Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ψυχρολουσία για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Τα χαμηλότερα ποσοστά που συγκέντρωσαν τα κόμματα της γαλλικής Δεξιάς τα τελευταία 30 χρόνια. Αύξηση της επιρροής του Γαλλικού ΚΚ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την έκπληξη ενάντια στις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων έκανε η εκλογική συμμαχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και των Πρασίνων στον α γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Διαψεύδοντας την πρόγνωση για, έστω και μικρό, προβάδισμα της δεξιάς κυβερνητικής συμμαχίας, η εκλογική πλατφόρμα των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών και των Πρασίνων βαίνει στο β γύρο της επόμενης Κυριακής, με σοβαρές πιθανότητες να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών της γαλλικής Βουλής.

Ψυχρολουσία για τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ αποδείχτηκε ο προχτεσινός πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών. Τα αποτελέσματα της Κυριακής ήταν τα χαμηλότερα ποσοστά που συγκέντρωσαν τα κόμματα της γαλλικής Δεξιάς τα τελευταία 30 χρόνια. Με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων, ο νεογκολικός Συναγερμός για τη Δημοκρατία (RPR) του Ζακ Σιράκ συγκέντρωσε 15,6% των ψήφων, η Ενωση Φιλελευθέρων (UDF) 14,3%, τα υπόλοιπα ανεξάρτητα δεξιά κόμματα 6,5%, δίνοντας στο δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό το συνολικό 38,5%. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκέντρωσε 23,7% των ψήφων, το Κομμουνιστικό Κόμμα 10% και οι Πράσινοι 6,9%, δίνοντας στην εκλογική τους πλατφόρμα το συνολικό 40,6%. Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε 15,3%, ποσοστό που δε μεταφράζεται σε περισσότερες από 3 κοινοβουλευτικές έδρες, τα ανεξάρτητα αριστερά κόμματα συγκέντρωσαν 2,5% και η άκρα Αριστερά συγκέντρωσε 2,5%. Οσο για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων, έφθασε το 68,8%, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις ανέβαζαν την αποχή σε ποσοστά - ρεκόρ.

Την ίδια στιγμή, ελάχιστες από τις 577 έδρες του γαλλικού Κοινοβουλίου κρίθηκαν από τον α γύρο, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων να περιμένει να κριθεί από το β γύρο. Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, από τον α γύρο εκλέγονται μόνο όσοι υποψήφιο συγκεντρώσουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, ενώ όσοι συγκεντρώσουν ποσοστό μεγαλύτερο του 12,5% προάγονται στο β γύρο. Ανάμεσα στους αναμένοντες το β γύρο της ψηφοφορίας, βρέθηκαν και πολλά γνωστά ονόματα της γαλλικής πολιτικής σκηνής, με πρώτον τον ίδιο τον Γάλλο πρωθυπουργό, Αλέν Ζιπέ.

Απογοήτευση στο δεξιό συνασπισμό

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α γύρου γέμισε με ικανοποίηση την εκλογική πλατφόρμα των Κομμουνιστών, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων και με πικρία τη δεξιά εκλογική συμμαχία, στην οποία άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα δείγματα "ενδοκομματικής γκρίνιας". Ηδη, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ φέρεται να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από υψηλότατα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού, ανάμεσα στους οποίους και ο νυν Πρόεδρος της Βουλής Φιλίπ Σεγκέν, για να αποσύρει την υποστήριξή του από το πρόσωπο του Αλέν Ζιπέ, στου οποίου τη χαμηλή δημοτικότητα πολλοί αποδίδουν την εντυπωσιακή πτώση των ποσοστών της Δεξιάς.

"Το μήνυμα ελήφθη", δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο ίδιος ο Αλέν Ζιπέ, συμπληρώνοντας ότι "οι Γάλλοι θέλουν μια βαθιά αλλαγή, την οποία δεν μπορούν να αναζητήσουν σε μια ετερόκλητη αριστερή συμμαχία με παλιές ιδέες". "Σαφή προειδοποίηση για τη βαθιά δυσαρέσκεια του γαλλικού λαού", χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλέν Λαμασούρ, ο οποίος, όμως, τόνισε "ότι η μάχη δε χάθηκε και πρέπει να δοθεί με το μέγιστο των δυνάμεων στο β γύρο των εκλογών". "Δεν ωφελεί τη Γαλλία, αλλά και τη συμμαχία μας να αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους", δήλωσε, από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκόζι, πρώην υπουργός Οικονομικών του δεξιού συνασπισμού και πρόσθεσε ότι, ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της επόμενης Κυριακής, δεν είναι σώφρον να χρεώνονται προσωπικές ευθύνες.

Ικανοποίηση και εντατικοποίηση των προσπαθειών

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφραζαν, από τη μεριά τους, εκπρόσωποι των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών και των Πρασίνων. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιονέλ Ζοσπέν υπογράμμισε ότι πρέπει να ενταθεί η κινητοποίηση των μελών και των οπαδών για να επιτευχθεί η μεγάλη αλλαγή, που φαίνεται σαφώς ότι ζητά ο γαλλικός λαός, ενώ η Μαρτίν Ομπρί, κόρη του Ζακ Ντελόρ, τόνισε ότι δεν ευσταθεί η κινδυνολογία που προσπαθεί να διασπείρει η γαλλική προεδρία περί εμφάνισης εμποδίων στη διακυβέρνηση της χώρας, στην περίπτωση συγκατοίκησης μιας αριστερής συμμαχικής κυβέρνησης με έναν δεξιό Πρόεδρο, καταλήγοντας ότι ο Πρόεδρος είναι αναγκασμένος να σεβαστεί τη λαϊκή βούληση.

Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο εθνικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ρομπέρ Υ, ο οποίος εκτίμησε ότι Σοσιαλιστές και Κομμουνιστές μπορούν να βρουν ορισμένα κοινά σημεία, σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση και διευκρίνισε ότι "το ΚΚ δεν πάσχει από ευρωφοβία, αλλά δεν αποδέχεται μια Ευρώπη της Συνθήκης του Μάαστριχτ". Ο Υ κατέληξε ότι θεωρεί πιθανότατο να βρεθούν σημεία κοινής πλεύσης και προέβλεψε ότι το ΚΚ θα συγκεντρώσει, περίπου, 30 έδρες στη νέα Βουλή, έναντι 240 - 280 που αναμένεται να συγκεντρώσουν οι Σοσιαλιστές.

Την άμεση παραίτηση του Ζακ Σιράκ, αλλά και του Αλέν Ζιπέ ζήτησε, αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογών, ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λεπέν. Παρ' όλα αυτά, ο Λεπέν δεν έκανε κάποια συγκεκριμένη δήλωση προς τους οπαδούς του, σχετικά με την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν την επόμενη Κυριακή.

Κρίσιμη η τελική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής

Σκληρή φαίνεται ότι διαγράφεται, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η οριστική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής. Αν και, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων CSA, είθισται τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου να είναι ενδεικτικά της τελικής επιλογής των ψηφοφόρων, άρα θα πρέπει να αναμένεται επικράτηση της εκλογικής πλατφόρμας των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών και των Πρασίνων, τίποτα δε θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο.

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος αναμένεται να διαδραματίσει η αίσθηση σταθερότητας που θα εμπνεύσει στους ψηφοφόρους η πλατφόρμα των Σοσιαλιστών και των Κομμουνιστών, κυρίως, και ιδιαίτερα η ικανότητά τους να βρουν σημεία συνεννόησης στο ζήτημα της ΕΕ. Παράλληλα, οι Πράσινοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν τους Σοσιαλιστές, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά, ήδη, φέρονται να θέτουν όρους στον Λιονέλ Ζοσπέν, οι οποίοι, όμως, δεν έγιναν γνωστοί. Εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος της ανεξάρτητης Αριστεράς και της Ακροαριστεράς, οι οποίες θα πρέπει να επιλέξουν αν θα καταφύγουν στο λευκό, στο άκυρο ή στη στήριξη της υπάρχουσας πλατφόρμας.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι εξελίξεις είναι, ήδη, ταχύτατες. Ο Αλέν Ζιπέ δήλωσε σαφώς ότι "όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του επόμενου γύρου δεν πρόκειται να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός", δίνοντας έτσι στον στενό του φίλο και συνεργάτη, Ζακ Σιράκ, το περιθώριο να παρέμβει, να κατευνάσει τις επικρίσεις και να απευθύνει, έστω και με τον ιδιαίτερα διακριτικό και λεπτό τρόπο που του επιβάλει η θέση του, μια νέα έκκληση προς τους Γάλλους ψηφοφόρους.

Κομβικός, όμως, θα είναι και ο ρόλος των ψηφοφόρων του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν θέση στις περιοχές που δεν προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι του κόμματός τους. Οπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, την απέχθεια που ο Ζαν Μαρί Λεπέν τρέφει προς τον Ζακ Σιράκ και τον Αλέν Ζιπέ δεν είναι βέβαιο ότι την ενστερνίζονται και οι οπαδοί του.

Αντιδράσεις του βρετανικού και του γερμανικού Τύπου

"Ράπισμα στις επιλογές και στην πολιτική Σιράκ", χαρακτηρίζει ο γερμανικός Τύπος τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, εκτιμώντας, όμως, ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανατροπής της κατάστασης και τονίζοντας ότι σείεται συθέμελα η θέση της Γαλλίας στην ΕΕ. Το γερμανικό ραδιόφωνο μετέδωσε εκτενή αφιερώματα για τη γαλλική εκλογική αναμέτρηση και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα "εντυπωσιακό".

"Τσουχτερή υποδοχή στις φιλοδοξίες του Σιράκ", εκτιμά ότι ήταν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών ο βρετανικός Τύπος, ο οποίος εκτιμά ότι εξέφρασαν τη βαθιά δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία του γαλλικού λαού. Επιπλέον, τονίζει ότι πρόκειται για μία σαφώς προσωπική και βαριά ήττα του Ζακ Σιράκ, ο οποίος θα πρέπει να καταβάλει σημαντικότατες προσπάθειες για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του. Σημειώνεται, όμως, ότι ακόμα και αν αποδειχθεί δυνατή η ανατροπή των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, τίποτα δε θα είναι το ίδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ