Τετάρτη 26 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΑΝΤΑ
Ανθρώπινη εκατόμβη

Τα κυβερνητικά στρατεύματα, μέσα σε λίγες ώρες απίστευτου πανικού και βίας, σκότωσαν 4.000 με 8.000 γυναίκες, γέρους και παιδιά της φυλής "Χούτου"

ΚΙΓΚΑΛΙ .-

Οταν οι 100.000 πρόσφυγες του στρατοπέδου "Κιμπέχο" της Ρουάντα επιχείρησαν την περασμένη Παρασκευή να αναζητήσουν καταφύγιο από την καταρρακτώδη βροχή, τα κυβερνητικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον τους, θεωρώντας πως επιχειρούσαν να αποδράσουν. Μέσα σε λίγες ώρες απίστευτου πανικού και βίας σκοτώθηκαν 4.000 με 8.000 γυναίκες, γέροι και παιδιά της φυλής "Χούτου". Την επόμενη μέρα, το "Κιμπέχο" της νοτιοδυτικής Ρουάντα δεν ήταν πλέον προσφυγικό στρατόπεδο. Ηταν ένα απέραντο σφαγείο, όπου ανάμεσα σε αναρίθμητα ποδοπατημένα και οικτρά φονευμένα πτώματα, ακούγονταν τα κλάματα τραυματισμένων παιδιών και αδύναμων ενηλίκων...

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που μετέβησαν στο "Κιμπέχο", μόλις έγινε γνωστή η είδηση της πρωτοφανούς σφαγής, δήλωσαν ότι φθάνοντας πίστευαν ότι δεν πρόκειται να βρουν κανέναν ζωντανό. Μέλη της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" δήλωσαν ότι κυβερνητικά στρατεύματα της Ρουάντα ανάγκασαν χιλιάδες πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τον προσφυγικό καταυλισμό με κατεύθυνση την πόλη Μπουτάρε. Η "Γιούνισεφ" ανακοίνωσε ότι πολλοί απ' αυτούς τους πρόσφυγες που επιχειρούν να επιστρέψουν στα χωριά τους πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού, συχνά μέχρι θανάτου! Η "Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η οργάνωση "Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Αφρικής" αναφέρουν σε χτεσινή κοινή δήλωσή τους ότι "η κυβέρνηση της Ρουάντα (που ελέγχεται από τους "Τούτσι") πρέπει να ενεργήσει αμέσως για να σταματήσει η χρήση υπερβολικής βίας από τον "Πατριωτικό Στρατό της Ρουάντα" (ΠΣΡ). Οι ίδιες οργανώσεις κατήγγειλαν ότι στρατιώτες του ΠΣΡ έθαψαν ταχύτατα τα πτώματα της σφαγής, για να εμποδίσουν τους παρατηρητές του ΟΗΕ να υπολογίσουν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών!

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αποκατάστασης της Ρουάντα, Ζακ Μπιχοτζαγκάρα, αμφισβητούσε τα στοιχεία των ανθρωπιστικών οργανώσεων για τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης στο "Κιμπέχο", λέγοντας πως πέθαναν μερικές εκατοντάδες και υποστηρίζοντας την άμεση εκκένωση του προσφυγικού στρατοπέδου.

Από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, αρκέστηκε να καταδικάσει τη σφαγή στο "Κιμπέχο", ειδοποιώντας από την Ινδονησία το γραφείο του στη Ν. Υόρκη να "εκδώσει ανακοινωθέν που να καταδικάζει έντονα την κυβέρνηση της Ρουάντα για τη σφαγή". Δήλωσε, μάλιστα, ότι "η σφαγή αυτή δε θα συνεισφέρει στο να επιστρέψει η ειρήνη στη φτωχή αυτή χώρα". Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε έντονα τις βιαιότητες που προκάλεσαν το θάνατο πολλών χιλιάδων αμάχων, ζητώντας "αμέσως από τις αρχές της Ρουάντα τη διενέργεια έρευνας για τον εντοπισμό και την τιμωρία όσων ευθύνονται για την τρομερή σφαγή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ