Τετάρτη 26 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Καταγγέλλονται θάνατοι από βασανισμό

Ο θάνατος ενός μέλους της "Χαμάς", ενώ βρισκόταν κρατούμενος των Ισραηλινών, έχει δημιουργήσει έκρυθμη κατάσταση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ισλαμικός μαχητής, μέλος της οργάνωσης "Χαμάς" από τη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, πέθανε χτες στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί μετά την ανάκρισή του από τις ισραηλινές αρχές και οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συγγενείς του καταγγέλλουν πως ο θάνατός του οφείλεται στους βασανισμούς που υπέστη.

Η στρατιωτική οργάνωση "Χαμάς", με φυλλάδιά της, προειδοποιεί πως οι Ισραηλινοί "θα πληρώσουν ακριβά" το θάνατο του μέλους της.

Ο Αμπντέλ Σαμάντ Χασάν Χαριζάτ κρατήθηκε από Ισραηλινούς πράκτορες ασφαλείας του "Σιν Μπετ" την Παρασκευή και, την επομένη, νοσηλεύτηκε στον νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ "Χαντασάχ". Είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο αναίσθητος και σε σοβαρή κατάσταση.

"Ο Χαριζάτ υπέκυψε στα τραύματά του. Είχε διακομιστεί από τη φυλακή στο νοσοκομείο πριν από μέρες", ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου, αρνούμενος να σχολιάσει τις καταγγελίες οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ανακοίνωσαν ότι ο Χαριζάτ είχε υποστεί εγκεφαλικές βλάβες στα χέρια των ανακριτών του.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Χαμοκέντ" ανακοίνωσε ότι το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα τραύματα του Χαριζάτ προήλθαν από την κακοποίηση που υπέστη στα χέρια των ανακριτών του "Σιν Μπετ" και της ισραηλινής αστυνομίας.

Ο αδελφός του, Αμπνταλάχ, δήλωσε πως ο ίδιος και η μητέρα του είδαν το πτώμα του Χαριζάτ όπου τα πόδια του ήταν δεμένα και υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ξυλοκοπήματος στο στήθος, στα χέρια και στο αριστερό του ώμο.

Ισραηλινές πηγές ανέφεραν πως υπήρχαν υποψίες ότι ο Χαριζάτ ήταν επικεφαλής μιας ομάδας που ήταν υπεύθυνη για μια σειρά επιθέσεων εναντίον εβραίων στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης.

Πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από τις ισραηλινές αρχές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ινστιτούτο "Μαντέλα" που ερευνά τις συνθήκες των φυλακών, ο Χαριζάτ είναι ο 35ος Παλαιστίνιος κρατούμενος που πέθανε κατά τη διάρκεια ανάκρισής του από το 1987.

"Είναι φανερό πως το Ισραήλ φέρει τις ευθύνες για το θάνατό του, ό,τι και να λένε, γιατί ο άνθρωπος, όταν συνελήφθη, ήταν ζωντανός και σε καλή υγεία", τόνισε ο Αχμέντ Σαγιάντ, διευθυντής του ινστιτούτου.

Οι βίαιες "ανακρίσεις" του "Σιν Μπετ" έχουν αναγκάσει στο παρελθόν στην παραίτηση του αρχηγού των Ισραηλινών πρακτόρων ασφαλείας το 1986, μετά το θάνατο δύο Παλαιστινίων, που είχαν συλληφθεί όταν κατέλαβαν ένα λεωφορείο και κακοποιήθηκαν μέχρι θανάτου από τους ανακριτές τους.

Το Γενάρη, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για την παράταση ειδικής άδειας που ίσχυσε μετά τις ισλαμικές επιθέσεις του 1994 και αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια δράσης στους ανακριτές του "Σιν Μπετ" κατά την ανάκριση μελών ισλαμικών οργανώσεων.

Ωστόσο, ο ισραηλινός Τύπος τόνιζε πως η άδεια δεν ξεπερνά τα όρια που έθεταν οι εγκύκλιοι που εξέδωσε κυβερνητική επιτροπή πριν από λίγα χρόνια και σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται "η ήπια φυσική πίεση" κατά την ανάκριση. Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι εγκύκλιοι της επιτροπής απλώς κατοχυρώνουν την πρακτική του βασανισμού.

  • Τουλάχιστον 7 Ισραηλινοί στρατιώτες και 4 Λιβανέζοι τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, που πραγματοποίησαν χτες αντάρτες του "Χεζμπολάχ" εναντίον αυτοκινητοπομπής του ισραηλινού στρατού στο εσωτερικό της "ζώνης ασφαλείας", που κατέχει το Ισραήλ στο Νότιο Λίβανο. Εκπρόσωπος του "Χεζμπολάχ" στη Βηρυτό διεκδίκησε την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας πως "ένας από τους μαχητές μας πραγματοποίησε επιχείρηση αυτοκτονίας κοντά σε στρατώνα στο Μπιντ Τζμπέιλ" στο εσωτερικό της κατεχόμενης ζώνης και πρόσθεσε πως "η επίθεση είχε στόχο μια αυτοκινητοπομπή πέντε θωρακισμένων οχημάτων που κατευθυνόταν προς το στρατώνα Μπιντ Τζμπέιλ".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ