Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αλλαγή στην πολιτική σκηνή;

ΤΕΧΕΡΑΝΗ .-

Η θριαμβευτική νίκη στις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής, του πρώην υπουργού Παιδείας, Μαχάμεντ Χαταμί, δεν ήταν αναμενόμενη και προκάλεσε πολλές εκπλήξεις αλλά και ελπίδες στη δύση, μια και είναι γνωστός για τη μετριοπαθή και ανεκτικότερη στάση του. Ο Χαταμί, που είναι και ο ίδιος θεολόγος, κατάφερε να ανέλθει στην πολιτική ιεραρχία της χώρας, πετυχαίνοντας μια σαρωτική νίκη επί του κυριότερου αντιπάλου του και προέδρου της Βουλής που από όλους θεωρούνταν το φαβορί, Αλί Ακμπάρ Νατέκ - Νουρί.

Η εκλογή Χαταμί που υποστηρίχτηκε από τους τεχνοκράτες, δημιούργησε ελπίδες για μεταρρυθμίσεις στη χώρα, που για 18 χρόνια βρίσκεται απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα και απολύτως προσηλωμένη στα αυστηρά ισλαμικά ήθη. Ο Χαταμί θα διαδεχτεί τον νυν Πρόεδρο Ραφσατζανί, τον ερχόμενο Αύγουστο, αλλά δε θα πρέπει να αναμένονται συγκλονιστικές μεταρρυθμίσεις, αφού και ο ίδιος ανήκει στην ιεραρχία των Ιρανών κληρικών. Ακόμα και αν είχε την πρόθεση να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές, τα περιθώριά του είναι εξαιρετικά περιορισμένα καθώς οι περισσότερες αποφάσεις που λαμβάνονται θα πρέπει να έχουν την έγκριση του πρώτου στην ιεραρχία ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμανεϊ. Ενα επιπρόσθετο στοιχείο που θα περιορίζει ασφυκτικά τον νέο πρόεδρο, είναι ότι την απόλυτη πλειοψηφία της ιρανικής Βουλής, ελέγχει ο ηττημένος των εκλογών, Νουρί.

Ο Χαταμί αναμένεται να ανασχηματίσει την κυβέρνηση και θεωρείται σίγουρο ότι θα απομακρύνει το σημερινό υπουργό Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί που είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Νουρί. Αλλαγές προβλέπεται να γίνουν στους τομείς που αφορούν τον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης αφού από τις πρώτες διακηρύξεις του μετά την εκλογή του το Σάββατο ήταν, ότι δε θα συνεχίσει τους περιορισμούς που υφίστανται και θα αντιμετωπίσει τον Τύπο με "περισσότερο ανοιχτό πνεύμα". Η οικονομική πολιτική θα παραμείνει ως έχει, τουλάχιστον για το πρώτο έτος της προεδρίας του, ενώ θα περιορίσει σημαντικά τις δικαιοδοσίες της αστυνομίας και της πολιτοφυλακής των φανατικών ισλαμιστών.

Από τους πρώτους που αντέδρασαν στην εκλογή του Χαταμί ήταν οι ΗΠΑ, που δήλωσαν ότι η κατάσταση παρουσιάζει "εξαιρετικό ενδιαφέρον", αλλά η στάση τους απέναντι στο Ιράν θα παραμείνει αμετάβλητη και θα περιμένουν τα δείγματα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ