Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Επιδεινώνεται η κατάσταση

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Διαστάσεις προσλαμβάνει η αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού, Χοσέ Μαρία Αθνάρ και του πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ, "Ερι Μπατασούνα", καθώς η οργάνωση των Βάσκων, με χτεσινή της ανακοίνωση, τόνισε ότι αν εφαρμοστεί ο σκληρός αντιτρομοκρατικός νόμος και συνεχιστεί η στρατηγική καταδίωξης και απομόνωσης των μελών ή υποστηρικτών της ΕΤΑ, υπάρχει κίνδυνος η σύγκρουση στην Ισπανία να επιδεινωθεί.

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, το "Ερι Μπατασούνα" αναφέρει, επίσης, ότι η δολοφονία του Μιγκέλ Ανχελ Μπλάνκο είναι αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης και της άρνησής της να μεταφέρει σε βασκικές φυλακές όλους τους Βάσκους κρατουμένους. Στο μεταξύ, η στρατιωτική οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, απείλησε άλλον ένα δημοτικό σύμβουλο του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος επιβεβαίωσε ότι άλλο ένα μέλος του δέχτηκε απειλή, χωρίς όμως να κατονομάζει το πρόσωπο.

Οι διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία που παρέλυσαν τη χώρα και συμμετείχαν σε αυτές τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Ισπανοί, σε ορισμένες περιοχές της χώρας κατέληξαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών των Βάσκων αυτονομιστών και "ορκισμένων" πολέμιων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα. Στο Μπιλμπάο και το Σαν Σεμπαστιάν, οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν αυγά και πέτρες εναντίον των γραφείων του "Ερι Μπατασούνα". Στο Μπιλμπάο, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν ως αργά τη νύχτα.

Οσον αφορά τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ που αποτελεί πια τον πρωταρχικό στόχο της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης, όπως τουλάχιστον υποστήριξε προχτές ενώπιον του εισαγγελέα ο πρώην όμηρος της ένοπλης οργάνωσης, Χοσέ Αντόνιο Ορτέγα Λάρα, φαίνεται διατεθειμένος να εφαρμόσει με οποιοδήποτε αντίτιμο τον αντιτρομοκρατικό νόμο και να πατάξει την τρομοκρατία. Ο Αθνάρ είχε αποτελέσει στόχο των ομάδων κρούσεως της ΕΤΑ, ήδη από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Το 1995 έπεσε θύμα βομβιστικής επίθεσης κατά του θωρακισμένου αυτοκινήτου του στη Μαδρίτη. Ο Αθνάρ είχε εξέλθει ανέπαφος από την επίθεση αυτή, στην οποία είχε χάσει τη ζωή του ένας αθώος πολίτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ