Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Παρελκυστική" πολιτική από Ερμπακάν - Τσιλέρ

Ο τουρκικός κυβερνητικός συνασπισμός προσεγγίζει τώρα το ακροδεξιό "Κόμμα Μεγάλης Ενότητας" για να αποφύγει προς το παρόν τις εκλογές

ΑΓΚΥΡΑ.-

Αναζητώντας τρόπους να "υπερφαλαγγίσουν" την αναμενόμενη νέα πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση και να καθυστερήσουν κατά το δυνατόν την καταφυγή στις κάλπες, οι ηγήτορες του τουρκικού κυβερνητικού συνασπισμού Νετσμετίν Ερμπακάν (Κόμμα Ευημερίας) και Τανσού Τσιλέρ (Κόμμα Ορθού Δρόμου) φαίνεται ότι επιχειρούν να εντάξουν στο "άρμα" της συμμαχίας το δεξιό Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας (BBP, προέκυψε από το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας). Ενας πολιτικός αναλυτής δήλωσε χτες στο γαλλικό πρακτορείο ότι "στόχος του Ερμπακάν είναι να εντάξει το κόμμα στην κυβέρνηση και έτσι να έχει τη μόνιμη υποστήριξη των επτά βουλευτών αυτής της κοινοβουλευτικής ομάδας" - ισοφαρίζοντας τις απώλειες από τις παραιτήσεις στο κόμμα της Τσιλέρ.

Ερμπακάν και Τσιλέρ συναντήθηκαν με τον ηγέτη του κόμματος, Μουσίν Γιαζιτσιόγλου, αλλά δεν κατέστη σαφές αν προέκυψε κάποια συμφωνία.

Την ίδια ώρα, πηγή από το Κόμμα της Ευημερίας δήλωνε ότι η κυβέρνηση θα "συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της", επιχειρώντας να διασκεδάσει τις πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός προετοιμάζει πρόωρες εκλογές.

Νωρίτερα χτες η Τσιλέρ είχε έκτακτη σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών με τα στελέχη του κόμματός της, με αντικείμενο το μέλλον του συνασπισμού. "Στη συνέχεια, πιθανώς και αύριο (σήμερα), θα συνέλθει το γενικό διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να εκτιμήσει τη διαμορφούμενη τάση", δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος στο "Ρόιτερ".

Σύμφωνα με τη "Σαμπάχ", η Τσιλέρ θα ζητήσει από τον Ερμπακάν να της παραδώσει την πρωθυπουργία, "επί ποινή" αποχώρησής της. Στέλεχος του Ορθού Δρόμου δήλωσε στην εφημερίδα πως "αν (ο Ερμπακάν) δεν παραιτηθεί, παραβιάζει το πρωτόκολλο κυβερνητικής συνεργασίας και θα πρέπει να αποχωρήσουμε".

Κατ' άλλες τουρκικές εφημερίδες, στην προχτεσινή τους συνάντηση οι Ερμπακάν και Τσιλέρ διαφώνησαν σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο διενέργειας πρόωρων εκλογών κι έτσι το ζήτημα "πάγωσε" προσωρινά. Ούτως ή άλλως, πάντως, "δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε" τις εκλογές, επανέλαβε η Τσιλέρ χτες...

Για να ρίξει "λάδι στη φωτιά" που σιγοκαίει στο Κόμμα Ορθού Δρόμου, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι "οικογένειες που μοιάζουν με αυτήν του Μάρκος (σ.σ. των Φιλιππίνων) δεν έχουν θέση ούτε στην Τουρκία ούτε στους κόλπους του Κόμματος του Ορθού Δρόμου" - αναφερόμενος προφανώς στα σκάνδαλα για τα οποία κατηγορούνται η Τανσού Τσιλέρ και ο σύζυγός της, Οζέρ. Ο Γιλμάζ δεν έμεινε εκεί: η αρχηγός του Ορθού Δρόμου, είπε, αποτελεί "μία από αυτούς που μόλυναν την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία". Και κατέληξε αποδίδοντας "πάσαν νόσον" της τουρκικής πολιτικής στην Τσιλέρ: "εάν η πολιτική κατάσταση σκιάζεται αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία, αιτία είναι η βρόμικη συνεργασία ανάμεσα στην Τσιλέρ και τον Ερμπακάν. Εάν θέλουμε να σταματήσει η μόλυνση αυτή και να αποκατασταθεί η εντιμότητα στην πολιτική ζωή, πρέπει η Τσιλέρ να εγκαταλείψει την πολιτική"...

Οσον αφορά την τουρκική εισβολή στο έδαφος του Ιράκ και την επιχείρηση κατά των Κούρδων - για την οποία ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρίκ Αζίζ κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι "αδιαφορεί" - η τουρκική ηγεσία εξακολούθησε χτες να τηρεί αδιάλλακτη στάση.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στην Αγκυρα ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από το Βόρειο Ιράκ, όταν θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της επιχείρησης εναντίον των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος της Κομισιόν για εξωτερικά θέματα, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, αποφάσισε να... "λύσει τη σιωπή" της Ενωσης για την εισβολή: κάλεσε την Αγκυρα "να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της", κι εκτίμησε ότι "ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για πολιτική λύση" του κουρδικού προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ