Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ
Αμείωτη η ένταση των βομβαρδισμών

Ο Σύρος Πρόεδρος, Χαφέζ Αλ Ασαντ, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουόρεν Κρίστοφερ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Δέκατη τέταρτη μέρα, χτες, που τα "σταφύλια της οργής" του Ισραήλ ματώνουν το Λίβανο. Μετά την Σουζάνα Ανιέλι, την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το στίβο των μεσολαβήσεων εγκατέλειψε, χτες, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κατηγορώντας σαφώς τις ΗΠΑ για έλλειψη συνεργασίας και για απροθυμία ουσιαστικής προόδου. Η σφοδρή αμερικανική προσπάθεια να επιτύχει εκεχειρία, επιβάλλοντας το αμερικανικό "ειρηνευτικό" πακέτο, δε φαίνεται να στέφεται με επιτυχία, καθώς, χτες το απόγευμα, ο Σύρος Πρόεδρος, Χαφέζ αλ Ασαντ, αρνήθηκε να συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Και όλα αυτά, ενώ οι επιδρομές και οι επιθέσεις εκατέρωθεν συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, παρά την κακοκαιρία που επικρατεί στην περιοχή.

Αδιάκοπα σφυροκοπήθηκε και χτες ο Νότιος Λίβανος από ξηράς, αέρος και θαλάσσης από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Κύριος στόχος των ισραηλινών πυρών ήταν, για άλλη μια φορά, ο δρόμος που συνδέει την Τύρο με τη Βηρυτό, οι περιοχές Σάκρα και Κέιλεχ. Υφεση παρουσίασαν οι ισραηλινές επιδρομές, μόνο κατά τη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών, εξαιτίας της έντασης της κακοκαιρίας. Οι λιβανικές αρχές, καθώς και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών περιμένουν να υπάρξει μια ανάπαυλα των ισραηλινών επιθέσεων, που χτες έφθασαν στον αριθμό των 1.400 οβίδων, ώστε να μπορέσουν να τελέσουν την κηδεία των, περισσοτέρων, από 105 θυμάτων της επιδρομής στη βάση του ΟΗΕ στην Κανά, την περασμένη Πέμπτη.

Παρά τα ισχυρά πλήγματα, που ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει στις βάσεις της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολά", οι επιθέσεις της οργάνωσης με πυραύλους "Κατιούσα" εναντίον του βορείου Ισραήλ συνεχίστηκαν και χτες όλο το εικοσιτετράωρο, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά όχι ανθρώπινες απώλειες, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά 53 άτομα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, το βόρειο Ισραήλ έπληξαν, χτες, 99 πύραυλοι "Κατιούσα".

"Οχι" του Ασαντ στον Κρίστοφερ

Σε τεντωμένο σκοινί, όμως, μοιάζουν να βρίσκονται και οι διεθνείς μεσολαβήσεις για την εκτόνωση της κρίσης. Οι ΗΠΑ πέτυχαν, τελικά, να απομακρύνουν τους Ευρωπαίους εθελοντές μεσολαβητές και να κυριαρχήσουν στην προσπάθεια παρέμβασης, σε έναν αγώνα δρόμου για να επιβάλουν το "ειρηνευτικό τους σχέδιο" με όλους τους συναφείς όρους. Οι αλλεπάλληλες μετακινήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, από Δαμασκό σε Τελ Αβίβ και το αντίστροφο, επέβαλαν την αμερικανική παρουσία και ανάγκασαν τη Ρωσία να αποσυρθεί. Επιστρέφοντας στη Μόσχα, άπρακτος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ, καταφέρθηκε κατά της Ουάσιγκτον, επικρίνοντάς τη για το "μοναχικό" δρόμο μεσολάβησης που επέλεξε για να προωθήσει το σχέδιό της, χωρίς να επιδέχεται συζητήσεις επί του σχεδίου αυτού. Ο Πριμακόφ εξέφρασε σαφώς την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην περιοχή, αν δεν αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από το Νότιο Λίβανο, αποδεχόμενα, επιτέλους, την απόφαση 425 των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ουόρεν Κρίστοφερ, όμως, δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της μαραθώνιας μεσολάβησής του. Οι επίπονες και αλλεπάλληλες συναντήσεις του με τον Σύρο Πρόεδρο, Χαφέζ αλ Ασαντ, και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Σιμόν Πέρες, μπορεί να εξοβέλισαν από το "ειρηνευτικό" παιχνίδι της μοιρασιάς τους Ευρωπαίους "εταίρους" της Ουάσιγκτον, δεν κατάφεραν, όμως, να φέρουν πιο κοντά την εκεχειρία. Παρά τις πιέσεις, η Δαμασκός εμφανίζεται αμετακίνητη στην άρνησή της να αποδεχτεί το αμερικανικό μεσολαβητικό σχέδιο.

Το διπλωματικό θερμόμετρο, μάλιστα, ανέβηκε επικίνδυνα, χτες, το απόγευμα. Στη συριακή πρωτεύουσα, βρέθηκαν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ραφίκ αλ Χαρίρι και ο Πρόεδρος της λιβανικής Βουλής, Ναμπί Μπέρι. Οι Αραβες αξιωματούχοι είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Σύρο Πρόεδρο, θέτοντας στο επίκεντρο της συζήτησής τους την αμερικανική επίμονη μεσολαβητική πρόταση. Αν και δεν έγινε καμία επίσημη ανακοίνωση, για τη στάση που προτίθεται να τηρήσει η Συρία, που έχει, βέβαια, ήδη εκφράσει την προτίμησή της στο γαλλικό σχέδιο και έχει, ήδη, ξεκαθαρίσει ότι "δεν πρόκειται να το παίξει χωροφύλακας" της "Χεζμπολά", η είδηση της ημέρας είναι αναμφισβήτητα η άρνηση του Χαφέζ αλ Ασαντ να συναντηθεί με τον Ουόρεν Κρίστοφερ, που μόλις είχε φθάσει από το Ισραήλ. Οπως διέρρευσε από ανώτερες συριακές κυβερνητικές πηγές, ο Σύρος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν ήταν"διαθέσιμος" να συναντηθεί και πάλι με τον Κρίστοφερ, ο οποίος αποφάσισε να επιστρέψει στο Τελ Αβίβ επειγόντως. Η απρόοπτη αυτή εξέλιξη, που δίνει στα γεγονότα νέες απροσδόκητες διαστάσεις, δεν είχε σχολιαστεί επισήμως, μέχρι χτες αργά το βράδυ, ούτε από τη Δαμασκό ούτε από το Τελ Αβίβ.

Καταδίκη της σφαγής των αμάχων από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Ισραήλ για την επιδρομή κατά της βάσης του ΟΗΕ την περασμένη Πέμπτη. Την πρόταση, που εισηγήθηκε η Αίγυπτος, ψήφισαν 50 από τα 53 μέλη της επιτροπής. Η μοναδική αρνητική ψήφος ήταν των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες συνεχίζουν απροκάλυπτα να συγκαλύπτουν, αλλά και να προωθούν την ισραηλινή κτηνωδία στο Λίβανο.

  • Με χτεσινή ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Αράβων Σύρων Αποδήμων στην Ελλάδα υπογραμμίζει ότι πραγματικοί στόχοι των ισραηλινών επιδρομών είναι: Ο αφανισμός της λιβανέζικης εθνικής αντίστασης, η υποστήριξη της λιβανέζικης Πολιτοφυλακής, που στηρίζει τον ισραηλινό στρατό κατοχής, η άσκηση πίεσης στο Λίβανο, για να διασπαστεί το κοινό διπλωματικό μέτωπό του με τη Συρία, η άσκηση πίεσης στη Συρία, ώστε να αποδυναμωθεί ο διαπραγματευτικός της ρόλος, η τρομοκράτηση του αραβικού πληθυσμού και κυρίως του παλαιστινιακού λαού, η ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του Σιμόν Πέρες.

Ο Σύνδεσμος καταδικάζει τις ισραηλινές επιδρομές και ζητά την άμεση εφαρμογή της απόφασης 425 των Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ