ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Εντονες φήμες για τη ζωή του Τ. Ντουντάγεφ

Πληροφορίες τον φέρουν να έχει σκοτωθεί από ρωσικό βομβαρδισμό, ενώ υπάρχουν ταυτόχρονα και διαψεύσεις

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Στα ΜΜΕ της Ρωσίας οργίαζαν το βράδυ στις 23 Απρίλη οιπληροφορίες - βόμβα για το θάνατο του ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών Τζοχάρ Ντουντάγεφ, ότι σκοτώθηκε στη διάρκεια βομβαρδισμού. Ολες οι πληροφορίες επικαλούνται τις δηλώσεις ενός ατόμου - του Χοζαχμέντ Γεριχάνοφ, στενού συνεργάτη του Ντουντάγεφ, ο οποίος πέρσι το καλοκαίρι ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας των αυτονομιστών στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά. Ο Γεριχάνοφ παρέδωσε στο γραφείο του ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ στο Γκρόζνι επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ιτσκερίας (έτσι οι ντουνταγεφικοί αποκαλούν την Τσετσενία), σύμφωνα με την οποία τη νύχτα στις 21 προς 22 Απρίλη τα ρωσικά ομοσπονδιακά στρατεύματα πραγματοποίησαν επίθεση με ρουκέτες στο χωριό Γκέχι Τσου (35 χλμ. από το Γκρόζνι), σαν αποτέλεσμα της οποίας ο Ντουντάγεφ, που μαζί με τα μέλη της κυβέρνησής του συζητούσε με το μεσολαβητή τους όρους των διαπραγματεύσεων, τραυματίστηκε βαριά και πέθανε.

Στο μεταξύ, το βράδυ στις 23 Απρίλη η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από την προσκείμενη στη Μόσχα τσετσενική κυβέρνηση του Ντοκού Ζαβγκάγεφ, ούτε από τη διοίκηση των ομοσπονδιακών δυνάμεων στην Τσετσενία, ούτε από τον Τουτάκοφ, εκπρόσωπο του Ντουντάγεφ στη Μόσχα, ούτε από τους ντουνταγεφικούς στρατιωτικούς διοικητές. Ολοι αυτοί αρνήθηκαν, ακόμα, και να διαψεύσουν την πληροφορία. Δε διέθεταν σχετικές πληροφορίες και τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής για τη διευθέτηση της τσετσενικής κρίσης (μ' επικεφαλής τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν), που συνεδρίαζε χτες στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τελευταίες βραδινές πληροφορίες, που επικαλούνται τον ίδιο τον Γεριχάνοφ, ο Ντουντάγεφ με τη σύζυγό του κατέφθασε στο Γκέχι Τσου, όπου τη νύχτα στις 21 προς 22 Απρίλη έπρεπε να γίνει η δορυφορική σύνδεση με τον μεσολαβητή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Η σύνδεση έπρεπε να γίνει στο ύπαιθρο. Οταν ο Ντουντάγεφ βγήκε από το σπίτι για να πάει στον τόπο της σύνδεσης, άρχισε ο βομβαρδισμός και τραυματίστηκε θανάσιμα. Επίσης, ένας βοηθός του σκοτώθηκε επί τόπου. Η σύζυγός του δεν έπαθε τίποτα.

Και ενώ αργότερα ο Σαϊφουντί Χασάνοφ, γραμματέας του Ντουντάγεφ, διέψευσε ότι αυτός πέθανε, ο Γεριχάνοφ δήλωσε ότι η κηδεία του Ντουντάγεφ θα γίνει σήμερα στο χωριό Σαλάζι, κοντά στο Γκέχι Τσου.

Ο Μπορίς Γιέλτσιν, που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, στο Χαμπάροφσκ πληροφορήθηκε για το γεγονός, αλλά δεν έγινε γνωστό αν έκανε κάποιο σχόλιο. Από την άλλη μεριά, σχολιαστές αναφέρουν ότι αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, η κατάσταση θα περιπλεχτεί, διότι "στη θέση ενός Ντουντάγεφ θα εμφανιστούν μερικοί Ντουντάγεφ, από τους στρατιωτικούς του διοικητές". Μεταξύ τους αναφέρονται ο Σαμίλ Μπασάγεφ (γνωστός από την επιχείρηση σύλληψης ομήρων στο Μπουντιόνοφσκ και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οργάνωσε την ενέδρα κατά ομοσπονδιακών δυνάμεων στις 16 του Απρίλη), ο Ασλάν Μοσχάντοφ (αρχηγός του επιτελείου των ντουνταγεφικών δυνάμεων) και μερικοί άλλοι. Ο Γεριχάνοφ, όμως, δήλωσε ότι ο Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ ανέλαβε γενικός διοικητής των Τσετσένων αυτονομιστών.

Ο 52χρονος Ντουντάγεφ, απόστρατος πτέραρχος της σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας, είχε κηρύξει μονομερώς το 1991 την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας Τσετσενίας, η οποία ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία. Το Δεκέμβρη του 1994 ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν διέταξε την επέμβαση των ομοσπονδιακών στρατευμάτων στην Τσετσενία, όπου με ορισμένες κατά περιόδους διακοπές διεξάγονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και τους Τσετσένους αυτονομιστές.

Απόπειρα δολοφονίας

Αγνωστοι ένοπλοι επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον αντιπρόεδρο της προσκείμενης στη Μόσχα τσετσενικής κυβέρνησης Μπαντρουντί Τζαμάλκοφ, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Η απόπειρα έγινε χτες το πρωί στη συνοικία Καλίνιν του Γκρόζνι. Κατά την επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά ο Τζαμάλκοφ και έχασαν τη ζωή τους δυο σωματοφύλακές του. Οι δράστες κατόρθωσαν να διαφύγουν μ' ένα αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι δράστες είναι Τσετσένοι αυτονομιστές.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης!

ΑΓΚΥΡΑ.-

Αμεσο κίνδυνο διάλυσής της αντιμετωπίζει η τουρκική κυβέρνηση, την οποία μετά κόπων και βασάνων κατάφεραν να σχηματίσουν ο Μεσούτ Γιλμάζ και η Τανσού Τσιλέρ. Αν η τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφασίσει σήμερα τη διερεύνηση των σκανδάλων για τα οποία κατηγορούνται οι κυβερνήσεις της αρχηγού του Κόμματος Ορθού Δρόμου, άρα και την παραπομπή των υποθέσεων αυτών στο Ανώτατο Δικαστήριο, το πιο πιθανό είναι η κυβερνητική συμμαχία να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος...

Οι προθέσεις του ίδιου του κυβερνητικού της εταίρου, του σημερινού πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, αρχηγού του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, παραμένουν άδηλες...

Οι υποθέσεις των κυβερνητικών σκανδάλων, που περιλαμβάνουν κατηγορίες για στημένες δημοπρασίες, διαβλητές διαδικασίες ιδιωτικοποίησης και κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος, ήρθανε (ξανά) στην επιφάνεια με πρωτοβουλία του Κόμματος Ευημερίας και του αρχηγού του, Νετσμεντίν Ερμπακάν. Το πολιτικό πρόβλημα όμως που προκύπτει γίνεται ακόμα οξύτερο, δεδομένου ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ είχε ο ίδιος κατηγορήσει την Τσιλέρ προεκλογικά, ακριβώς για τις ίδιες υποθέσεις.

Αντιδράσεις Τσιλέρ

Η πρώην πρωθυπουργός απορρίπτει όλες τις κατηγορίες οι οποίες της προσάπτονται, και προειδοποιεί ότι "αν το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας και το Κόμμα Ευημερίας ανοίξουν το δρόμο προς το Ανώτατο Δικαστήριο και εμποδίσουν την πορεία μου προς την πρωθυπουργία, η κυβερνητική συμμαχία δεν μπορεί να συνεχιστεί".

"Δε θέλουμε να σπάσουμε τη συμμαχία για τη δημιουργία της οποίας καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες", πρόσθεσε χτες η Τσιλέρ.

Πάντως, τα σχετικά άρθρα των περισσότερων τουρκικών εφημερίδων θεωρούν τη διάλυση του συνασπισμού πολύ πιθανή, ενώ στη συνέχεια προβλέπουν ότι οι Γιλμάζ και Τσιλέρ θα επιδιώξουν συμμαχία με τους ισλαμιστές.

Υπ' αυτό το πρίσμα, η σημερινή επίσκεψη στην Αγκυρα του Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Εξωτερικές Σχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αποκατάσταση καλών σχέσεων με τη νέα τουρκική κυβέρνηση, ίσως αποδειχθεί άνευ αντικειμένου...

Το Κουρδικό

Το πρόβλημα του εσωτερικού πολέμου της Τουρκίας εξακολουθεί να σοβεί. Ο στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις του κατά των Κούρδων στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, όπου χτες σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή" σκοτώθηκαν 50 άτομα. Από αυτούς, οι 45 ήταν "αυτονομιστές αντάρτες" - μεταξύ των οποίων και 14 γυναίκες.

Στο μεταξύ, χτες μαχητές του Εργατικού Κόμματος των Κούρδων πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις δασκάλες, για λόγους που παραμένουν αδιευκρίνιστοι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ρόιτερ".

Στο Στρασβούργο χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο όπου επρόκειτο να συζητηθεί η έκθεση "Για το σεβασμό από την Τουρκία των δεσμεύσεων για συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις", σε μια προσπάθεια να τονιστεί η πολιτική απόκρουσης των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση της Αγκυρας.

Το φιλοτουρκικό λόμπι πέτυχε αναβολή της συζήτησης για την Πέμπτη, κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του Ελληνα βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής της συζήτησης με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Φωτιά γύρω από το Τσερνόμπιλ

ΚΙΕΒΟ.-

Φωτιά τύλιξε χτες τουλάχιστον πέντε χωριά μέσα στη ζώνη αποκλεισμού γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, ενώ πρώην κάτοικοι της περιοχής πραγματοποιούσαν την ετήσια εγκεκριμένη επίσκεψή τους στα εγκαταλειμμένα σπίτια τους. Οι πυροσβέστες δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε με τις πρώτες φετινές ζέστες. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι φλόγες, ο καπνός και η σκόνη έχουν αυξήσει πολύ τη ραδιενέργεια στη μολυσμένη ζώνη των 30 χλμ. γύρω από το σταθμό. Μερικοί από τους πολίτες, που είχαν να δουν τα διαμερίσματά τους και να φροντίσουν τα νεκροταφεία στο Τόβστι Λις, πανικοβλήθηκαν όταν είδαν τις φλόγες να καταστρέφουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Οι επισκέπτες απομακρύνθηκαν με τα λεωφορεία, με τα οποία είχαν έρθει στην περιοχή. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

  • Ιατρική βοήθεια ύψους 15.000.000 δολαρίων θα χορηγήσουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Μολδαβία με την ευκαιρία των 10 χρόνων από την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Οι τρεις αυτές Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ επλήγησαν περισσότερο από τη ραδιενέργεια που χύθηκε στο περιβάλλον μετά την έκρηξη στον έναν από τους πυρηνικούς ανιδραστήρες του Τσερνόμπιλ στις 26 Απρίλη 1986. Το Σάββατο, στη διάσκεψη κορυφής στη Μόσχα, η Ουκρανία ανακοίνωσε την απόφασή της να σταματήσει τον υπ. αριθ. 1 αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΟΛΑΝΑ - ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ
Προωθείται η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Συνομιλίες, σχετικά με τη σχεδιαζόμενη διεύρυνση προς Ανατολάς του ΝΑΤΟ, το πρόγραμμα "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" και την κατάσταση στην περιοχή του Καυκάσου, είχαν την Τρίτη, 23 Απρίλη, στη βελγική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα. Ο Γεωργιανός Πρόεδρος υπέγραψε τη Δευτέρα, 22 Απρίλη, συμφωνία συνεργασίας Γεωργίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναφερόμενος στην κατηγορηματική αντίθεση της Ρωσίας στην επέκταση του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι καμία χώρα δεν πρέπει να υπαγορεύσει όρους σχετικά με τη διεύρυνση. Διευκρίνισε, όμως, ότι "η σχεδιαζόμενη διεύρυνση δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια αναβίωση αντιπαραθέσεων και στη δημιουργία νέων πολιτικών συνασπισμών. Η συνεργασία ΝΑΤΟ - Ρωσίας είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας".

Εκρηξη στην Τιφλίδα

Τουλάχιστον 3 άτομα σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν, έξι από τα οποία σοβαρά, από έκρηξη που σημειώθηκε χτες σε εμπορικό κέντρο της Τιφλίδας, πρωτεύουσα της Γεωργίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας, που μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα, μπορεί να πρόκειται για ατύχημα, να οφείλεται σε διαρροή υγραερίου, αλλά, όπως δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της Τιφλίδας, δεν αποκλείεται και η εγκληματική ενέργεια. "Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να πρόκειται για έκρηξη βόμβας", είπε. Η έκρηξη προκάλεσε σημαντικές ζημιές στους πρώτους ορόφους του εξαώροφου κτιρίου, καθώς και σε δυο άλλα γειτονικά καταστήματα κοντά στην κεντρική αγορά και στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Η Ουκρανή της φωτογραφίας με απελπισία κοιτάει τις φλόγες να περιζώνουν το χωριό της, που απέχει 10 μόλις χιλιόμετρα από το Τσερνομπίλ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ