Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σχέδιο ανασύστασης του ενωσιακού κράτους

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Η Επιτροπή των Λαών της ΕΣΣΔ υπό την προεδρία του Ολέγκ Σένιν συζήτησε στη συνεδρίασή της στις 14 Ιούλη, το σχέδιο των "Βασικών θέσεων συμφώνου για το Ενωσιακό Κράτος", που παρουσίασε ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας Γεγκόρ Λιγκατσόφ,και το οποίο υιοθετήθηκε ως βάση για συζήτηση. Μετά την επεξεργασία που θα λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις, το σχέδιο θα σταλεί σε όλα τα κόμματα και κινήματα, τα Κοινοβούλια, στους προέδρους, σε εκπροσώπους όλων των θρησκειών για παραπέρα συζήτηση. Το ντοκουμέντο στηρίζεται στην απαίτηση της πλειονότητας των πολιτών για επανένωση των αδελφών λαών, στη μακραίωνη πείρα της κοινής συμβίωσης και συνεργασίας στα πλαίσια της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και στην κοινότητα συμφερόντων και σκοπών των ενωμένων κρατών και λαών. Επίσης, το ντοκουμέντο έχει ως γνώμονα την αντίληψη "Για μια ανανεωμένη Ενωση των σοβιετικών λαών", που υιοθετήθηκε στο 2ο Συνέδριο των Λαών της ΕΣΣΔ το 1994.

Σκοπός της ενοποίησης, σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, είναι η εξασφάλιση της υλικής και πνευματικά πλούσιας ζωής των ανθρώπων, η επανένωση των λαών και η αποτροπή της αποικιακής υποδούλωσής τους. Η έξοδος από τη βαθύτατη κρίση, που προκλήθηκε από την εγκληματική διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, μπορεί να γίνει μόνο με βάση την πραγματική λαϊκή εξουσία και την ανασύσταση της ανανεωμένης Ενωσης των ισότιμων κυριάρχων κρατών σοβιετικού τύπου. Στο σχέδιο αναφέρονται και οι αρχές που πρέπει να διέπουν τη μελλοντική Ενωση: εθελοντική επανένωση των λαών, ισοτιμία, σεβασμός των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου, εξουσία των εργαζομένων τύπου Σοβιέτ, ενωσιακή υπηκοότητα, ενιαίο εθνικό - οικονομικό σύμπλεγμα, πανενωσικός προϋπολογισμός, ενιαίο νόμισμα, ενιαίες ένοπλες δυνάμεις και αμυντική πολιτική και φύλαξη των συνόρων, διατήρηση, ανάπτυξη, αλληλοπλουτισμός των εθνικών πολιτισμών και γλωσσών. Αναγνωρίζεται η πολυμορφία της οικονομίας, όπου καθοριστικό ρόλο θα έχει η κοινωνική ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής.

Για την άσκηση των πανενωσιακών λειτουργιών, τα ενοποιημένα κράτη δημιουργούν την ενωσιακή περιουσία, που συμπεριλαμβάνει τη γη, μέρος των φυσικών πόρων, το ενεργειακό σύστημα, τους σιδηροδρόμους, τις επικοινωνίες, του αγωγούς, τις επιχειρήσεις και άλλους στόχους που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Ενωσης στο σύνολό της. Τα κράτη που ανήκουν στην Ενωση έχουν στη δικαιοδοσία την κρατική ιδιοκτησία τους. Τέλος, στο σχέδιο ορίζονται τα δικαιώματα των πολιτών που θα τα εγγυούνται τα ενωσιακά κράτη, η δομή της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, οι αρχές τις εθνικής πολιτικής. Το ζήτημα της κρατικής ενοποίησης των λαών προτείνεται να τεθεί σε δημοψήφισμα σε κάθε κράτος και σε συζήτηση στα Κοινοβούλια. Η τελική υιοθέτηση του ντοκουμέντου προβλέπεται να γίνει στη Γενική Συνέλευση των Εκπροσώπων των λαών και κρατών, η οποία ενδέχεται να συγκληθεί στην Ουκρανία.

Πορείες προς τη Μόσχα

Αυτή η σχετικά νέα για τη Ρωσία μορφή διαμαρτυρίας χρησιμοποιείται αυτές τις μέρες από μερικές κοινωνικές οργανώσεις και ομάδες. Πλησιάζει προς το τέλος η δεύτερη βδομάδα της πορείας προς τη Μόσχα των εκπροσώπων των εργαζομένων του ατομοηλεκτρικού σταθμού του Σμολένσκ, οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί έχουν να πληρωθούν επί μήνες. Στο δρόμο ενώθηκαν μαζί τους εργαζόμενοι από συγγενικές επιχειρήσεις - του ατμοηλεκτρικού σταθμού Καλίνιν, της πόλης Ντούμπνα και αντιπροσωπεία από το Ντεσνογκόρσκ. Επίσης, στην πορεία αυτή προσχώρησαν εκπρόσωποι από ατομοηλεκτρικούς σταθμούς του Λένινγκραντ, της Κόλας κ.ά. Επομένως, η πορεία που ξεκίνησε από το Σμολένσκ αγκαλιάζει όλο τον κλάδο. Σήμερα το πρωί οι μετέχοντες στην πορεία αναμένεται να μπουν στη Μόσχα και να πραγματοποιήσουν πικετοφορία μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ