Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

ΠΑΡΙΣΙ.-

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις έχει με τους συνεργάτες του ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας για να καταλήξει στα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης, που αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι αύριο. Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα φαίνεται διατεθειμένο να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση, ενώ στο "στρατόπεδο" του νεογκολικού "Συναγερμού για τη Δημοκρατία" - RPR έχουν, ήδη, αρχίσει οι έντονες αντεγκλήσεις για την εξασφάλιση της ηγετικής καρέκλας.

Μόλις δεκαπέντε λεπτά διήρκεσε η παραδοσιακή τελετή παράδοσης καθηκόντων στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο Ματινιόν ανάμεσα στον απερχόμενο Αλέν Ζιπέ και στον Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος, στη συνέχεια, είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις με στελέχη του κόμματός του και συμβούλους του, για να αποφασίσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που αναμένεται να έχει 15-28 υπουργούς. Οι Πράσινοι είχαν, ήδη, δηλώσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση των σοσιαλιστών και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα.

Αρχικό "ναι" του ΓΚΚ, "δείγμα γραφής" ζητούν τα συνδικάτα

Ο Εθνικός Γραμματέας του ΓΚΚ Ρομπέρ Υ συναντήθηκε, χτες, με τον Λιονέλ Ζοσπέν, όμως, το περιεχόμενο της συζήτησής τους δεν έγινε γνωστό. Αυτό που γνωστοποιήθηκε είναι ότι η Εθνική Επιτροπή του ΓΚΚ, που συνεδρίασε σχετικά με το θέμα της συμμετοχής ή όχι στη νέα κυβέρνηση, αργά χτες το βράδυ, αποφάσισε να προτείνει τη συμμετοχή μελών του ΓΚΚ στη νέα κυβέρνηση. Η σύντομη ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής δεν αναφερόταν σε πιθανές προϋποθέσεις συμμετοχής και επρόκειτο να κατατεθεί, σήμερα, στις τοπικές επιτροπές του κόμματος, όπου και θα ληφθεί η τελική απόφαση. Πάντως, πολλά επιφανή στελέχη του ΓΚΚ και ο ίδιος ο Ρομπέρ Υ επανέλαβαν ότι προτιμούν να περιμένουν τις πρώτες οικονομικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης για να κρίνουν, ενώ υπογράμμισαν ότι έχουν, ήδη, θέσει ως προϋποθέσεις την άμεση αύξηση του κατώτερου μισθού και τη μείωση του ΦΠΑ.

Αμεσες πρωτοβουλίες ιδιαίτερα στον τομέα της ανεργίας αναμένουν εκ μέρους της κυβέρνησης και τα συνδικάτα.Οπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους, η κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της άμεσα και να αρχίσει διάλογο με όλους τους κοινωνικούς φορείς για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ περιμένουν να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της για αύξηση του κατώτερου μισθού και τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων.

Η συμμετοχή ή όχι των Γάλλων κομμουνιστών στη νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση είναι το θέμα που κυριάρχησε, χτες, στον γαλλικό Τύπο. Η "Λιμπερασιόν", που πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, κυκλοφόρησε με τίτλο "Οι Κομμουνιστές κρατούν το κλειδί της απόλυτης πλειοψηφίας", η δεξιά "Φιγκαρό" με τίτλο "Οι κομμουνιστές και οι Πράσινοι αποσαφηνίζουν τις απαιτήσεις τους" και ανάλογες είναι οι πρώτες σελίδες και η θεματογραφία των περισσότερων γαλλικών εφημερίδων.

"Ναι μεν, αλλά..." από τους σοσιαλιστές, "μάχες" στο κόμμα του Σιράκ

Την ίδια στιγμή, η Ελιζαμπέτ Γκικού, ανώτερο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωνε κατηγορηματικά ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση θα σεβαστεί το χρονοδιάγραμμα της νομισματικής ευρωπαϊκής ενοποίησης, ερχόμενη σε αντίθεση με προεκλογικές δηλώσεις του Λιονέλ Ζοσπέν ότι "δεν αισθάνεται δεσμευμένος από τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα της νομισματικής ενοποίησης".Η Γκικού πρότεινε το ζήτημα της ανεργίας να αναδειχτεί σε ένα από τα βασικότερα θέματα συζήτησης της επόμενης Διακυβερνητικής των χωρών - μελών της ΕΕ.

Σκληρές αρχίζουν να γίνονται οι αντιπαραθέσεις και οι αντεγκλήσεις στους κόλπους του RPR μετά τη βαριά ήττα των εκλογών. Ωρα με την ώρα πληθαίνουν εκείνοι που ζητούν την παραίτηση του Αλέν Ζιπέ από την ηγεσία του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι "στο ξεκίνημα του νέου δρόμου πρέπει να βρεθεί νέος οδηγός". Αν και οι πιέσεις ενάντια στον Αλέν Ζιπέ γίνονται ιδιαίτερα έντονες, θεωρείται απίθανο ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ να αποδεχτεί μια απομάκρυνση του Ζιπέ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλασματικοί νικητές και ηττημένοι (1999-06-20 00:00:00.0)
Χωρίς εκπλήξεις... (1997-06-20 00:00:00.0)
Κρίσιμος ο δεύτερος γύρος (1997-06-01 00:00:00.0)
Υστατο χαρτί Σιράκ ενόψει του β' γύρου (1997-05-30 00:00:00.0)
Ψυχρολουσία για τον κυβερνητικό συνασπισμό (1997-05-27 00:00:00.0)
Παρασκηνιακές προεκλογικές διαβουλεύσεις (1997-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ