ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αισιόδοξο μήνυμα και ερωτηματικά

Αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η Κομμουνιστική Επανίδρυση

ΡΩΜΗ.-

Αισιόδοξο είναι το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, αλλά και του συνασπισμού "Ελιάς", που εμφανίζεται με ένα "κεντροαριστερό" πρόσωπο, μιας και απέδειξε ότι ο ιταλικός λαός δεν αποδέχεται την προσπάθεια ανάδειξης ενός πόλου με φασίστες και νεοσυντηρητικούς. Παράλληλα, η Κομμουνιστική Επανίδρυση θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις, μια και ο συνασπισμός της "Ελιάς" δεν μπορεί να έχει πλειοψηφία στη Βουλή χωρίς τη συμμετοχή της. Μπορεί η εκλογική συμφωνία τους να αφορούσε τη συγκρότηση κυβέρνησης, με τη στήριξη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, όμως η κυβέρνηση αυτή και το πρόγραμμά της δε θα στηριχτεί καθόλου από την Επανίδρυση, μια και έχει ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα διεκδικήσεων για τους εργαζόμενους της χώρας.

Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι ίσως βρεθεί στην ανάγκη στήριξης από άλλες πολιτικές δυνάμεις ή από μεμονωμένους βουλευτές. Ηδη, ο συνασπισμός "Ελιά" έχει κάνει τα πρώτα ανοίγματα προς την αντιπολίτευση, προτείνοντας στη "Λέγκα του Βορρά" συνεργασία στο κυβερνητικό πρόγραμμα και προσφέροντας στον "Πόλο της Ελευθερίας" την προεδρία της Γερουσίας. Πάντως, ο αρχηγός της "Λέγκας", Ουμπέρτο Μπόσι, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να μεταβάλει τους στόχους του για μια ομοσπονδιακή Ιταλία.

Πάντως, ήδη, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο Πρόντι πιθανώς να "πείσει" τον Αντόνιο Ντι Πιέτρο να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Ουμπέρτο Εκο για το υπουργείο Πολιτισμού και τον πρώην πρωθυπουργό Λαμπέρτο Ντίνι για το υπουργείο Εξωτερικών ή Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόντι τόνισε πως η οικονομία, με την επαναφορά της λιρέτας στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, είναι από τους πρώτους στόχους, θέλοντας φαίνεται να αποσαφηνίσει τον "ευρωπαϊκό" προσανατολισμό της "Ελιάς".

Η διάρκεια της νέας κυβέρνησης Πρόντι φαίνεται μάλλον αβέβαιη, πράγμα που φαίνεται από τις χτεσινές δηλώσεις του ηγέτη του συνασπισμού, όπου τόνισε ότι η υποστήριξη για συγκρότηση κυβέρνησης από τους κομμουνιστές δε σημαίνει ότι θα σταματήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις ούτε ότι θα αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων, μια και αυτό θα βλάψει τον πληθωρισμό της χώρας. Με αυτές τις δηλώσεις, φαίνεται ξεκάθαρο ότι μια σύμπραξη με κάποια πολιτική δύναμη δεν είναι εφικτή, μια και η Κομμουνιστική Επανίδρυση βάζει σαν κεντρικούς στόχους της τη διεκδίκηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, μέτρα ουσιαστικά για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας. Δεν είναι διατεθειμένη, δηλαδή, να συμπράξει με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου προς μια πιο συντηρητική κατεύθυνση, αλλά ούτε και στα ζητήματα που έχουν σχέση με τον προσανατολισμό της οικονομίας, τον οποίο επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πλευρά της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, ο Φάουστο Μπερτινότι τόνισε ότι "η ζωή της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί... από το πώς θα ανταποκριθεί στις θέσεις μας".

Παράλληλα, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να προωθήσουν ορισμένα πράγματα στην Ιταλία, όπως είναι η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, στην οποία υπάρχει μια σύγκλιση συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων. Ωστόσο, τόσο ο Μπερλουσκόνι, όσο και ο Φίνι, δηλαδή η συντηρητική και ηφασιστική παράταξη, θέλουν να εκδικηθούν για την εκλογική ήττα της περασμένης Κυριακής. Ετσι, το πιο πιθανό είναι να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν αδιέξοδα σε όλα τα ζητήματα, ώστε να επιδιώξουν να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα νέο γύρο εκλογών, ελπίζοντας σε μια ρεβάνς.

Ομως, υπάρχουν και σενάρια, που θέτουν υπό αμφισβήτηση το πολιτικό μέλλον του Μπερλουσκόνι. Ο ίδιος, πάντως, υποστήριξε ότι θα ασκήσει μια σοβαρή αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "δεν εγκαταλείπω την πολιτική ...δε θα γυρίσω την πλάτη μου στις ευθύνες και πιστεύω ότι είμαι χρήσιμος σ' αυτή τη χώρα". Αλλά, ο Τζουλιάνο Φεράρα, που ήταν μέλος της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, ανέφερε ότι οι δυσκολίες του Μπερλουσκόνι μόλις τώρα αρχίζουν.

"Η εποικοδομητική αντιπολίτευση και η υπεράσπιση των αξιών είναι μόνο λόγια", τονίζει σε συνέντευξή του στη "Στάμπα" και προσθέτει ότι "η Φόρτσα Ιτάλια δεν είναι μια δομή που μπορεί να ζήσει πολύ καιρό. Είναι μια ναπολεονική περιπέτεια, ένα όνειρο που συνετρίβη". Ο Φεράρα υπενθύμισε ότι ο Μπερλουσκόνι είχε δεσμευτεί πριν από τις εκλογές ότι, αν ηττηθεί, θα παραιτηθεί, γιατί "η αντιπολίτευση δεν είναι του χαρακτήρα του".

Το γεγονός ότι οι στόχοι που πρόβαλλαν προεκλογικά οι δύο μεγάλες παρατάξεις, ο Μπερλουσκόνι και η "Ελιά", με εξαίρεση την Κομμουνιστική Επανίδρυση, δε διαφέρουν σε πάρα πολλά ζητήματα, δηλαδή στους μεγάλους προσανατολισμούς υπάρχει μια σύμπτωση απόψεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Χρηματιστήριο αντέδρασε θετικά και όχι αρνητικά, πράγμα που δείχνει ότι αν η πολιτική δύναμη που ανέβαινε στην εξουσία, διεκδικώντας την κυβέρνηση, είχε προσανατολισμούς ενίσχυσης του λαϊκού κινήματος, το Χρηματιστήριο θα αντιδρούσε αρνητικά. Ετσι, συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη των βιομηχάνων της Ιταλίας και της Ευρώπης, που έχουν στόχο να προωθήσουν τους προσανατολισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ενεργή συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας

Συνάντηση εκπροσώπων της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Αντιπροσωπεία της κουβανικής εθνοσυνέλευσης βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα και πραγματοποιεί συναντήσεις με αρμόδιους παράγοντες και με αντιπροσωπείες των κομμάτων της Βουλής. Συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έγινε χτες στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή. Από μέρους του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Μήτσος Κωστόπουλος,μέλος του ΠΓ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και ο Νίκος Μπατιστάτος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ εξέφρασαν την ολόθερμη συμπαράσταση του Κόμματος προς τον ηρωικό αγώνα του κουβανέζικου λαού, ο οποίος δίνει μια σκληρή μάχη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που προσπαθούν να τον καθυποτάξουν με μέτρα εγκληματικού χαρακτήρα.

Κάθε λαός, υπογράμμισαν, έχει το δικαίωμα να επιλέγει το δρόμο που αυτός θέλει να πορευτεί. Σημείωσαν ότι ο ελληνικός λαός εκδηλώνει, με διάφορους τρόπους, τη συμπάθεια, αλλά και την αλληλεγγύη του, προς τους Κουβανούς και δεσμεύτηκαν, εκ μέρους του Κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για το πλάτεμα της αλληλεγγύης προς την Κούβα και με έμπρακτη συμπαράσταση.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ ενημέρωσαν την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Κούβας για την πολιτική του Κόμματος, για την προετοιμασία του 15ου Συνεδρίου, το οποίο θα αποτελέσει μια νέα αφετηρία ανάπτυξης του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος, για τη δράση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέσα κι έξω από τη Βουλή. Η αντιπροσωπεία της Εθνοσυνέλευσης της Κούβας, η οποία συνοδευόταν και από την Πρέσβειρά της στη χώρα μας έδωσε στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση της πατρίδας τους, για το ρόλο της Εθνοσυνέλευσης ως ανώτατο κρατικό όργανο, για τη σχέση Εθνοσυνέλευσης και Κομμουνιστικού Κόμματος, για το ρόλο του μαζικού κινήματος και των φορέων του στην παραγωγή και την κοινωνία, για τη νομοθετική δουλιά, η οποία συχνά αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε όλη την κοινωνία. Υπογράμμισαν τις δυσκολίες, που υφίσταται η Κούβα από τον αποκλεισμό των ΗΠΑ, αλλά και από τις αναγκαίες αναπροσαρμογές στην παραγωγική διαδικασία, που έπρεπε να γίνουν ύστερα από τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Σημείωσαν ότι επιζητούν την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με άλλες χώρες, δέχονται την είσοδο ξένου κεφαλαίου στην Κούβα με όρους και προϋποθέσεις, όμως, που δε θα αναιρούν τη γραμμή, που χαράζει ο κουβανικός λαός, γραμμή με σοσιαλιστική κατεύθυνση. Στις συζητήσεις που έγιναν με τα αρμόδια όργανα της Βουλής η κουβανική αντιπροσωπεία πρότεινε να επισκεφθεί τη χώρα τους διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής. Την πρόταση αυτή υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Παρολίγο στρατιωτικό πραξικόπημα

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ. -

Ετοιμος να προχωρήσει σε πραξικόπημα ήταν ο στρατηγός Λίνο Σεζάρ Οβιέδο όταν κλήθηκε από την κυβέρνηση του Προέδρου Χουάν Κάρλος Βασμόζι να παραιτηθεί από τη διοίκηση του στρατού ξηράς της Παραγουάης. Η κατάσταση στη χώρα ήταν συγκεχυμένη για αρκετές ώρες ώσπου το κλίμα αποσταθεροποίησης ανετράπη τελικά μετά από συντονισμένες κινήσεις "παρέμβασης" των... πρεσβευτών των ΗΠΑ, της Αργεντινής, της Βραζιλίας και άλλων λατινοαμερικανικών χωρών.

Η κατάσταση σύγχυσης δημιουργήθηκε χτες το πρωί όταν ο στρατηγός Οβιέδο απείλησε να πλήξει με το πυροβολικό του το Προεδρικό Μέγαρο και άλλα νευραλγικά κυβερνητικά κτίρια της πρωτεύουσας, καθώς λίγο νωρίτερα είχε πληροφορηθεί διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Λουίς Μαρία Ραμίρεζ Μπότνερ, ότι η κυβέρνηση Βασμόζι επιθυμεί την παραίτησή του. Οι πληροφορίες ραδιοσταθμού της Ασουνσιόν που ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος Βασμόζι, κατέφυγε σχεδόν αμέσως μετά τις απειλές του στρατηγού Οβιέδο, στην αμερικανική πρεσβεία, δεν έγινε δυνατόν να διασταυρωθούν από άλλη πηγή. Σίγουρες είναι, πάντως, οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία ώστε να αποφευχθεί στρατιωτικό πραξικόπημα. Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι πιέσεις αυτές υπέρ του Προέδρου Βασμόζι φάνηκαν πως καρποφόρησαν νωρίς χτες βράδυ, οπότε ανακοινώθηκε πως ο Πρόεδρος επέστρεψε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρεσβευτή Ρόμπερτ Σέρβις!

Ο Βασμόζι εξελέγη Πρόεδρος τον Μάη του 1993 και είναι ο πρώτος μηστρατιωτικός πρόεδρος που εξελέγη μετά από δικτατορικές κυβερνήσεις 50 χρόνων. Ο στρατηγός Οβιέδο είχε ηγηθεί πραξικοπήματος το 1989 με το οποίο τέθηκε τέρμα στη 36χρονη δικτατορία του Αλφρέντο Στρέσνερ. Οι διαφορές ανάμεσα στο σημερινό Πρόεδρο της Παραγουάης και τον στρατηγό Οβιέδο χρονολογούνται από παλιά αλλά οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο στη διάρκεια των εξελίξεων του περασμένου 24ωρου, οπότε ο Χουάν Κάρλος Βασμόζι αποφάσισε να εξουδετερώσει τον παλιό του αντίπαλο "δίνοντάς του την άδεια να αποστρατευτεί".

ΚΟΡΕΑ
Ατελείωτος ο κύκλος των σκανδάλων

ΣΕΟΥΛ.-

Την αποδοχή χρηματικών ποσών για εκδουλεύσεις, που πρόσφερε σε επιχειρηματικούς κύκλους, παραδέχτηκε χτες ενώπιον δικαστηρίου της Σεούλ στενός συνεργάτης του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, Κιμ Γιανγκ Σαμ.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ΓΙΟΝΑΠ, ο Τσανγκ Χακ Ρο, υπεύθυνος προσωπικών υποθέσεων του Προέδρου Κιμ, παραδέχτηκε ότι χρηματίστηκε με ποσά ύψους 900.000 δολαρίων από επιχειρηματίες, με σκοπό την παροχή διαφόρων "διευκολύνσεων". Η δίωξη κατά του προεδρικού συμβούλου Τσανγκ ασκήθηκε περίπου δύο βδομάδες πριν τις γενικές εκλογές της 11ης Απρίλη, δίνοντας την ευκαιρία στους πολιτικούς αντιπάλους του Προέδρου να διακωμωδήσουν την κυβερνητική εκστρατεία κατά της διαφθοράς, που οδήγησε στην απόλυση εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων και στη φυλάκιση δύο πρώην Προέδρων της Ν. Κορέας.

Ο Ρ. Πρόντι, ενώ εξηγεί τις προθέσεις του συνασπισμού της "Ελιάς" χτες στους δημοσιογράφους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ