Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ρευστή η κατάσταση στη Σιέρα Λεόνε

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-

Σύγχυση και ένταση εξακολουθεί να επικρατεί στη Σιέρα Λεόνε, καθώς η κατάσταση παραμένει ρευστή ενόψει πληροφοριών που ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη δυτικοαφρικανική χώρα επρόκειτο να βομβαρδιστεί αργά το βράδυ ή σήμερα τα ξημερώματα από νιγηριανά στρατιωτικά αεροσκάφη. Ανεπιβεβαίωτες ειδήσεις επέμεναν ότι οι στασιαστές του ταγματάρχη Τζόνι Πολ Κορόμα κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν τουλάχιστον 300 Νιγηριανούς στρατιώτες, τους οποίους λέγεται πως μετέφεραν σε στρατηγικές περιοχές για να αποτρέψουν το ενδεχόμενου νέου, αεροπορικού αυτή τη φορά, βομβαρδισμού...

Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων μετέδωσε ότι πολλές εκατοντάδες Νιγηριανών στρατιωτών συνελήφθησαν από στρατεύματα της Σιέρα Λεόνε στα περίχωρα της Φριτάουν. Στρατιωτικές πηγές στη Φριτάουν υποστήριξαν ότι πάνω από 300 Νιγηριανοί παραδόθηκαν μετά από "αποτυχημένη", όπως είπαν, επίθεση που έκαναν προχτές, λέγοντας ότι κρατούνται ως "ανθρώπινη ασπίδα για την αποτροπή αεροπορικών βομβαρδισμών". Οι αιχμάλωτοι Νιγηριανοί στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 13 αξιωματικών, μεταφέρθηκαν σε στρατηγικής σημασίας περιοχές από τις δυνάμεις της Σιέρα Λεόνε, επειδή διέρρευσε η πληροφορία ότι η Νιγηρία προτιθόταν να βομβαρδίσει αργά χτες βράδυ την πρωτεύουσα.

Μοναδική στιγμή "ανάπαυλας" στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Φριτάουν, υπήρξε η προσωρινή συμφωνία που κατάφεραν να πετύχουν αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού με αντάρτες της χώρας και Νιγηριανούς στρατιώτες. Η παύση πυρός διήρκεσε τόσο όσο για να ξαναρχίσουν οι εναέριες αποστολές αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών και στρατιωτικών ελικοπτέρων για την απομάκρυνση των εναπομείναντων εκατοντάδων αλλοδαπών και ξένων διπλωματικών αποστολών. Μάλιστα, πολλές δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και η Βρετανία, διέταξαν το κλείσιμο προξενείων και πρεσβειών για λόγους ασφαλείας, καθώς μέσα στις τελευταίες δύο μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 80 άτομα.

Στο μεταξύ, παραμένουν άγνωστες οι επόμενες κινήσεις της νιγηριανής χούντας, που πραγματοποιεί από τη Δευτέρα στρατιωτική εισβολή στη Σιέρα Λεόνε. Θα επιχειρήσει να κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς ή θα αποσύρει τις δυνάμεις της μετά την προχτεσινή της αποτυχία να ανακόψει την πορεία των δυνάμεων του επικεφαλής των στασιαστών, ταγματάρχη Τζόνι Πολ Κορόμα;

Πάντως, άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, που συγκροτούν μαζί με τη Νιγηρία περιφερειακή "ειρηνευτική" στρατιωτική δύναμη, επέκριναν χτες τη στρατιωτική εισβολή της Νιγηρίας, παρά τη ρητή καταδίκη της κίνησης των πραξικοπηματιών του Τζόνι Πολ Κορόμα. "Εμείς επιμέναμε για την εξεύρεση λύσης εκτόνωσης της κατάστασης στη Σιέρα Λεόνε διά της οδού των διαπραγματεύσεων. Η χτεσινοπρωινή στρατιωτική εισβολή της Νιγηρίας ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Γκάνα, Κουαμένα Αχγουόι, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τη στρατιωτική εισβολή των Νιγηριανών στη Φριτάουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ