Κυριακή 1 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σχέδια περικοπών στον προϋπολογισμό

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ, Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν υποστήριξε ενώπιον της Κρατικής Δούμας την ανάγκη επιβολής περικοπών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 1997. Τα σχέδια της περικοπής εμφανίστηκαν με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης το Μάρτη και την είσοδο σ' αυτή του Ανατόλι Τσουμπάις και του Μπορίς Νεμτσόφ. Ο τελευταίος, μάλιστα, όχι μόνο έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά και απέκτησε το δικαίωμα "άμεσης πρόσβασης" (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η θέση του πρωθυπουργού) στον αρχηγό του κράτους, ο οποίος είναι πρόθυμος να υπογράφει έγγραφα, που κρίνουν την τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων και κλάδων της βιομηχανίας. Κύριος στόχος της ενέργειας αυτής είναι να περικοπούν τα τμήματα εκείνα του προϋπολογισμού που αφορούν κυρίως τον κοινωνικό τομέα.

Ο προϋπολογισμός του 1997 είχε εγκριθεί από την Κρατική Δούμα, η οποία είχε ενδώσει στις πιέσεις της κυβέρνησης και του Τσουμπάις, επικεφαλής τότε της προεδρικής διοίκησης του Κρεμλίνου. Η αντιπολίτευση, ύστερα από πολλές συζητήσεις, που δεν έχουν σταματήσει μέχρι σήμερα, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, αφού είχε κατορθώσει να πετύχει ορισμένες ουσιαστικές υποχωρήσεις από μέρους της εκτελεστικής εξουσίας. Αλλο ένα επιχείρημα υπέρ της υιοθέτησης αυτού του προϋπολογισμού ήταν η πραγματική απειλή να απομακρυνθεί ο Τσερνομίρντιν, ο οποίος συνδέεται με τα φυσικά κρατικά μονοπώλια που αποτελούν την αντικειμενική προϋπόθεση διατήρησης της ακεραιότητας της χώρας, πριν απ' όλα με το "Γκαζπρόμ", από κείνους, που το Μάρτη άρχισαν να αποκαλούνται "νεαροί μεταρρυθμιστές" και διορίστηκαν στην κυβέρνηση. Πρόκειται για τους "φιλελεύθερους" από την ομάδα του Γεγκόρ Γκαϊντάρ, η οποία εφαρμόζει πιστά τα σχέδια του ΔΝΤ.

Η έλλειψη αρχών της ΚΟ του ΚΚΡΟ, κατά την ψηφοφορία στην Κρατική Δούμα υπέρ της έγκρισης του προϋπολογισμού, όπως θεωρούν όχι μόνο τα άλλα αριστερά κόμματα, όπως το Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα Μπολσεβίκων και το ΚΕΚΡ, ορισμένοι ακραίοι οπαδοί του Γκαϊντάρ και του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, αλλά και πολλά μέλη του ΚΚΡΟ, τα οποία επέκριναν γι' αυτό την ηγεσία στο 4ο Συνέδριο του κόμματος τον Απρίλη, έφερε το ΚΚΡΟ σε δύσκολη κατάσταση.

Από τη μια μεριά, η ομάδα του Τσουμπάις και οι όμοιοί του απεργάζονται σχέδια πώς με τη βοήθεια του Κοινοβουλίου να απαλλαγούν από τον πρωθυπουργό και να έχουν λυμένα τα χέρια τους για μια πιο απροκάλυπτη και ξετσίπωτη πολιτική καταλήστευσης του πλούτου της χώρας προς το συμφέρον των "νεορώσων" και των Δυτικών εταίρων τους, δηλαδή την καταστροφή της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως ανεξάρτητου κράτους. Από την άλλη, αν το Κοινοβούλιο εκφράσει τη δυσπιστία του προς την κυβέρνηση, τότε ύστερα από μια σειρά διαδικασίες ο Γιέλτσιν μπορεί να το διαλύσει και να διοικεί με διατάγματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι καπιταλιστές βγαίνουν απ' οποιονδήποτε έλεγχο. Στην παραίτηση της κυβέρνησης επιμένει ανοιχτά μόνο ο "νεοφιλελεύθερος" Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, που παλιότερα ήταν σύμβουλος του Νεμτσόφ, ευνοούμενου τώρα του Γιέλτσιν. Σε μια συνέντευξή του ο Γιαβλίνσκι είχε δηλώσει ότι τον ενδιαφέρει να γίνουν οι "νεαροί μεταρρυθμιστές" Τσουμπάις και Νεμτσόφ από αντιπρόεδροι πρωθυπουργοί. Γι' αυτό και το μεγαλύτερο μέρος της ΚΟ του ΚΚΡΟ δε θέλει να κάνει ένα τέτοιο βήμα, ακόμα περισσότερο που δε συμφέρει καθόλου το κόμμα να χάσει στις σημερινές συνθήκες τις κοινοβουλευτικές δυνατότητες. Στο μεταξύ, οι διαθέσεις των μαζών, που η πολιτική του Γιέλτσιν τις έχει οδηγήσει στην ανεργία, τη μαύρη φτώχεια και την εξαθλίωση, ριζοσπαστικοποιούνται ραγδαία. Και οι εργαζόμενοι απλώς δε θα καταλάβουν τους λόγους της ψηφοφορίας της ΚΟ του ΚΚΡΟ, ακόμα περισσότερο που οι κομμουνιστές δεν έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, 21 Μάη, ο πρόεδρος του προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι το ΚΚΡΟ θα αναπτύξει "δράση διαμαρτυρίας" σ' όλη τη χώρα για να πετύχει την παραίτηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, που είναι κύριος υπαίτιος για τα δεινά του ρωσικού λαού. Ο Ζιουγκάνοφ παρουσίασε έναν κατάλογο με 3.000.000 υπογραφές πολιτών, που ζητούν την παραίτηση του Γιέλτσιν και τόνισε: "Αν οι Ρώσοι ηγέτες δεν αποδεχτούν το αίτημά μας, θα ενθαρρύνουμε το έθνος να οργανώσει ενέργειες διαμαρτυρίας σε όλες τις περιοχές". Με την ευκαιρία αυτή, ο Ζιουγκάνοφ εξήγησε ότι μια ψήφος δυσπιστίας στην κυβέρνηση σημαίνει θρίαμβος της ομάδας Τσουμπάις. Το ΚΚΡΟ εκτιμά ως "μη ικανοποιητική" τη δράση της κυβέρνησης και θα ταχθεί κατά της πρότασης περικοπών του προϋπολογισμού με τη μορφή που την παρουσίασε η κυβέρνηση.

Η θέση του ΚΕΚΡ

Απ' αφορμή τις περικοπές στον προϋπολογισμό, το ΟΓ της ΚΕ του ΚΕΚΡ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπενθυμίζεται ότι ακόμα και κατά την υιοθέτηση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού του 1997, το ΚΕΚΡ τον είχε εκτιμήσει ως αντιλαϊκό, που εξασφαλίζει τη συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής των "μεταρρυθμίσεων". Κατά τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, τη στεγαστική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, δηλαδή την καταλήστευση του λαού και όχι τη ρύθμιση της παραγωγής και την εξασφάλιση των κονδυλίων για τις κοινωνικές ανάγκες.

"Σήμερα είναι απολύτως σαφές ότι ακόμα και οι ελάχιστοι αριθμοί για τον κοινωνικό τομέα, που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 1997, είναι για τα μάτια. Ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση φροντίζουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων του ΔΝΤ, την εξασφάλιση των εσόδων του ξένου κεφαλαίου και του στενού κύκλου των ανθρώπων τους, των νέων κυρίων και όχι για την εξασφάλιση της ζωής των απλών πολιτών. Αυτοί θέλουν να προβούν στην περικοπή του προϋπολογισμού, δηλαδή στην περικοπή του κοινωνικού τμήματός του... Το ΚΕΚΡ τάσσεται κατηγορηματικά κατά των περικοπών των κοινωνικών κονδυλίων του προϋπολογισμού και θεωρεί ότι ο λαός πρέπει να "περικόψει" τη σάπια εξουσία (του προέδρου και της κυβέρνησης)", αναφέρεται στην ανακοίνωση, που την υπογράφουν ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν, ο πρόεδρος της ΕΕ του κινήματος "Εργαζόμενη Ρωσία" και βουλευτής της Κρατικής Δούμας Βλαντίμιρ Γκριγκόριεφ και ο πρόεδρος της Ρωσικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοβιέτ Εργατών, Αγροτών, Ειδικών και Υπαλλήλων Αντρέι Νικολάγεφ. Τέλος, έχοντας υπόψη τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του 1997, το ΚΕΚΡ τάσσεται υπέρ της παραίτησης της κυβέρνησης και του προέδρου. Σημειώνουμε ότι ο προϋπολογισμός για τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου απέτυχε πλήρως, ειδικότερα στο τμήμα της συγκέντρωσης των φόρων (συγκεντρώθηκε μόνο το 66%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ