Κυριακή 1 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κρίσιμος ο δεύτερος γύρος

Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης του κρίσιμου δεύτερου γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, οι σφυγμομετρήσεις έφερναν τον Λιονέλ Ζοσπέν στην πρωθυπουργική καρέκλα.

Η βαθιά δυσαρέσκεια του γαλλικού λαού, για την πολιτική που ακολούθησε ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός των RPR - UDF, δε φαίνεται να κατευνάστηκε από τη "θυσία" του πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ. Η παραίτησή του από την πρωθυπουργία, όποιο και αν είναι το σημερινό αποτέλεσμα, δε μοιάζει ικανή να προσφέρει στην, μέχρι σήμερα, κυβερνητική πλειοψηφία τις επιπλέον ψήφους που χρειάζεται για να διατηρήσει την εξουσία. Η προσωπική παρέμβαση του Προέδρου Ζακ Σιράκ, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματός του, περί αποδυνάμωσης του κύρους της Γαλλίας ενώπιον της ΕΕ σε περίπτωση εκλογής των Σοσιαλιστών, μάλλον δεν έπεισε τους Γάλλους ψηφοφόρους. Ούτε η, έστω και την τελευταία στιγμή, προώθηση του λαοφιλούς πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου, Φιλίπ Σεγκέν, στην πρώτη θέση της προεκλογικής μάχης δε μοιάζει ικανή να περισώσει τον Ζακ Σιράκ, από αυτό που ο εθνικός, αλλά και ο διεθνής Τύπος χαρακτηρίζει "προσωπική ήττα".

Η πεποίθηση του Γάλλου Προέδρου, όταν διέλυε τη γαλλική Βουλή και προχωρούσε σε πρόωρες εκλογές, ήταν ότι ο γαλλικός λαός θα εμπιστευτεί και πάλι τη διακυβέρνηση στη δεξιά συμμαχία, η οποία, πλέον έχοντας εξασφαλίσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής, θα μπορεί να προχωρήσει απερίσπαστα και τάχιστα στο πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών που υπαγορεύουν οι όροι της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης. Εκ των υστέρων, φαίνεται ότι η χρονική επιλογή του Ζακ Σιράκ ήταν, τουλάχιστον, ατυχής.

Λανθασμένη αποδείχτηκε και η εκτίμηση του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ ότι το ακροδεξιό "Εθνικό Μέτωπο" δεν αποτελεί πια απειλή για τη γαλλική Δεξιά. Το κόμμα του Ζαν Μαρί Λεπέν συγκέντρωσε το 15,3% της εκλογικής προτίμησης και φαίνεται ότι εξασφαλίζει την πρώτη του έδρα στο γαλλικό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, οι υποστηρικτές του δε φαίνονται διατεθειμένοι να "τείνουν χέρι βοηθείας" προς τη δεξιά κυβερνητική συμμαχία, ακόμα και στις περιφέρειες εκείνες που οι υποψήφιοι του "Εθνικού Μετώπου" δεν προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο.

Κερδισμένοι στο έπακρο, αντίθετα, εμφανίζονται οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι, χωρίς στην ουσία να αντιτάσσονται στη νομισματική ενοποίηση και σε όσα οικονομικά μέτρα απορρέουν από αυτήν, πρόβαλαν σε προεκλογικό λόγο την ελαστικότητα στην εφαρμογή της οικονομικής λιτότητας, έθιξαν τον ευαίσθητο τομέα της ανεργίας (12,8%), προτείνοντας τη δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας και μίλησαν για σεβασμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, συνταξιοδότησης και περίθαλψης.

Τόσο το ποσοστό που συγκέντρωσαν στον πρώτο γύρο όσο και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τούς δίνουν τον αέρα του νικητή. Τα μετεκλογικά κυβερνητικά σενάρια έχουν κάνει, ήδη, την εμφάνισή τους, παρά τη ρήξη που οι πολιτικοί αναλυτές "είδαν" ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό και στο Κομμουνιστικό Κόμμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Πάντως, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών δήλωνε ιδιαίτερα αισιόδοξος και τόνιζε ότι οι δύο εταίροι θα έχουν άφθονο χρόνο στη διάθεσή τους για να συζητήσουν τις διαφορές και τις διαφωνίες τους μετά την επικράτησή τους.

Και ο Λιονέλ Ζοσπέν έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξος, διότι είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, ο μεγάλος νικητής των εκλογών, ακόμα και αν δεν κυβερνήσει τελικά. Ισχυροποίησε τη θέση του στην ηγεσία του κόμματός του, διέλυσε κάθε ψίθυρο και αμφιβολία για το πρόσωπό του στους κόλπους των υποστηρικτών του, εξασφάλισε μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη γαλλική Βουλή και ενίσχυσε το λαϊκό του έρεισμα. Ο σοσιαλιστής ηγέτης βρίσκεται, με βεβαιότητα, καθ' οδόν προς την εξουσία, έστω και αν δεν την κατακτήσει σήμερα.

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Επεισοδιακός", για τη "συγκατοίκηση", ο εορτασμός (1997-07-16 00:00:00.0)
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις (1997-06-04 00:00:00.0)
Υστατο χαρτί Σιράκ ενόψει του β' γύρου (1997-05-30 00:00:00.0)
Ψυχρολουσία για τον κυβερνητικό συνασπισμό (1997-05-27 00:00:00.0)
Ανατροπή προγνωστικών (1995-04-26 00:00:00.0)
Την Κυριακή ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών (1995-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ