Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης!

ΑΓΚΥΡΑ.-

Αμεσο κίνδυνο διάλυσής της αντιμετωπίζει η τουρκική κυβέρνηση, την οποία μετά κόπων και βασάνων κατάφεραν να σχηματίσουν ο Μεσούτ Γιλμάζ και η Τανσού Τσιλέρ. Αν η τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφασίσει σήμερα τη διερεύνηση των σκανδάλων για τα οποία κατηγορούνται οι κυβερνήσεις της αρχηγού του Κόμματος Ορθού Δρόμου, άρα και την παραπομπή των υποθέσεων αυτών στο Ανώτατο Δικαστήριο, το πιο πιθανό είναι η κυβερνητική συμμαχία να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος...

Οι προθέσεις του ίδιου του κυβερνητικού της εταίρου, του σημερινού πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, αρχηγού του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, παραμένουν άδηλες...

Οι υποθέσεις των κυβερνητικών σκανδάλων, που περιλαμβάνουν κατηγορίες για στημένες δημοπρασίες, διαβλητές διαδικασίες ιδιωτικοποίησης και κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος, ήρθανε (ξανά) στην επιφάνεια με πρωτοβουλία του Κόμματος Ευημερίας και του αρχηγού του, Νετσμεντίν Ερμπακάν. Το πολιτικό πρόβλημα όμως που προκύπτει γίνεται ακόμα οξύτερο, δεδομένου ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ είχε ο ίδιος κατηγορήσει την Τσιλέρ προεκλογικά, ακριβώς για τις ίδιες υποθέσεις.

Αντιδράσεις Τσιλέρ

Η πρώην πρωθυπουργός απορρίπτει όλες τις κατηγορίες οι οποίες της προσάπτονται, και προειδοποιεί ότι "αν το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας και το Κόμμα Ευημερίας ανοίξουν το δρόμο προς το Ανώτατο Δικαστήριο και εμποδίσουν την πορεία μου προς την πρωθυπουργία, η κυβερνητική συμμαχία δεν μπορεί να συνεχιστεί".

"Δε θέλουμε να σπάσουμε τη συμμαχία για τη δημιουργία της οποίας καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες", πρόσθεσε χτες η Τσιλέρ.

Πάντως, τα σχετικά άρθρα των περισσότερων τουρκικών εφημερίδων θεωρούν τη διάλυση του συνασπισμού πολύ πιθανή, ενώ στη συνέχεια προβλέπουν ότι οι Γιλμάζ και Τσιλέρ θα επιδιώξουν συμμαχία με τους ισλαμιστές.

Υπ' αυτό το πρίσμα, η σημερινή επίσκεψη στην Αγκυρα του Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Εξωτερικές Σχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αποκατάσταση καλών σχέσεων με τη νέα τουρκική κυβέρνηση, ίσως αποδειχθεί άνευ αντικειμένου...

Το Κουρδικό

Το πρόβλημα του εσωτερικού πολέμου της Τουρκίας εξακολουθεί να σοβεί. Ο στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις του κατά των Κούρδων στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, όπου χτες σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή" σκοτώθηκαν 50 άτομα. Από αυτούς, οι 45 ήταν "αυτονομιστές αντάρτες" - μεταξύ των οποίων και 14 γυναίκες.

Στο μεταξύ, χτες μαχητές του Εργατικού Κόμματος των Κούρδων πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις δασκάλες, για λόγους που παραμένουν αδιευκρίνιστοι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ρόιτερ".

Στο Στρασβούργο χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο όπου επρόκειτο να συζητηθεί η έκθεση "Για το σεβασμό από την Τουρκία των δεσμεύσεων για συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις", σε μια προσπάθεια να τονιστεί η πολιτική απόκρουσης των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση της Αγκυρας.

Το φιλοτουρκικό λόμπι πέτυχε αναβολή της συζήτησης για την Πέμπτη, κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του Ελληνα βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής της συζήτησης με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Ρευστό" πολιτικό σκηνικό ενόψει εκλογών (1997-06-04 00:00:00.0)
"Παρελκυστική" πολιτική από Ερμπακάν - Τσιλέρ (1997-05-29 00:00:00.0)
"Αποχωρεί" το Κόμμα Ορθού Δρόμου! (1996-05-26 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις Γιλμάζ - Ντεμιρέλ (1996-05-22 00:00:00.0)
Στροφή πάλι προς... Τσιλέρ (1996-02-28 00:00:00.0)
Την απέρριψε... ο Γιλμάζ (1996-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ