Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ
Περιοριστικά μέτρα στο όνομα της "σταθεροποίησης"

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Στην απαγόρευση των δραστηριοτήτων όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των δημόσιων συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων και απεργιών, προχώρησε χτες ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Λόρεντ Καμπίλα. Αφορμή, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές, ήταν η πρόθεση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ετιέν Τσισεκέντι, να πραγματοποιήσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την ερχόμενη Τετάρτη και Παρασκευή...

Το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο στην Κινσάσα μετέδωσε την παραπάνω ανακοίνωση, που, όπως ανέφερε, εξέδωσαν οι "ανώτατοι εθνικοί θεσμοί". Σύμφωνα με αυτή την πηγή, στους δρόμους της πρωτεύουσας απαγορεύεται να κυκλοφορούν χωρίς ειδική εντολή ακόμη και οι ένοπλες δυνάμεις της κυβερνώσας "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων".

Ομως, η απαγόρευση πολιτικών δραστηριοτήτων, απεργιών και διαδηλώσεων δεν ήταν το μόνο μέτρο της κυβέρνησης "εθνικής σωτηρίας" του Λόρεντ Καμπίλα. Μπροστά στο ενδεχόμενο να νεκρώσουν οι δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις της Κινσάσα, μέσω της αποχής των εργαζομένων από τα καθήκοντά τους, η κυβέρνηση ανήγγειλε τη λήψη αυστηρών κυρώσεων σε περίπτωση που οι υπάλληλοι απουσιάσουν από τους χώρους δουλιάς. "Οι κυβερνητικοί υπάλληλοι που δεν εμφανιστούν στις εργασίες τους θα τιμωρηθούν αυστηρά. Οι προϊστάμενοί τους δέον είναι να κάνουν δύο λίστες, που θα περιλαμβάνουν τα ονόματα των απόντων και των παρόντων", μετέδωσε σχετικά η κρατική τηλεόραση, χωρίς ωστόσο να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις αναγγελθείσες "αυστηρές κυρώσεις".

Τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης Καμπίλα ανακοινώνονται λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του βετεράνου αρχηγού της αντιπολίτευσης, Ετιέν Τσισεκέντι, ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να κλειστούν στα σπίτια τους και να απέχουν από κάθε δραστηριότητα την ερχόμενη Τετάρτη και Παρασκευή. Προφανώς, τα μέτρα αυτά σκόπευαν στην αποτροπή μίας τέτοιας κινητοποίησης... Υπάρχει, όμως, και μία άλλη εξήγηση, όπως αυτή που έδωσε την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών, Μουέντζε Κόνγκολο. Ο υπουργός κάλεσε το λαό να δώσει στην κυβέρνηση "Εθνικής Συμμαχίας" περιθώριο λίγου χρόνου προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Κονγκό. Και κατέληξε λέγοντας: "Υπάρχουν παράπονα από κάθε πλευρά ότι η Κινσάσα δεν είναι ασφαλής πόλη. Νομίζω ότι είναι δίκαιο να μας δοθεί ένα περιθώριο χρόνου ώστε να είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την πόλη, που είναι γεμάτη από κακοποιούς".

"Τάιμς": Ο Καμπίλα στο στόχαστρο πληρωμένων δολοφόνων

Δημοσίευμα των "Κυριακάτικων Τάιμς" του Λονδίνου υποστήριξε ότι ο έκπτωτος Ζαϊρινός δικτάτορας Μομπούτου Σεσεσέκο έχει αναθέσει σε 14 Βρετανούς μισθοφόρους την εξολόθρευση του Λόρεντ Καμπίλα με κάθε τρόπο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Βρετανοί μισθοφόροι θα χρησιμοποιήσουν ως στρατηγείο τους περιοχή της Ζάμπια.

Το δημοσίευμα δεν πέρασε απαρατήρητο από την κυβέρνηση της Ζάμπια. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε χτες ότι δε θα επιτρέψει σε κανέναν να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Ζάμπια ως ορμητήριο για την εξαπόλυση τρομοκρατικών ενεργειών, που θα έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής της Κεντρικής Αφρικής.

Μάλιστα, η κυβέρνηση της Ζάμπια ανακοίνωσε ότι διενέργησε και διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό της βάσης των ξένων μισθοφόρων, προσθέτοντας ότι για το σκοπό αυτό "θα συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ