Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Ρευστό" πολιτικό σκηνικό ενόψει εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ.- Ο "εκλογικός πυρετός" έχει καταλάβει ολόκληρο το τουρκικό πολιτικό σκηνικό και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες μέρες. Η μεταστροφή της ρητορικής καθενός από τους Τούρκους πολιτικούς ηγέτες είναι ίσως ενδεικτική: Ο πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες θυμίζει με ορισμένες δηλώσεις του τον ...Αϊντίν Μεντερές (εκείνον που απαγχόνισαν οι στρατηγοί τη δεκαετία του '60, μετά το πραξικόπημα), η Τσιλέρ επανήλθε στις δηλώσεις - θρυαλλίδες, ο Γιλμάζ δηλώνει "έτοιμος" (να ρίξει την κυβέρνηση και να αποφύγει τις εκλογές), ο Μπαϊκάλ δανείζεται τη ρητορική των "σοσιαλιστών" της Βρετανίας και της Γαλλίας. Ο νοών νοείτω...

Τα κόμματα ενώπιον των εκλογών

Καθεμιά τουρκική πολιτική δύναμη (όχι αναγκαία παράταξη) έχει διαφορετικούς στόχους, τακτικούς και στρατηγικούς: Ο κυβερνών συνασπισμός θέλει να μεταφέρει "στα γρήγορα" και χωρίς προβλήματα την πρωθυπουργία από τον Ερμπακάν στην Τσιλέρ και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Η αντιπολίτευση επιχειρεί (και προετοιμάζεται) να καταρρίψει την κυβέρνηση με μια πρόταση μομφής, ώστε να αναλάβει στη θέση της ένας ευρύς συνασπισμός κομμάτων, με - πιθανότατα - προεξάρχοντα τον Μεσούτ Γιλμάζ, ηγέτη του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας.

Το Κόμμα Ευημερίας (Ρεφάχ) επιμένει σε πρόωρες εκλογές ως την 23η τουΝοέμβρη. Επιθυμώντας να αποφύγει τη μείωση του συνολικού ποσοστιαίου "πλαφόν" που χρειάζεται ένα κόμμα για να εισέλθει στη Βουλή από 10% σε 5% (αφού αυτό θα σήμαινε θριαμβική επαναφορά του κουρδικού Χαντέπ στην Εθνοσυνέλευση), επιχειρεί να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο κατά τρόπο ώστε τα κόμματα να κατέλθουν μεν αυτόνομα στις εκλογές, αλλά μετεκλογικά οι έδρες τους να συνυπολογιστούν ως συμμαχίας. Η ρύθμιση σκοπεύει στην ένταξη του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας (BBP) του Μουσίμ Γιαντσίογλου στη συμμαχία των κομμάτων Ευημερίας και Ορθού Δρόμου.

Το κόμμα Ορθού Δρόμου (DYP) επιθυμεί εκλογές το Δεκέμβρη και τροποποίηση του εκλογικού νόμου, όπως προτείνει το Ρεφάχ.

Το κόμμα Μητέρας Πατρίδας (ANAP), αντίθετα, προτείνει εκλογές το Μάρτη του 1988, οπωσδήποτε απούσης της Τσιλέρ από την πρωθυπουργία και ελπίζει να ανατρέψει την κυβέρνηση με μια πρόταση μομφής. Πάντως και ο Μεσούτ Γιλμάζ έχει να αντιμετωπίσει "αμφισβητίες" κι απειλές παραιτήσεων, στο δικό του κόμμα - ειδικά από τα πιο συντηρητικά του στρώματα.

Το Αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (DSP) θέλει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές έως ότου επιτευχθεί μια "συναίνεση" και ανανεωθούν οι εκλογικές λίστες. Σκοπεύει στη δημιουργία ενός ευρύτατου "κοσμικού" κυβερνητικού συνασπισμού. Η ημερομηνία που "θα προτιμούσε" η ηγεσία του είναι το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 1988.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) φαίνεται να είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που... "δεν έχει πρόβλημα" με τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν. Αναμένεται να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός "κοσμικού" κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά μόνο και μόνο για να αποφύγει τις αντιδράσεις. Ο ηγέτης του, Ντενίζ Μπαϊκάλ, μίλησε χτες στη "Χουριέτ" για "μεταφορά του... σοσιαλιστικού ρεύματος από την Ευρώπη στην Τουρκία".

Το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας "βάζει όλα του τα λεφτά" στην εκλογική συμμαχία με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κι ελπίζει στη μείωση του "πλαφόν" για την είσοδο στη Βουλή από 10% σε 5%. Αντιτίθεται στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν από το Δεκέμβρη. Είναι πολύ πιθανό ότι, ούτως ή άλλως, θα συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Περί του Ιράκ...

Οι πιέσεις απέναντι στην Τουρκία από τον αραβικό κόσμο για να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Βόρειο Ιράκ αυξάνονται: Προχθές βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές χτες, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ τηλεφώνησε και "αντάλλαξε απόψεις" με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερμπακάν. Λεπτομέρειες δε δημοσιεύτηκαν, όμως η τουρκική ρητορική επί του ζητήματος παρέμεινε αναλλοίωτη. "Τα τουρκικά στρατεύματα θα αποσυρθούν όταν θα έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους και εκκαθαρίσει την περιοχή από τους τρομοκράτες" του ΡΚΚ (Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν), επανέλαβε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Ατατσανλί.

Η Αγκυρα απορρίπτει τις εκκλήσεις του Ιράκ και άλλων αραβικών χωρών να θέσει τέρμα στην εισβολή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ