Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Δημοψήφισμα για το ΝΑΤΟ

Καταγραφή του αντιΝΑΤΟικού αισθήματος του λαού

Η καταγραφή του ΟΧΙ στην ένταξη της Σλοβακίας στο ΝΑΤΟ, ήταν το κυριότερο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε στη χώρα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Η σημασία αυτού του δημοψηφίσματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού η Σλοβακία είναι η μόνη χώρα στην Ανατολική Ευρώπη, η κυβέρνηση της οποίας κάτω από την πίεση του αντινατοϊκού κινήματος, προχώρησε στη διοργάνωση δημοψηφίσματος. Ταυτόχρονα βέβαια, οι κεντρώες - κεντροαριστερές δυνάμεις της χώρας, που βρίσκονται στην κυβέρνηση, φρόντισαν να προσθέσουν μια σειρά ακόμη ερωτήματα, που να μετριάζουν το κύριο, δηλαδή το ζήτημα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ετσι, εκτός από το ερώτημα: "Είσαστε υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ;", πρόσθεσαν τα ερωτήματα: "Είσαστε υπέρ της εγκατάστασης ξένων βάσεων στη χώρα;" και "Είσαστε υπέρ της εγκατάστασης πυρηνικών όπλων;".

Το σκεπτικό τους ήταν απλό: Ο λαός θα μπορούσε να απαντήσει αρνητικά σ' αυτά τα δύο ερωτήματα και να πει ΝΑΙ στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη βάση της λογικής του "μικρότερου, αλλά αναγκαίου κακού, αφού έτσι κι αλλιώς, όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα μπουν στο ΝΑΤΟ".

Από τα ΜΜΕ ουσιαστικά αποκλείστηκαν οι φωνές που απαιτούσαν να μην ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, δηλαδή του Κομμουνιστικού Κόμματος Σλοβακίας, του Εργατικού Κόμματος και του Κινήματος για την Ουδετερότητα της Σλοβακίας.

Προσπάθεια υπονόμευσης

Ταυτόχρονα οι δεξιές (αντιπολιτευτικές) δυνάμεις σε μια προσπάθεια να δοθεί απάντηση θετική σε όλα τα ερωτήματα, επέβαλαν κι ένα ακόμη (τέταρτο) ερώτημα: "Επιθυμείτε την απευθείας (άμεση) εκλογή του Προέδρου της χώρας;". Το ερώτημα αυτό προκάλεσε μια αναταραχή στους κυβερνητικούς κύκλους, που χωρίς να έχουν την έγκριση του συνταγματικού δικαστηρίου, προχώρησαν με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, στην απάλειψη αυτού του ερωτήματος, τις παραμονές του δημοψηφίσματος.

Αυτή η εξέλιξη δημιούργησε σύγχυση στον κόσμο, από την οποία επωφελήθηκαν κυρίως οι δεξιές δυνάμεις που μποϊκοτάρισαν το δημοψήφισμα, σε βαθμό μάλιστα που, όπου έλεγχαν τις εφορευτικές επιτροπές, να μη δίνουν ψηφοδέλτια στους ψηφοφόρους που προσέρχονταν να ψηφίσουν!

Το αποτέλεσμα

Μ' αυτόν τον τρόπο εμποδίστηκε η μαζική συμμετοχή στο δημοψήφισμα και η συμμετοχή σ' αυτό έπεσε στο 11%, δεν ξεπέρασε έτσι το όριο του 50% της συμμετοχής, ώστε το αποτέλεσμα να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Παρ' όλα αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν πως περίπου το 60% όσων ψήφισαν τάσσονται ενάντια στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη αποτύπωση της αντι-ΝΑΤΟικής τάσης του λαού της Σλοβακίας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό το αποτέλεσμα, γιατί παρά την προπαγάνδα και παρά το γεγονός πως όλα τα πολιτικά κόμματα (Δεξιά, Κέντρο, Κεντροαριστερά) της Σλοβακίας, εκτός από το Κομμουνιστικό και Εργατικό Κόμμα, ήταν υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο λαός έδειξε δυνατά αντιιμπεριαλιστικά και αντι-ΝΑΤΟικά αισθήματα, που υπάρχουν όχι μόνο στη Σλοβακία, αλλά και στις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Εκεί μάλιστα οι τάσεις είναι ακόμα πιο συντριπτικά αντίθετες στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, γι' αυτό άλλωστε σε τέτοιες χώρες όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία, παρά το αίτημα των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, οι κυβερνήσεις δεν τολμούν να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα για την ένταξη των χωρών στο ΝΑΤΟ, προωθώντας τη χωρίς να ρωτηθεί ο λαός.

Ομως, ούτε η υπονόμευση του δημοψηφίσματος στη Σλοβακία, ούτε η άρνηση των υπόλοιπων ανατολικο-ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να πραγματοποιήσουν σχετικά δημοψηφίσματα, είναι ικανές να κρύψουν τη λαϊκή αντίθεση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αντίθεση που συνεχώς δυναμώνει, παίρνει νέες, μεγάλες διαστάσεις και μετατρέπεται σε σοβαρή αντίσταση στους ιμπεριαλιστές.

Ελισσαίος ΒΑΓΕΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ