Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Καυτή" βδομάδα για την κυβέρνηση

ΑΓΚΥΡΑ.- Καθώς η πίεση από τους αυτεπίκλητους "προστάτες του λαϊκού κράτους" εντός κι εκτός κυβέρνησης κορυφώνεται, όλα δείχνουν ότι ο συνασπισμός του Κόμματος Ευημερίας (Ρεφάχ) και του Κόμματος Ορθού Δρόμου διανύει την πιο "καυτή" βδομάδα από καταβολής του, καθώς διαθέτει πλέον πλειοψηφία μόλις μιας έδρας στην 550μελή τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ενώ ο συνασπισμός συνέχιζε να "αιμορραγεί" το Σαββατοκύριακο, με τις παραιτήσεις ακόμη δύο βουλευτών του Κόμματος Ορθού Δρόμου, φήμες οργίαζαν - σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της "Turkish Daily News" - περί της πρόθεσης του πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν για "εκλογές - εξπρές" μέσα σε τρεις μήνες.

Η πρώτη "δοκιμασία" για την κυβέρνηση υπό τους Ερμπακάν και Τανσού Τσιλέρ ήταν η χτεσινή συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, παρόντος του Τούρκου πρωθυπουργού. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εκτάκτως (η τακτική ημερομηνία διεξαγωγής της ήταν σε τρεις μήνες), με πρωτοβουλία του αρχηγού του γενικού επιτελείου Ισμαϊλ Χακί Καρανταγί κι είχε ως κύριο θέμα της τον "ισλαμικό κίνδυνο" για το κεμαλικό κράτος.

Πέραν της εκδίωξης των "ισλαμιστών" αξιωματούχων - που αναμενόταν να εγκριθεί από τον πρωθυπουργό - πίεση αναμενόταν να ασκηθεί όσον αφορά την πλήρωση των επιταγών, στις οποίες είχε καταλήξει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας την 28η του Φλεβάρη.

Ενα βασικό "φιρμάνι" του Συμβουλίου είναι η ταχύτατη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε να καταστεί υποχρεωτική η 8ετής φοίτηση σε "κοσμικά" σχολεία.

Ως παράγοντας που περιπλέκει τα πράγματα, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ότι το Κόμμα Ορθού Δρόμου, το οποίο συμμετέχει την κυβέρνηση, έχει δεσμευτεί στην εφαρμογή του συστήματος 8ετούς εκπαίδευσης.

Σήμερα, Τρίτη, ο συνασπισμός θα αντιμετωπίσει άλλον έναν κίνδυνο: Οσο κι αν φαίνεται παράδοξο, πρόκειται για τη... σύγκληση του κυβερνητικού συμβουλίου. Οι διαφορές στο εκπαιδευτικό παραμένουν άλυτες κι ενώ η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την περασμένη Παρασκευή, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή. Αναλυτές προειδοποιούν ότι η ανάδειξη της διαφοράς ως του πρώτου ζητήματος στην ατζέντα ίσως διαλύσει την κυβέρνηση στα εξ ων συνετέθη...

Η Τανσού Τσιλέρ, πάντως, δείχνει να επιμένει στη συντήρηση της κυβέρνησης εν ζωή. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε τις παραιτήσεις των βουλευτών του Ορθού Δρόμου "προβοκάτσιες κατά της δημοκρατίας" και τις κινήσεις της αντιπολίτευσης για σχηματισμό "εναλλακτικής" κοσμικής κυβέρνησης "μη ρεαλιστικές".

Ομως εκτός από την αντιπολίτευση του Μεσούτ Γιλμάζ του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας και των υπολοίπων, η Τσιλέρ έχει να αντιμετωπίσει (για άλλη μια φορά) κινήσεις εναντίον της και μέσα στο ίδιο της το κόμμα. Ο βουλευτής της Γιαλίμ Ερέζ τής κήρυξε ολοκληρωτικό πόλεμο το Σαββατοκύριακο, υποσχόμενος ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να πετύχει την αποπομπή της.

Ακόμη ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση συνασπισμού είναι η μέλλουσα παράδοση της πρωθυπουργίας στην Τσιλέρ, κάτι που θα σήμαινε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, με αυξημένο κίνδυνο αποτυχίας...

Κι αν ακόμη η κυβέρνηση επιβιώσει όλων αυτών των απειλών, η αντιπολίτευση ετοιμάζει τη "χαριστική βολή", άλλη μια πρόταση μομφής, για την 3η Ιουνίου..

Η επιχείρηση στο Ιράκ

Το κυνήγι των Κούρδων συνεχίζεται στο έδαφος του Ιράκ. Στρατιωτικές πηγές στην Τουρκία ισχυρίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου πως στην επιχείρηση έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 1.750 τρομοκράτες, ενώ από κυβερνητικής πλευράς έχουν σκοτωθεί 16 και έχουν τραυματιστεί 25 στρατιώτες.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις του Γερμανικού Πρακτορείου και του "Ρόιτερ", Τούρκοι αξιωματούχοι διέψευσαν τις αιτιάσεις περί προσπάθειας δημιουργίας "ζώνης ασφαλείας" στο Βόρειο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ αντέτεινε ότι σκοπός της επιχείρησης είναι να διασφαλιστεί η κυριαρχία του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν του Μασούντ Μπαρζανί και η σταθερότητα στο Βόρειο Ιράκ. Κάλεσε μάλιστα το Ιράν να "συνεργαστεί".

Το Ιράν έχει καταδικάσει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, με το επιχείρημα ότι παραβιάζει όχι μόνο όλους τους διεθνείς νόμους, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Ενώ η εφημερίδα "Al Thawra", του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ στο Ιράκ, στο χτεσινό της φύλλο κάνει έκκληση στα Ηνωμένα Εθνη να λάβουν μέτρα για να αναγκαστούν τα τουρκικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τις περιοχές του βόρειου Ιράκ.

Η ΕΕΔΥΕ

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη αναφέρει ότι "η σιωπή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η κάλυψη της δολοφονίας των Κούρδων από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι σιωπή ενόχων.

Η μη άσκηση "βέτο" στην απόφαση της ΕΕ από την ελληνική κυβέρνηση δείχνει την υποταγή της και αποκαλύπτει τη δημαγωγία της όταν αναφέρεται κατά καιρούς στο κουρδικό πρόβλημα.

Η ΕΕΔΥΕ καταδικάζει το βάρβαρο έγκλημα, καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης και το λαό να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό και να διαμαρτυρηθούν με κάθε τρόπο στη θηριωδία που διαπράττουν τα ΝΑΤΟικά τουρκικά στρατεύματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ