. Αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο απόφασης του υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αριθμό φύλλου 238 και ημερομηνία έκδοσης 9 Απρίλη 1996. Με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στην ιαπωνική τράπεζα JAPAN EXPORT - IMPORT BANK για τη χορήγηση δανείου στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος ποσού 30 δισεκατομμυρίων γιεν,για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.ΕΠΙΤΟΚΙΑ -1: Μισή μονάδα χαμηλότερα, θα προσφέρει από σήμερα στους πελάτες της το βασικό επιτόκιο για βραχυπρόθεσμα δάνεια, ελεύθερα διαθέσιμα, ΔΕΚΟ καθώς επίσης και το βασικό επιτόκιο επαγγελματικής πίστης, η τράπεζα CITIBANK, σύμφωνα με χτεσινή της ανακοίνωση.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ -2: Μείωση επιτοκίου, στα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου, προσφέρει στους πελάτες η INTERBANK, που ανακοίνωσε ότι από χτες το επιτόκιο γι' αυτή την κατηγορία των δανείων είναι 19,7%.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ: Στο ποσό των 50 δισ. δρχ. ανέρχεται το ανώτατο όριο έκδοσης εγγυητικών επιστολών στην υπό πώληση "νέα" τράπεζα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 203, Τ. Β., 28/3/1996.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Τη διανομή δύο νέων δωρεάν μετοχών για κάθε δέκα παλιές, αποφάσισε στη χτεσινή γενική έκτακτη συνέλευση των μετόχων της η εταιρία ΕΔΡΑΣΗ - ΨΑΛΙΔΑΣ ΑΤΕ. Εγκρίθηκε επίσης η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 139,36 εκατ. δραχμές με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και την έκδοση 871.000 νέων δωρεάν μετοχών.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Βιβλίο, με τίτλο "Η ελεύθερη οικονομία με απλά λόγια", εξέδωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), προκειμένου να διανεμηθεί δωρεάν σε όλα τα λύκεια της χώρας, αλλά και στα ελληνόφωνα σχολεία της Αλβανίας και των άλλων βαλκανικών και παρευξείνιων χωρών.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: Την προώθηση μιας νέας εμπορικής αποστολής στη Σουηδία ανέλαβε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) για τις 13 και 14 Ιουνίου, στα πλαίσια των κοινοτικών εκδηλώσεων EUROPARTENARIAT. Οι Ελληνες επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν 400 περίπου επιτυχημένες μικρομεσαίες σκανδιναβικές επιχειρήσεις, που ασχολούνται κύρια με τους τομείς ξυλείας, βαριάς βιομηχανίας και ηλεκτρονικών. Η συμμετοχή στην εμπορική αυτή αποστολή είναι δωρεάν και οι επιχειρηματίες επιβαρύνονται μόνο με τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής τους. Δωρεάν επίσης παρέχονται τα γεύματα, η διερμηνεία, η γραμματειακή υποστήριξη και το έντυπο υλικό.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ερευνα για τις επιπτώσεις των ειδικών φόρων

Οι σοβαρές επιπτώσεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην αύξηση των τιμών και στη μείωση της κατανάλωσης και κατ' επέκταση στη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων προκύπτουν από σχετική έρευνα που διενήργησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ).

Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αύξησης των ΕΦΚ, καθώς ήδη η έμμεση φορολογία αποτελεί περίπου το 75% της λιανικής τιμής της βενζίνης, το 73% της τιμής των τσιγάρων, το 30% του ουίσκι και του ούζου και το 24% της τιμής της μπίρας. Οι μεγάλες αυτές φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γ. Παπαθανασίου, προκαλούν μεγάλες στρεβλώσεις στη διάρθρωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και δε φαίνεται να δικαιολογούνται από τα χαρακτηριστικά της ζήτησης των παραπάνω προϊόντων.

Επίσης, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, για το 1996 τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους προβλέπεται να ξεπεράσουν το 1,95 τρισ. δρχ. και αποτελούν το 26% του συνόλου των φορολογικών εσόδων. Από αυτά τα 824,5 δισ. προβλέπεται να προέλθουν από τους ΕΦΚ καυσίμων, τα 447 δισ. από τους ΕΦΚ του καπνού, 119,5 δισ. από τους ΕΦΚ των οινοπνευματωδών, ποτών και 50 δισ. δρχ. από τον Ειδικό Φόρο Τραπεζικών Εργασιών. Οι υψηλοί ειδικοί φόροι έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών πολλών προϊόντων και τημείωση της καταναλωτικής ζήτησης, που όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών για τις εγχώριες επιχειρήσεις, που λειτουργεί σαν αντικίνητρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Τέλος, από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι η έξαρση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα, στα οινοπνευματώδη και στον καπνό οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο μεγάλο ύψος των ειδικών φόρων.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Προς υπογραφή απόφασης για παράταση των επιχορηγήσεων

Με καθυστέρηση δύο περίπου χρόνων υπεγράφη τελικά χτες απ' την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, η υπουργική απόφαση, που αφορά στις ενισχύσεις των ναυπηγείων της χώρας. Η συγκεκριμένη απόφαση απορρέει απ' την κοινοτική νομοθεσία για την κρατική χρηματοδότηση των ναυπηγείων και συγκεκριμένα θέτει σε εφαρμογή την έβδομη Οδηγία της ΕΕ, καθώς και σχετική συμφωνία του ΟΟΣΑ που προβλέπει τον περιορισμό στο 9%, των ενισχύσεων στις ναυπηγικές εργασίες.

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, οι ενισχύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 9% του ετήσιου κύκλου εργασιών του ναυπηγείου, ενώ περιορίζονται στο 4,5% εάν πρόκειται για πλοία (που δεν προορίζονται για εθνική χρήση) συμβατικής αξίας κάτω των 10 εκ. ecu, παρατείνονται μέχριτις 31 Σεπτεμβρίου 1996 το αργότερο. Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει ενισχύσεις στην παραγωγή προς υποστήριξη της ναυπήγησης και μετατροπής πλοίων, ενισχύσεις για την κάλυψη ζημιών, καθώς και κάθε άλλη μορφή ενισχύσεων λειτουργίας που δε συνοδεύουν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα αναδιάρθρωσης. Με την ίδια απόφαση παρατείνεται μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου, η ισχύς της απόφασης για την έγκριση των επενδυτικών προγραμμάτων αναδιάρθρωσης των ναυπηγείων, η επιδότηση στα οποία φτάνει μέχρι το 50% του συνολικού ύψος του προγράμματος. Αιτήσεις για επιχορήγηση επενδυτικών προγραμμάτων έχουν υποβάλλει ήδη τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, το Νεώριο Σύρου, τα Ναυπηγεία Αυλίδος, καθώς και επιχειρήσεις στη Ζώνη του Περάματος. Να σημειωθεί ότι για την ισχύ τής εν λόγω απόφασης αναμένεται η υπογραφή της απ' τον συναρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αύριο οι αρχαιρεσίες ηλεκτρολόγων (ΣΕΗΕΑ)

Οι ηλεκτρολόγοι ψηφίζουν αύριο - Τετάρτη 24 Απρίλη 1996 - για την εκλογή της νέας διοίκησης του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ). Οι αρχαιρεσίες του ΣΕΗΕΑ, θα γίνουν στα γραφεία του Συνδέσμου (Ελευθερίας 2, Πλατεία Κουμουνδούρου) και θα διαρκέσουν από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.

Στις εκλογές κατεβαίνουν δύο συνδυασμοί. Το ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Ενότητας", οι υποψήφιοι του οποίου υποστηρίζονται από τη ΔΗΚΕΒΕ και της ΠΑΣΚΕΗ (που είναι το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ).

Στο δικαστήριο ο ΟΤΕ από το ΙΝΚΑ

Εκδικάζεται στις 14 του Μάη η συλλογική αγωγή που υπέβαλαν οι οργανώσεις - μέλη του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) εναντίον του ΟΤΕ. Με την αγωγή το ΙΝΚΑ ζητά την επιστροφή ποσοστού 12% σε όλους τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς, όσο, δηλαδή, υπολογίζεται, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου ότι αντιστοιχεί στα "άστοχα" τηλεφωνήματα και τις άλλες προβληματικές κλήσεις και συνδιαλέξεις που επιβαρύνουν τους συνδρομητές του ΟΤΕ.

Παράλληλα, το ΙΝΚΑ, εξετάζει στο σύνολό τους τα προβλήματα, τα οποία αφορούν τόσο στους φουσκωμένους λογαριασμούς όσο και όλα τα άλλα προβλήματα, που αφορούν στις σχέσεις πολιτών και ΟΤΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ