Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Να ξεφύγουν οι λαοί από το δικομματισμό
  • Δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα για τις γαλλικές εκλογές
  • Χωρίς εκπλήξεις το προεδρικό διάγγελμα

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

- "Κοιτάξτε να δείτε, το πράγμα κρίνεται σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι τι σκέφτηκαν οι ψηφοφόροι όταν ψήφιζαν.

Φαίνεται πως ήθελαν να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης και από αυτήν την άποψη η ψήφος έχει ένα θετικό στοιχείο. Την ίδια ώρα, όμως, εκεί που πήγε η ψήφος, π.χ., στους σοσιαλιστές, μπορώ να σας πω ότι πάει χαμένη. Καθαρά πράγματα. Ηδη ο Ντελόρ και οι άλλοι βγήκαν και είπαν ότι δε θα αλλάξει τίποτα στην πολιτική τους στην ΕΕ και βεβαίως δε θα αλλάξει. Οι σοσιαλιστές έχουν δοκιμαστεί. Οι Γάλλοι θα έχουν αυτό που έχουμε εμείς στην Ελλάδα. "Αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς". Επομένως, δε θα συμφωνήσω με τους πανηγυρισμούς που γίνονται. Ερμηνεύω με προοδευτικό μάτι την ψήφο του κόσμου και δεν την υποτιμώ, αλλά δεν μπορώ να πανηγυρίσω γιατί στη Γαλλία θα ανέβουν οι σοσιαλιστές. Δεν ξέρω τι κυβέρνηση θα διαμορφωθεί. Είδαμε και την περήφανη νίκη των Αγγλων εργατικών. Πρέπει οι λαοί να ξεφύγουνε και από το δικομματισμό και από τα κεντροδεξιά και τα κεντροαριστερά σενάρια.

Κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σενάρια, με κορμό το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δηλαδή, "ψήνονται" και στην Ελλάδα. Οταν τα κόμματα αυτά δε μπορούν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ζητάνε συνενόχους. Καλά κάνουν και ζητάνε συνενόχους. Από τη στιγμή που βρίσκονται συνένοχοι δεν είναι κορόιδα να μην έχουν σαν άλλοθι τα μικρότερα κόμματα. Τη δουλιά τους κάνουν.

Θα δούμε και το δεύτερο γύρο στη Γαλλία. Τολμώ να πω ότι η ψήφος δεν άνοιξε το δρόμο προς τα μπρος. Οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί, ο γαλλικός λαός πρέπει με την πάλη του να επιβάλει, να αποτρέψει κάποια σχέδια. Αν περιμένει ο γαλλικός λαός ότι μια άλλη κυβέρνηση με βάση τους σοσιαλιστές θα δώσει λύση, νομίζω ότι θα απατηθεί οικτρά. Η παρέμβαση του, όμως, μπορεί να σηματοδοτήσει κάτι καλύτερο στην πορεία".

Ούτε εκπλήξεις, ούτε υψηλοί τόνοι

"Αυτό είναι όλο;" ήταν το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Φρανς Σουάρ" που αναφέρεται στο διάγγελμα, που απηύθυνε την Τρίτη το βράδυ από τη γαλλική τηλεόραση, ο Ζακ Σιράκ. Πρωτοσέλιδο που, σε γενικές γραμμές, εκφράζει με σχετική ακρίβεια την αντίδραση της γαλλικής κοινής γνώμης, η οποία δεν άκουσε τίποτε το εντυπωσιακό ή το καινούριο από το στόμα του Γάλλου Προέδρου. Κατά συνέπεια, το βασικό ενδιαφέρον των γαλλικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εστιάστηκε και χτες στην παραίτηση του Αλέν Ζιπέ.

"Πήρα το μήνυμα σας, αλλά νομίζω ότι η θέλησή σας δεν είναι να αναδειχτεί μια τέτοια πλειοψηφία που θα θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα", είπε ο Ζακ Σιράκ στους Γάλλους ψηφοφόρους. Αποφεύγοντας επισταμένα να αναφερθεί στην παραίτηση Ζιπέ, ο Σιράκ προσπάθησε να εμφανιστεί ενωτικός, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο της "συγκατοίκησης" κυβέρνησης και προεδρίας, άφησε, όμως, διακριτικά να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν "επιστροφή στο παρελθόν".

Επιθετικότερος εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος σε χτεσινή του δήλωση προς τον Τύπο, στην οποία χαρακτήρισε "επικίνδυνη" μια νίκη της πλατφόρμας των σοσιαλιστών, των κομμουνιστών και των πρασίνων, υποστηρίζοντας ότι "δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή πολιτικής χωρίς αυτή να ρισκάρει το κύρος και τη δύναμη της Γαλλίας".

Παρά την παρέμβαση του Ζακ Σιράκ, τα φώτα της δημοσιότητας ήταν και χτες στραμμένα στον Αλέν Ζιπέ, που προήδρευσε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Γάλλος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους υπουργούς του και τον Γάλλο Πρόεδρο για τη συνεργασία, ενώ αυτοί του έπλεξαν το εγκώμιο. Ο Ζιπέ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των Γάλλων εκλογέων για τη σκληρή πολιτική λιτότητας και να κερδίσει την ψήφο όσων απείχαν, υποστήριξε ότι το κριτήριο της νομισματικής ενοποίησης που επιβάλλει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί με απόλυτη ακρίβεια και πιθανώς να γίνει αποδεκτό και ένα 3,2%. Η άποψη αυτή του Ζιπέ ομοιάζει ιδιαίτερα στην άποψη που εξέφρασε πριν από τον α' γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης των σοσιαλιστών, Λιονέλ Ζοσπέν, σε συνέντευξή του, τόνισε ότι το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα μπορούν να συνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο, απέφυγε, όμως, να αποσαφηνίσει τα σημεία της συμφωνίας των δύο κομμάτων.

Σχετικά αντίθετη άποψη, ενδεικτική πιθανώς των έντονων διεργασιών στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εξέφρασε, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Ρεπούμπλικα", ο πρώην πρωθυπουργός και εξέχον στέλεχος των Σοσιαλιστών, Μισέλ Ροκάρ. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι το Γαλλικό ΚΚ θα κερδίσει 15 - 21 έδρες, ενώ το Σοσιαλιστικό 260 και τονίζει ότι το ΚΚ έχει δύο επιλογές: ή να στηρίξει μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ή να αποδεχτεί μια κυβέρνηση της Δεξιάς. "Αν αποδεχτούν τη φιλοευρωπαϊκή μας κατεύθυνση, μπορούμε να συνεργαστούμε, αν όχι θα μείνουν εκτός. Στην περίπτωση, όμως, που οι ψήφοι τους αποδειχθούν καθοριστικοί, τότε φοβάμαι ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα είναι μόνιμα δέσμιο από τις επιθυμίες των κομμουνιστών", δηλώνει απερίφραστα ο Ροκάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ