Τετάρτη 26 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διελκυστίνδα αποχώρησης

ΑΓΚΥΡΑ. -

Η Τουρκία ανακοίνωσε χτες ότι απέσυρε 20.000 άντρες από το Βόρειο Ιράκ, δηλαδή το ένα τρίτο της δύναμης που είχε εισβάλει. Η έναρξη αποχώρησης του τουρκικού στρατού από το βόρειο Ιράκ σημειώνεται μια μέρα πριν τη συζήτηση πρότασης για αποπομπή της χώρας από το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευσή του οργανισμού.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ντογού Σιλακτσίογλου ανακοίνωσε ότι η χώρα του απέσυρε 20.000 άντρες από το Βόρειο Ιράκ, οι οποίοι ήδη επέστρεψαν στις βάσεις τους στις περιοχές Χακαρί και Σιρνάκ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, μετά την απομάκρυνση άλλων 3.000 αντρών που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη βδομάδα, στο βόρειο Ιράκ έχουν παραμείνει πλέον 12.000 άντρες. Ο στρατηγός δε διευκρίνισε, όμως, πότε θα αποσυρθούν και αυτοί.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι, όπως παρατηρούσαν χτες βράδυ στρατιωτικοί αναλυτές, η αποχώρηση αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί ως έναρξη του τέλους της τουρκικής επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι να πάψουν παντελώς οι επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών στη συγκεκριμένη περιοχή και, πιθανότατα, να επιτευχθεί συνεννόηση με το "Δημοκρατικό Κόμμα" του κουρδο - ιρακινού ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί για την ανάληψη εκ μέρους του των ευθυνών αστυνόμευσης της περιοχής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μιλιέτ", οι Τούρκοι στρατιώτες που θα παραμείνουν στο Ιράκ θα αναλάβουν την "κάλυψη" των εργασιών για την εγκατάσταση ενός μεγάλου ηλεκτρονικού δικτύου στην τουρκοϊρακινή μεθόριο, συνολικού κόστους 120.000.000 δολαρίων, με στόχο τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνόρων. Το έργο της εγκατάστασης του δικτύου θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του χρόνου.

Σήμερα το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για να συζητηθεί πρόταση της Πολιτικής Επιτροπής της Συνέλευσης, που ζητά "την άρση των δικαιωμάτων εκπροσώπησης της Τουρκίας, αν δε σημειωθεί ως τα τέλη του Ιούνη πρόοδος στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ