Τετάρτη 26 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ανατροπή προγνωστικών

Πρώτος ο σοσιαλιστής υποψήφιος. Οι δυνάμεις της Δεξιάς περίπου "στα ίδια τους". Ενίσχυση του υποψηφίου του ΓΚΚ και άλλων δυνάμεων της Αριστεράς

ΠΑΡΙΣΙ. -

Η μεγάλη έκπληξη στις γαλλικές προεδρικές εκλογές είναι γεγονός. Νικητής του πρώτου γύρου δεν είναι άλλος από τον "ταπεινό και καταφρονεμένο" των δημοσκοπήσεων, τον σοσιαλιστή υποψήφιο Λιονέλ Ζοσπέν. Τη δυνατότητα συμμετοχής του στο δεύτερο γύρο εξασφάλισε ελαφρώς "καταϊδρωμένος" και ο "νικητής" των δημοσκοπήσεων και δήμαρχος του Παρισιού, ο νεογκωλικός Ζακ Σιράκ. Τα τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών είναι τα εξής: Από τους 39.107.482 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, ψήφισαν τα 30.971.002. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ανέρχονται σε 30.480.944. Λιονέλ Ζοσπέν 7.102.018 ψήφοι (23,3%), Ζακ Σιράκ 6.351.951 (20,8%), Εντουάρ Μπαλαντίρ 5.662.124 (18,5%), ο Ζαν Μαρί Λεπέν (Εθνικό Μέτωπο) 4.573.252 (15%), ο Ρομπέρ Υ (ΓΚΚ) 2.634.187 (8,6%), Αρλέτ Λαγκιγιέ (Εργατική Πάλη) 1.616.566 (5,3%), Φιλίπ ντε Βιλιέ (Κίνηση για τη Γαλλία) 1.444.082 (4,7%), Ντομινίκ Βουανέ (Πράσινοι) 1.011.488 (3,3%) και Ζακ Σεμινάντ (Νέα Ομοσπονδία Αλληλεγγύης) 85.186 (0,2%). Η αποχή έφτασε περίπου το 20%, ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό για τα δεδομένα της Γαλλίας.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κυριακάτικης ψηφοφορίας άφησε έκπληκτους, όχι μόνο τους φερόμενους ως πρωτοπόρους υποστηρικτές του Ζακ Σιράκ, αλλά και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αναμφίβολα ο μεγάλος ηττημένος του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών είναι, κατά κύριο λόγο, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, οι οποίες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δέχθηκαν σφοδρή επίθεση από τους εκπροσώπους όλων των υποψηφίων για παραπλάνηση της κοινής γνώμης και διαστρέβλωση στοιχείων.

Μια πρώτη εκτίμηση της εικόνας που άφησε πίσω της η 23η Απρίλη είναι πως είναι, όντως, γεγονός ότι τα αποτελέσματα των εκλογών, τελικά, τα καθορίζουν οι, μέχρι την τελευταία στιγμή, αναποφάσιστοι, οι οποίοι έφθαναν μέχρι την 21η Απρίλη το 44%. Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμιστεί η άνοδος, κατά 2% περίπου, του ποσοστού του υποψηφίου του ΓΚΚ, καθώς και η εντυπωσιακή παρουσία της "ακροαριστερής", όπως χαρακτηρίζεται, Αρλέτ Λαγκιγιέ. Εξίσου σημαντικό είναι ότι το ποσοστό 15%, που συγκέντρωσε ο ακροδεξιός ηγέτης Ζαν Μαρί Λεπέν, δεν αποτελεί έκπληξη, σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζεται, αφού είναι ίδιο, σχεδόν, με το ποσοστό που απέσπασε το Εθνικό Μέτωπο και στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.

Τα προβλήματα, όμως, φαίνεται ότι εντείνονται ακόμα περισσότερο τις δύο αυτές βδομάδες που απομένουν για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αφού στις 7 Μάη θα κριθεί ποιος θα είναι τελικά ο διάδοχος του Φρανσουά Μιτεράν. Τα ποσοστά που συγκέντρωσε τόσο ο Λιονέλ Ζοσπέν όσο και ο Ζακ Σιράκ οδηγούν στην εξεύρεση μίας και μοναδικής λύσης: στη δημιουργία εκλογικών συμμαχιών.

Ο Ζακ Σιράκ εξασφάλισε την υποστήριξη του μέχρι προ τινος μεγάλου αντιπάλου του Εντουάρ Μπαλαντίρ, ο οποίος, από το βράδυ της Κυριακής κιόλας, κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν Σιράκ στις 7 Μάη. Από την πλευρά του ο Λιονέλ Ζοσπέν κάλεσε όλες τις ευρύτερες αριστερές δυνάμεις να ενώσουν τη δύναμή τους για να αντιπαλέψουν τη Δεξιά. Στο κάλεσμα αυτό μοιάζουν να ανταποκρίνονται το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Εργατική Πάλη. "Δύσκολος" εμφανίζεται ο Λεπέν, ο οποίος διά μέσου του αντιπροσώπου του Μπρούνο Μεγκρέ, κατηγόρησε τον Σιράκ για "σοσιαλιστικές τάσεις" και αδιαλλαξία ενώ, αντίθετα, ο Ζοσπέν χαρακτηρίστηκε ως "έντιμος και αξιοπρεπής" άνθρωπος.

Στο παρασκήνιο αυτών των δηλώσεων κρύβεται, πιθανότατα, η άρνηση του Σιράκ να κάνει ανοιχτές παραχωρήσεις στον Λεπέν και συγκεκριμένα να αλλάξει το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα σε αναλογικό, έτσι ώστε να ευνοούνται τα μικρότερα κόμματα. Βέβαια ο υπουργός Εσωτερικών Σαρλ Πασκουά δήλωσε, χτες, ότι η απαίτηση αυτή είναι πολύ πιθανό να ικανοποιηθεί, όμως ο Μεγκρέ απάντησε προκλητικά ότι τα λόγια αυτά πρέπει να τα αρθρώσει ο Ζακ Σιράκ αν θέλει την υποστήριξη του Εθνικού Μετώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ