Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
"Προδοσία των εθνικών συμφερόντων"

Συνέντευξη του ΚΚΡΟ για την πολιτική που ασκεί ο Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

"Στη χώρα συνεχίζεται το έρπον πραξικόπημα και η προδοσία των εθνικών συμφερόντων", δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Αυτό συνίσταται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να εκτελέσει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, στην υιοθέτηση του οποίου είχε επιμείνει η ίδια και τώρα θέλει να προχωρήσει σε περικοπές, κυρίως στον κοινωνικό τομέα. Από την άλλη μεριά, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν υπογράφει "πράξη συνθηκολόγησης άνευ όρων μπροστά στο ΝΑΤΟ", ενώ το περιβάλλον του ταπεινώνει το στρατό και τις άλλες δυνάμεις ασφαλείας και τάξης. Ακούγονται απειλές για τη διάλυση της Κρατικής Δούμας, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να εγκρίνει τα διάφορα σχέδια που τελευταία προωθεί η κυβέρνηση. "Καταλαβαίνουμε θαυμάσια ότι η Δούμα δεν τους βολεύει, διότι δε θα δεχτεί τις υπαγορευόμενες από το ΔΝΤ απαιτήσεις", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ και πρόσθεσε ότι η κοινή γνώμη είναι έτοιμη να αντιδράσει. Το γιελτσινικό καθεστώς επιδιώκει τη διάλυση της Δούμας, ώστε να αποκτήσει στη συνέχεια ένα πιο υπάκουο αντιπροσωπευτικό όργανο για να περάσει η κυβέρνηση τις σχεδιαζόμενες "μεταρρυθμίσεις": στεγαστική, της γης, των φυσικών μονοπωλίων κ. ά., που, σύμφωνα με τον Ζιουγκάνοφ, "θα οδηγήσουν στην καταστροφή της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως ακέραιο κράτος". Χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιο του Ζιουγκάνοφ για τη δήλωση του Γιέλτσιν στο Παρίσι σχετικά με τις πυρηνικές κεφαλές: "Η κεφαλή του έπαψε τελείως να λειτουργεί".

Ο αντιπρόεδρος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Βαλεντίν Κουπτσόφ ανέφερε ότι το κόμμα συγκεντρώνει υπογραφές για την παραίτηση του Γιέλτσιν, την αλλαγή της σημερινής πολιτικής και οικονομικής κατάστασης, το σχηματισμό κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης και την ανακοπή της επίθεσης στις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων. Ο Κουπτσόφ σημείωσε ότι η εκστρατεία συλλογής υπογραφών θα κρατήσει 3 - 4 μήνες και πιθανόν να λήξει με πανρωσική απεργία τον Οκτώβρη. Ο Ζιουγκάνοφ συμπλήρωσε ότι οι κομμουνιστές δε θα επιτρέψουν τώρα έναν "δεύτερο Οκτώβρη 1993", δηλαδή το βομβαρδισμό του Κοινοβουλίου.

Συνένωση στο δεξιό χώρο

Στο δεξιό πολιτικό χώρο συγκροτήθηκε τελευταία νέος σχηματισμός με την επωνυμία "Ενωση Προοδευτικών Δυνάμεων" (ΕΠΔ), από τις εξής δυνάμεις: "Σπίτι μας - η Ρωσία" του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν, "Μεταρρυθμίσεις - νέα πορεία" του πρώην προέδρου του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Σουμέικο και "Ενωση Λαϊκών Εστιών" του πρώην προσωπάρχη του Κρεμλίνου Σεργκέι Φιλάτοφ. Σύμφωνα με τον Τσερνομίρντιν, με τη συνένωση αυτή οι "δημοκρατικές δυνάμεις αύξησαν κατά τρεις φορές την ισχύ τους". Στην πραγματικότητα, όμως, μόνο το κυβερνητικό κόμμα του πρωθυπουργού έχει δομές και σημαντικές δυνατότητες. Τα υπόλοιπα δυο κινήματα, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στον Τύπο, αποτελούν πλασματικές οργανώσεις προβολής των "πρώην".

  • Στο ισχυρό βιομηχανικό κέντρο του Ροστόβ επί του Ντον, σημαντική νίκη στις τοπικές εκλογές σημείωσε ο γραμματέας της οργάνωσης περιοχής του ΚΚΡΟ Νικολάι Κολομέιτσεφ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ