Κυριακή 23 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Εξαρση των ρατσιστικών επιθέσεων

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ(ανταπόκριση Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ). -

Ο ρατσισμός και ο φασισμός προσλαμβάνουν όλο και αγριότερες μορφές στην Ευρώπη (Γερμανία, Ελλάδα κλπ.). Στη Σουηδία τις τελευταίες βδομάδες έχει σημειωθεί μάλιστα μια έξαρση των ρατσιστικών επιθέσεων.

Τον περασμένο μήνα, γύρω στους 200 - 300 "σκίνχεντς" επιτέθηκαν σε ανύποπτους πολίτες στη Στοκχόλμη - κύρια μετανάστες - και τραυμάτισαν 10 από αυτούς. Από τότε και μέχρι σήμερα, σημειώθηκαν τρεις δολοφονίες σε τρία διαφορετικά μέρη της Σουηδίας κι ως ύποπτοι γι' αυτές έχουν συλληφθεί πέντε γνωστοί ρατσιστές.

Την περασμένη Παρασκευή, εξάλλου, άρχισε και συνεχίστηκε επί 24 ώρες η "πολιορκία" του σπιτιού της οικογένειας Λαμπάντι (Παλαιστίνιοι) από ομάδα 50 φασιστών στην πόλη Κάρλσταντ στη Δυτική Σουηδία. Ο πατέρας Χασάν, η μητέρα Καμέλα και δύο απ' τα πέντε παιδιά τους ξυλοκοπήθηκαν άγρια απ' τους φασίστες καθώς προσπαθούσαν να αμυνθούν, ενώ η αστυνομία και οι γείτονες δεν έκαναν τίποτα. Αυτή τη βδομάδα, οι αντιρατσιστικές οργανώσεις ετοιμάζουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για να καταγγείλουν την ελεύθερη δράση των φασιστών την τελευταία περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ