ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χειρονομίες...

Ποικίλα τα συμβάντα του καιρού μας. Από τις "τρελές" αγελάδες της Αλβιόνας, μέχρι τις ασυνήθιστες για την εποχή μεταπτώσεις των φυσικών συνθηκών του πλανήτη μας. Αντε, ύστερα από αυτά τα φαινόμενα, να σταθείς, με σοβαρή διάθεση, σε όσα αποκαλύπτονται στη διαδρομή των απρόσκλητων επισκέψεων, ανά τον κόσμο, του Αμερικανού ηγήτορα, που αρέσκεται και στην προσφώνηση "πλανητάρχη"! Τι περιμένατε να εξηγήσει στους Ιάπωνες πυγμαίους τεχνοκράτες, στον πηγεμό του στο Τόκιο; Και που άκουγαν τους λόγους του - όσοι παρακολουθούσαν ομιλίες του - τιμή προσέδιδαν στον ομιλητή! Αλλά μήπως οι όποιες δηλώσεις του, στη μεταστάθμευσή του στη Μόσχα, διέθεταν βαρύτητα ικανή να... συναρπάσει τα πλήθη; Εκεί, στην παγωμένη πρωτεύουσα, με τους αεικίνητους πολίτες, που τους φόρτωσαν την αβεβαιότητα για τον επιούσιο και το μέλλον, ο "δεξιοτέχνης" του σαξόφωνου είδε πρωτίστως τον οινόφλυγα υποτακτικό του και την κλίκα των "αυλικών"! Ο ανώνυμος Μοσχοβίτης τρέχει νυχθημερόν για να προφθάσει τη ζωή, που τη διέλυσαν και τη διέσπειραν, στους "τέσσερες ανέμους", οι αργυρώνητοι του καπιταλισμού. Επιχειρούν το συμμάζεμά της οι μοχθούντες για της οικογένειας το ψωμί και προσδοκούν να επανεύρουν το ρυθμό του σοσιαλιστικού προσανατολισμού της.

Και είναι, ακριβώς, το στοιχείο επαναφοράς του λαού, στη σωστή πορεία, του εκείνο που τρομάζει τους Δυτικούς. Είναι η κατεύθυνση η ίδια, που αλλοιώθηκε από τους πουλημένους, για να χαθούν τα ίχνη της! Στην πενταετία, που την ταλαιπωρούν και καταπονούν τους οραματιστές της, διαπίστωσαν το αρνητικό αποτέλεσμα των επιδιώξεων ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και... "Συμμαχικών" εφαρμογών. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σ' όλα τα ρωσικά διαμερίσματα, επέστρεψαν στους προστάτες των ανίερων τοποτηρητών των "πολυεθνικών" τα νούμερα, των οποίων η έννοια προσαρμόζεται στα φάσκελα! Η απάντηση, που θορύβησε τη μαλθακότητα των επαναπαυομένων, στις δάφνες υπεροχής των υπερατλαντικών αφεντάδων και Ευρωπαίων δυναστών, σηματοδοτούσε την ανοιχτή παλάμη, στα μούτρα τους... Τα προγνωστικά των αριθμομηχανών τους, που λειτούργησαν με των "εγκεφάλων" τους υπολογιστές, ενεργοποίησαν επιτακτικά και τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Το ταξίδι του δε στόχευε αλλού, παρά μόνο να ενισχύσει Μπόρις και Σία. Και στο πλαίσιο του αυτού σκοπού, της νόθευσης, δηλαδή, της λαϊκής βούλησης, στις προεδρικές εκλογές, δεν αφέθηκε ανενεργός η τοπική μαφία! Στον προγραμματισμό επί χάρτου οι "νταβατζήδες", με τους άλλους κακοποιούς, συστρατεύθηκαν. Οι έμποροι "λευκής σαρκός" συμπορεύονται με τα "καρτέλ" προμηθευτών τοξινών, και το σύνολο του υποκόσμου, που καλλιεργείται επαρκώς, οδεύει στην εντατικοποίηση προσταγών του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Θ' ανεχθούν, κι άλλο, οι ανθρωπιστές της ανατολικής γηραιάς ηπείρου, το πνεύμα ευτελισμού, που αφανώς προωθείται;

Αλλά, η επιστροφή στα δικά μας, που επιβάλλεται, δε συναντά περισσότερα! Στον τόπο μας, η "φιλελευθεροποίηση" της οικονομίας, που χρόνια τώρα μας ταλανίζει, απέφερε τη "Συμφωνία Μάαστριχτ" και τη "Λευκή Βίβλο", με τους μνηστήρες της "Σύγκλισης" και την επί θύραις δυστυχία των μαζών. Θ' ανεχθούν τα καμώματα των "ευρωπαϊστών" εραστών των ωραιοποιήσεων, οι μεροκαματιάρηδες; Η βάβω Σαλόνα, που ξεπέρασε τον αιώνα ζωής της, στέλνει το μήνυμά της. Από το υστέρημά της, συγκέντρωσε 40.000 δρχ., και τις πρόσφερε στην ΚΟΒα της, για τη διοργάνωση και την επιτυχία του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Αγωνίστρια η ίδια, αφιερώνει τη δωρεά της στη μνήμη του συζύγου της, Θανάση, της κόρης της Σιμέλας και του γιου της Μιχάλη, μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού, που στάθηκαν, αμετακίνητα, στο πλευρό του λαού κι έπεσαν, μαχόμενοι γενναία, για τη λευτεριά και το δίκιο των εργαζομένων. Με τέτοια δείγματα αφοσίωσης και λεβεντιάς, είναι δυνατό να εμφιλοχωρήσει στις τάξεις μας ηττοπάθεια, έστω και ψιμυθιωμένη; Γιαγιά Σαλόνα, ασπάζομαι, με απέραντη ευλάβεια, το ακούραστο χέρι σου, που και σήμερα στον αποσπερίτη σου υψώνεις παλικαρίσια τη γροθιά σου. "Ωριμο τέκνο της οργής", όπως θα 'λεγε και ο μακαρίτης μπαρμπα - Κώστας...

Ο Συνάδελφος

Τα νοσοκομεία σε οριακό σημείο

Την άμεση ενίσχυση των δαπανών υγείας ζητά η ΟΕΝΓΕ, αντιπροσωπεία της οποίας συναντήθηκε χτες με τον Σπ. Στριφτάρη. "Το ΚΚΕ θα στηρίξει τα βασικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών" δήλωσε ο βουλευτής του Κόμματος

Η κατάσταση στο χώρο της υγείας έχει φτάσει σε οριακό σημείο και κινδυνεύει να οδηγηθεί σε μια μη αναστρέψιμη καταστροφική πορεία καθώς εδώ και 30 μήνες - απ' την ανάληψη δηλαδή της διακυβέρνησης της χώρας απ' το ΠΑΣΟΚ - δεν υπάρχει ουσιαστική πολιτική παρέμβασης στα νοσοκομεία.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν χτες από αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στη συνάντησή της με τον βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη.Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή και την αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ αποτελούσαν οι: Β. Λαοπόδης,πρόεδρος, Χ. Ζαχαρόγιαννης,αντιπρόεδρος, Π. Κοντολέων,γενικός γραμματέας και Θ. Καραμπάτσος μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας.

Το "στίγμα" που έδωσαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία σήμερα συμπυκνώνεται στα εξής: Ανυπαρξία πολιτικής, περιορισμός των δαπανών για την κοινωνική πολιτική ως συνέπεια του προγράμματος σύγκλισης, μεταφορά βαρών της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα τη στρεβλή εικόνα των χρεών από τη λειτουργία των νοσηλευτικών μονάδων. Η ΟΕΝΓΕ εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της με την προοπτική δανεισμού οχτώ νοσοκομείων για την κάλυψη χρεών, ύψους 28 δισ.

Κοντά σ' αυτά έρχονται και οι εξευτελιστικές αμοιβές των λειτουργών της υγείας. Ενας επιμελητής Β έχει καθαρές τακτικές αμοιβές 154.000 δραχμές - εκτός των εφημεριών - και ένας διευθυντής έχει καθαρές αμοιβές 280.000 δραχμές - εκτός των εφημεριών. Οι νοσοκομειακοί γιατροί πληρώνονται τις υπερωρίες σε ποσοστό 54% από ότι οι υπόλοιποι δημοσίοι υπαλλήλοι.

Η μεταχείριση αυτή των νοσοκομειακών γιατρών γίνεται με τη δικαιολογία ότι υπάρχει συγκεκριμένη εισοδηματική πολιτική, τη στιγμή που - όπως επισημάνθηκε απ' την αντιπροσωπεία - 17 υπουργεία μόνο μέσα στο 1995 έσπασαν την εισοδηματική πολιτική και έδωσαν αυξήσεις υπό τον τίτλο των "ειδικών επιδομάτων" από 35.000 - 166.000 δραχμές. Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας υποσχέθηκε επίδομα 35.000 δραχμών στους εργαζόμενους στην υγεία και στην πρόνοια, απ' την 1.8.1996.

Η ΟΕΝΓΕ έθεσε με έμφαση το θέμα της εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών και παρουσίασε εναλλακτικές προτάσεις για την αποτελμάτωση που παρατηρείται εδώ και δέκα, τουλάχιστον, χρόνια, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για γενικότερα ζητήματα, όπως είναι η ανεργία και η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία. Η ανεργία, πάντως, δεν αφήνει ανεπηρέαστους και τους γιατρούς. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, το 1993 ήταν άνεργοι 1.748 ειδικευμένοι γιατροί και επιδοτούνταν απ' τον Οργανισμό 800. Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών επισήμαναν ότι η ανάπτυξη του ΕΣΥ συντέλεσε ώστε η ανεργία των γιατρών να είναι σε αυτά τα επίπεδα.

Η ΟΕΝΓΕ ζήτησε σε πρόσφατη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ Ρ. Σπυρόπουλο να επιδοτηθούν θέσεις εργασίας και όχι ανεργίας, ώστε να καλυφθούν ορισμένα κενά στα δημόσια νοσοκομεία ή στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ. Ομως, σύμφωνα με τα λεχθέντα του προέδρου του ΟΑΕΔ, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιδοτεί θέσεις στο δημόσιο τομέα, αλλά στον ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενοι στην παραοικονομία - ξεπερνά τα 300 δισ. - στα δημόσια νοσοκομεία, οι νοσοκομειακοί γιατροί υπογράμμισαν ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές με στόχο την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας, της αλληλεγγύης των γενεών στο ασφαλιστικό ζήτημα και την ενίσχυση της κοινωνίας Δικαίου. Ειδικότερα υπογράμμισαν ότι η εκπαίδευση των γιατρών έχει περάσει ουσιαστικά στα χέρια των φαρμακευτικών εταιριών και έθεσαν το ερώτημα: "Κι ύστερα πώς μιλούν για περιορισμό της πολυφαρμακίας;".

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την άμεση ενίσχυση των δαπανών υγείας, την ανάταξη της αθλιότητας του ιατρικού μισθολογίου, την αποτελμάτωση απ' την ιεραρχική ασφυξία, τη θεσμοθέτηση νέων συμβουλίων κρίσης και να δοθεί το επίδομα των 35.000 δραχμών και στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Ο Σπ. Στριφτάρης συμφώνησε με την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του τομέα υγείας και είπε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει τα βασικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών. Πρέπει, υπογράμμισε, να ενισχυθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί τόσο με αύξηση των βασικών μισθών όσο και με άλλα κίνητρα.

Επίσης ο Σπ. Στριφτάρης τάχτηκε κατά του δανεισμού των νοσοκομείων για την κάλυψη των χρεών. "Το παράδειγμα του ΙΚΑ, είπε, που πριν 12 χρόνια το οδήγησαν στο δανεισμό, δείχνει πού μπορεί να καταλήξει ένας δημόσιος οργανισμός με το δανεισμό".

  • Πριν απ' τη συνάντηση με τον βουλευτή του ΚΚΕ, η αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ συναντήθηκε με τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη. Η συνάντηση, σύμφωνα με τα λεχθέντα των συνδικαλιστών, είχε περιορισμένο πεδίο συζήτησης. Φαίνεται ότι για τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ προέχουν οι εσωκομματικές διενέξεις ενόψει συνεδρίου...

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Η ανεργία χτυπά και τους γιατρούς. Ομως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, αλλά μόνο στον ιδιωτικό τομέα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ