ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποδοκιμάζουν οι συνταξιούχοι

Συνεχίζουν να διαμαρτύρονται έντονα οι συνταξιούχοι με την πρόθεση της κυβέρνησης - όπως φάνηκε με τη δημοσιότητα της έκθεσης του υπουργείου Οικονομικών - να προχωρήσει σε περικοπές κοινωνικών δαπανών 200 δισ. δραχμών από τον ήδη αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 1996.

Η Ενωση Συνταξιούχων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά και γύρω Δήμων,σε επιστολή διαμαρτυρίας της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, τους κατηγορεί ότι "με πρόσχημα τα συνεχή ελλείμματα, έχουν τινάξει στον αέρα ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα, σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο βιομηχάνους, εφοπλιστές και άλλους επιχειρηματίες, που όχι μόνο δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, αλλά κατακρατούν και τις εισφορές των εργαζομένων". Επαναλαμβάνει ότι το σύνολο των οφειλών προς το ΙΚΑ ξεπερνάει τις 650 δισ. δραχμές. "Στο στόχαστρο της πολιτικής σας - συνεχίζει η επιστολή - βρίσκονται όλοι οι κοινωνικοί οργανισμοί, τα νοσηλευτικά ιδρύματα, η παιδεία, τα επιδόματα μητέρας, οι συντάξεις των αντιστασιακών και μια σειρά από άλλες παροχές κοινωνικού περιεχομένου. Και όλα αυτά, γιατί έτσι το επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή είναι η εντολή του Μάαστριχτ, της "Λευκής Βίβλο" και της πολιτικής σύγκλισης".

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Καβάλας "Η Ενσωμάτωση".Οπως αναφέρει, οι συνέπειες από την εφαρμογή των προτεινόμενων αντιλαϊκών μέτρων ενάντια στους συνταξιούχους και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα είναι καταστροφικές και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για τη δήθεν ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν "για να μην περάσει αυτή η πολιτική αφανισμού για το σύνολο των συνταξιούχων" και καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων προτεινόμενων αντιλαϊκών μέτρων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κανονικά φέτος οι εισαγωγικές εξετάσεις

Δε θα δημιουργήσει πρόβλημα η απόφαση του ΣΤ' Τμήματος του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική την κατοχύρωση βαθμολογίας

Κανονικά και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα διεξαχθούν τον Ιούνη οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χτες ο υπουργός Παιδείας, Γ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του με αφορμή την αναστάτωση που ξεσήκωσε η απόφαση του ΣΤ' Τμήματος του ΣτΕ, με την οποία κρίνεται ως αντισυνταγματική και ανίσχυρη η διάταξη που επιτρέπει στους υποψηφίους να κατοχυρώνουν τη βαθμολογία σε ένα ή περισσότερα μαθήματα.

Ο υπουργός Παιδείας συμφώνησε επί της ουσίας με την απόφαση του ΣΤ Τμήματος του ΣτΕ, ότι, δηλαδή, η κατοχύρωση της βαθμολογίας ενέχει ανισότητες μεταξύ των υποψηφίων. Πάντως, η αναστάτωση των υποψηφίων θα πάρει οριστικά τέλος με την απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, όπου έχει παραπεμφθεί το θέμα και η οποία δεν αναμένεται πριν από τις φετινές εξετάσεις. Ο υπουργός Παιδείας απέφυγε, πάντως, να διευκρινίσει ποια θα είναι η στάση του υπουργείου Παιδείας στην περίπτωση κατά την οποία η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι ίδια με αυτήν του ΣΤ Τμήματος. Αρκέστηκε να πει ότι "είναι θεωρητική περίπτωση, εφόσον δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή απόφαση". Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε για μια ακόμα φορά την πρόθεση του υπουργείου να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παράλληλα με τη θεσμοθέτηση του "Εθνικού Απολυτηρίου". Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι ο υπουργός, το νέο σύστημα προβλέπει ότι οι μαθητές θα αποκτούν το απολυτήριο του Λυκείου, που θα αποκαλείται πλέον "Εθνικό Απολυτήριο" με πανελλήνιες εξετάσεις σε 4 - 6 μαθήματα κορμού και σε κάποια μαθήματα επιλογής. Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δε θα γίνονται πλέον ξεχωριστές πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά καθιερώνονται συντελεστές διαφορετικοί κατά μάθημα του Εθνικού Απολυτηρίου, οι οποίοι θα ορίζονται από τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα, θα είναι διαφορετικοί για κάθε σχολή και θα είναι γνωστοί εκ των προτέρων στους υποψηφίους. Οι αλλαγές του συστήματος βρίσκονται ήδη στην τελική τους μορφή και τους επόμενους μήνες πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου. Στόχος του υπουργείου είναι το νέο σύστημα να ισχύσει από το 1999.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Επιτυχία της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Κίνησης"

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο συνδυασμός που υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ στις εκλογές, για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), στον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας (ΙΣΚ).

Η παράταξη "Δημοκρατική Αγωνιστική Κίνηση Γιατρών", πήρε 24 ψήφους (ποσοστό 9%) και εξέλεξε ένα μέλος στο ΔΣ, τον Μπ. Χαραλάμπους,ενώ για τον ΠΙΣ πήρε 39 ψήφους. Στις προηγούμενες εκλογές το 1993 είχε πάρει 11 ψήφους.

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η "Φιλελεύθερη Κίνηση Γιατρών" που πρόσκειται στη ΝΔ με 142 ψήφους για το ΔΣ (ποσοστό 51,6%) και 116 για τον ΠΙΣ. Αν και πρώτη δύναμη, είχε σημαντική πτώση από τις προηγούμενες εκλογές όπου είχε ποσοστό 64%.Δεύτερη δύναμη, η "Αδέσμευτη Κίνηση Γιατρών",με 67 ψήφους (ποσοστό 24,3%), ενώ ο κοινός συνδυασμός ΠΑΣΟΚ και "ΣΥΝ", "Ιατρική Ενότητα",πήρε 37 ψήφους (ποσοστό 13,5%) και εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο στο ΔΣ.

Η σημαντική άνοδος της ΔΑΚ γιατρών, παρά τις αντίξοες συνθήκες του χώρου, οφείλεται στους συνεχείς αγώνες της για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και την επίλυση των προβλημάτων των γιατρών.

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Κίνδυνος παραγραφής οικονομικών εγκλημάτων

Αντιρρήσεις για μια σειρά διατάξεων του νέου νομοσχεδίου για το σωφρονιστικό σύστημα και τον ποινικό κώδικα, διατυπώνει η Ενωση Εισαγγελέων με έγγραφό της που απέστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Από τις πλέον σοβαρές διαφωνίες της Ενωσης Εισαγγελέων είναι σχετικά με το οικονομικό έγκλημα και το αδίκημα της πλαστογραφίας. Η Ενωση κάνει λόγο για υποβάθμιση της ποινικής καταστολής του οικονομικού εγκλήματος που θα έχει ως αποτέλεσμα την έξαρση των οικονομικών εγκλημάτων. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η νέα τροποποίηση για το οικονομικό έγκλημα και ο χαρακτηρισμός του ως πλημμέλημα ισοδυναμεί με αμνηστία ενός μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων, αφού θα παραγραφούν όσες υποθέσεις έχουν τελεσθεί πριν από το 1990.

Επίσης, η Ενωση Εισαγγελέων διαφωνεί και με τις τροποποιήσεις για το αδίκημα της πλαστογραφίας που διώκεται πλέον με κάθειρξη έως 10 χρόνων, όταν ο δράστης τελεί την πλαστογραφία "κατ' επάγγελμα και συνήθεια". Η Ενωση αναφέρει ότι εφόσον δε συντρέχουν οι όροι του κατ' επάγγελμα και συνήθεια, η πλαστογραφία θα καθίσταται πλημμέλημα.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συνεχίζονται οι εξορμήσεις

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις της ΚΝΕ σε χώρους όπου εργάζονται νέοι, στο πλαίσιο της καμπάνιας της Οργάνωσης ενάντια στην ανεργία με τη συμμετοχή και συνδικαλιστών. Το πρόγραμμα των εξορμήσεων έχει ως εξής:

Αύριο στις 5.30 μ.μ. στο ΜΙΝΙΟΝ με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ Ν. Σοφιανό.Στις 26 Απρίλη, στον ΟΑΕΔ Αγ. Αναργύρων με επικεφαλής τον Γ. Κομνηνό και 5.30 μ.μ. στο KONTINENT Ν. Ιωνίας, με επικεφαλής τη Ν. Τσαρουχά,υπεύθυνη της Εργατικής Επιτροπής του ΚΣ. Στις 29 Απρίλη εξορμήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Νυχτερινό Σχολείο Αιγάλεω στις 7 μ.μ. με επικεφαλής τον Γραμματέα, τον Ν. Σοφιανό,στις 8 μ.μ. στο CANCAS AIR COURIER με επικεφαλής τον Γ. Νάκη,γραμματέα Αθήνας και στο ΙΕΚ ΚΟΡΕΛΚΟ στις 8 μ.μ. με επικεφαλής τον Δ. Αδαμόπουλο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στις 30 Απρίλη, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση στο Νυχτερινό Σχολείο Ν. Φιλαδέλφειας,με επικεφαλής τη Γ. Ζαγγανά,μέλος της Εργατικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κλείνει η Δεληγιάννη

Διακοπή της κυκλοφορίας αυτοκινήτων θα σημειωθεί το Σάββατο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και στα δύο ρεύματα της οδού Δεληγιάννη, από το ύψος της Πλατείας Καραϊσκάκη έως τη συμβολή της με την οδό Ανδρομάχης.

Η διακοπή της κυκλοφορίας, όπως πληροφορεί η "Αττικό Μετρό ΑΕ", κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μετακινηθεί τεράστιος γερανός που θα χρησιμοποιηθεί για τις εργασίες κατασκευής του μετρό.

Αδικο είναι το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή την απόφαση του ΣΤ' Τμήματος του ΣτΕ, το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων, είναι ένα κομμάτι των αντιδραστικών ρυθμίσεων που προωθούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ για συρρίκνωση της παιδείας και εμπορευματοποίησή της.

Υπογραμμίζει επίσης ότι η επιστράτευση δικαστικών αποφάσεων, τόσο για την κατοχύρωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όσο και για το σύστημα των εισαγωγικών, γίνεται για να "ντυθούν" με νομική κάλυψη οι αντιλαϊκές επιλογές που το μεγάλο κεφάλαιο υπαγορεύει για την εκπαίδευση και τονίζει: "Αδικο δεν είναι μόνο το προηγούμενο ή το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, αλλά το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος που διαμορφώνει μια παιδεία "πολλών ταχυτήτων", αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς, για την πλειοψηφία των παιδιών των εργαζομένων".

Το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει τέλος ότι "χρέος όχι μόνο των φορέων της εκπαίδευσης αλλά γενικότερα του λαϊκού κινήματος, είναι άμεσα να αντισταθεί και να αποτρέψει τη συντηρητική επέλαση στο δικαίωμα της νεολαίας και του λαού μας στη γνώση και τη ζωή για δημόσια δωρεάν παιδεία, ανοίγοντας το δρόμο στις γενικότερες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ