Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία

ΜΟΣΧΑ.-

"Οποιαδήποτε απόπειρα ένταξης στο ΝΑΤΟ των πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών θα υπονόμευε πλήρως" τις σχέσεις της Μόσχας με το ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, μιλώντας στο πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. "Ελπίζω ότι μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου θα μπορέσουμε να πείσουμε τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, αλλά και άλλες χώρες ότι η ασφάλειά τους δε θα ενισχυθεί με τη διαμόρφωση πιο στενών σχέσεων με το ΝΑΤΟ", τόνισε ο Γιέλτσιν. Ωστόσο, ο Γιέλτσιν υπεραμύνθηκε της συμφωνίας αυτής, τονίζοντας ότι προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Ο Γιέλτσιν, αναχωρώντας για το Παρίσι, όπου θα παραστεί στη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας, επανέλαβε τη γενική αντίθεση της Μόσχας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. "Γνωρίζετε καλά τη θέση μας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, που εμπεριέχει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη. Θα χρησιμοποιήσουμε τους συμβουλευτικούς μηχανισμούς, που προβλέπονται από τη συμφωνία Ρωσίας - ΝΑΤΟ για να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας", είπε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: "Η εναλλακτική λύση είναι η δημιουργία ενός γενικού συστήματος ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη, που θα λαμβάνει υπόψη τα εθνικά συμφέροντα κάθε χώρας, ανεξαρτήτως μεγέθους, γεωγραφικής θέσης, οικονομικής ή στρατιωτικής δύναμης".

Από την άλλη μεριά, ο υπουργός Εξωτερικών, Γεβγένι Πριμακόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία δε θα πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση στις χώρες της Βαλτικής, αν αυτές ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. "Δε θα επαναληφθούν τα γεγονότα του 1968 στην Τσεχοσλοβακία, όμως διατηρούμε το δικαίωμα να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας" και στην περίπτωση αυτή η Ρωσία θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με τις χώρες της Βαλτικής, υπογράμμισε ο Πριμακόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα. Ο ίδιος επισήμανε ότι η "ιδρυτική πράξη", το έγγραφο που θα καθορίζει τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας είναι έτοιμο για υπογραφή και πρόσθεσε ότι στο έγγραφο αυτό "ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις για τη Ρωσία" από την πρώτη φάση διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Τάλιν, έγινε συνάντηση των ηγετών των τριών Δημοκρατιών της Βαλτικής, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα η Ουκρανία και η Πολωνία. Θα καθορίσουν τη στάση τους σε σχέση με τη ρωσολευκορωσική συμφωνία ένωσης και τη συμφωνία Ρωσίας - ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ