Κυριακή 23 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Την Κυριακή ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ψηφίζουν την Κυριακή οι Γάλλοι για την ανάδειξη του διαδόχου του Φρανσουά Μιτεράν. Η "αλεπού" της γαλλικής διπλωματίας εγκαταλείπει το γαλλικό προεδρικό μέγαρο μετά από δεκατέσσερα χρόνια.

Επίδοξοι διάδοχοί του εμφανίζονται έντεκα υποψήφιοι. Από αυτούς πολύ κοντά στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων είναι ο 62χρονος δήμαρχος του Παρισιού Ζακ Σιράκ, ο 65χρονος πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντίρ και ο 57χρονος, πρώην υπουργός Παιδείας, σοσιαλιστής Λιονέλ Ζοσπέν. Εκτός από τους τρεις αυτούς βασικούς μονομάχους, σημαντικά ποσοστά αναμένεται να συγκεντρώσουν, επίσης, ο Εθνικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος ο 48χρονος Ρομπέρ Υ, ο 46χρονος εθνικιστής Φιλίπ ντε Βιλλιέ, η εκπρόσωπος του κόμματος Εργατική Πάλη 55χρονη Αρλέτ Λαγκιγιέ και ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ο 66χρονος Ζαν Μαρί Λεπέν.

Σκληρή αναμένεται η αναμέτρηση ανάμεσα στον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν και τον συντηρητικό Εντουάρ Μπαλαντίρ για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης την Κυριακή 23 Απρίλη, η οποία θα διασφαλίσει τη συμμετοχή ενός από τους δύο στο δεύτερο γύρο της 7ης Μάη. Ο Μπαλαντίρ φέρεται, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, να συγκεντρώνει το 16% των προτιμήσεων, ενώ ο Ζοσπέν το 20%. Χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται ότι θα περάσει στο δεύτερο γύρο ο, επίσης, συντηρητικός Ζακ Σιράκ, στον οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν το 26% των προτιμήσεων.

Πάντως, μια έκπληξη στα σημερινά αποτελέσματα δεν θα πρέπει να θεωρείται αδύνατη. Στο συμπέρασμα αυτό, οδηγεί ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων Γάλλων, οι οποίοι αγγίζουν το 44%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γαλλικός λαός, ακόμα και όσοι εμφανίζονται καταληγμένοι στην εκλογική επιλογή τους, δείχνει αδιάφορος και απαθής για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, πιθανώς επειδή έχει κατανοήσει καλά ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει με την αλλαγή του Προέδρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ