Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
"Επεισοδιακός", για τη "συγκατοίκηση", ο εορτασμός

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με μεγάλη και εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία, τη Δευτέρα, η Γαλλία τίμησε την 208η επέτειο από την κατάληψη της Βαστίλλης και την ανατροπή του τελευταίου Γάλλου βασιλιά, του Λουδοβίκου του 16ου. Πλήθος κόσμου αλλά και η πολιτική ηγεσία της χώρας παρακολούθησαν την επίδειξη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και κατέκλυσαν το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας για αρκετή ώρα.

Το εντυπωσιακότερο, όμως, σε πολιτικό επίπεδο, στοιχείο του φετινού εορτασμού, ήταν, χωρίς αμφιβολία, η καθιερωμένη συνέντευξη - διάγγελμα του Γάλλου Προέδρου, η οποία ήταν και η πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Ζακ Σιράκ μετά την επικράτηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και την ήττα του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του, τόνισε αρκετές φορές ότι επιθυμία και στόχος του είναι η "εποικοδομητική κυβερνητική συγκατοίκηση", έσπευσε, όμως, να παρουσιάσει εκτενώς τις διαφωνίες του σχετικά με τις επιλογές και τα σχέδια της κυβέρνησης του Λιονέλ Ζοσπέν. Ο Ζακ Σιράκ επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και επέκρινε εμμέσως αλλά σαφώς την απόφαση του Λιονέλ Ζοσπέν να αναστείλει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρίας τηλεπικοινωνιών "Τόμσον", ανατρέποντας έτσι την ανάλογη απόφαση της προηγούμενης δεξιάς κυβέρνησης, με το σκεπτικό ότι "το κράτος θα ωφεληθεί περισσότερο από τη διατήρηση της κυριότητας μεγάλου μέρους των μετοχών". Ο Σιράκ υπογράμμισε με νόημα ότι "ένα κράτος που θέλει να λέγεται σύγχρονο και να ακολουθήσει τους ρυθμούς της εποχής του δεν έχει θέση ανάμεσα στις ανταγωνιστικές βιομηχανικές ηγεσίες, οι οποίες έχουν έντονη την ανάγκη συμμαχιών τόσο ευρωπαϊκών όσο και διεθνών και δεν είναι επιτρεπτό η πρόοδος αυτή να εμποδίζεται από αναχρονιστικές αντιλήψεις".

Χρησιμοποιώντας ανάλογα επιχειρήματα "προόδου και εκσυγχρονισμού", ο Ζακ Σιράκ διατύπωσε τη διαφωνία του και για τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης να επαναφέρει τη λήψη διοικητικών μέτρων σε βάρος των ιδιόκτητων επιχειρήσεων με στόχο τον περιορισμό και τον έλεγχο των απολύσεων (διάταξη που καταργήθηκε το 1986 από την τότε δεξιά κυβέρνηση). Επιπλέον, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την απόφαση "χαλάρωσης" των σκληρών μεταναστευτικών νόμων καθώς, κατά τη γνώμη του, η ενέργεια αυτή "θα ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση και κατά συνέπεια θα τροφοδοτήσει τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού, τα οποία τού είναι ιδιαιτέρως απεχθή".

Ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα θα πρέπει να ικανοποιήσει τα κριτήρια της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης μέσα στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος, εντούτοις τόνισε ότι δε συμφωνεί διόλου με το αγγλοσαξωνικό μοντέλο κοινωνικής ανάπτυξης και φιλελευθεροποίησης της αγοράς αλλά είναι υπέρ της προστασίας της κοινωνικής πρόνοιας.

Οι δηλώσεις του Ζακ Σιράκ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, από το οποίο προτίμησαν, όμως, να απαντήσουν μη κυβερνητικά στελέχη. Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι ο Σιράκ "συμπεριφέρθηκε σαν αρχηγός της αντιπολίτευσης και όχι σαν αρχηγός κράτους" ενώ υπογράμμισε ειρωνικά ότι "επέδειξε τέτοια αγωνία να εκφράσει τις διαφωνίες του που έσπευσε να διαφωνήσει ακόμα και με αποφάσεις που δεν έχουν, ακόμα, ληφθεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ