Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα νοσοκομεία σε οριακό σημείο

Την άμεση ενίσχυση των δαπανών υγείας ζητά η ΟΕΝΓΕ, αντιπροσωπεία της οποίας συναντήθηκε χτες με τον Σπ. Στριφτάρη. "Το ΚΚΕ θα στηρίξει τα βασικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών" δήλωσε ο βουλευτής του Κόμματος

Η κατάσταση στο χώρο της υγείας έχει φτάσει σε οριακό σημείο και κινδυνεύει να οδηγηθεί σε μια μη αναστρέψιμη καταστροφική πορεία καθώς εδώ και 30 μήνες - απ' την ανάληψη δηλαδή της διακυβέρνησης της χώρας απ' το ΠΑΣΟΚ - δεν υπάρχει ουσιαστική πολιτική παρέμβασης στα νοσοκομεία.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν χτες από αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στη συνάντησή της με τον βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη.Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή και την αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ αποτελούσαν οι: Β. Λαοπόδης,πρόεδρος, Χ. Ζαχαρόγιαννης,αντιπρόεδρος, Π. Κοντολέων,γενικός γραμματέας και Θ. Καραμπάτσος μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας.

Το "στίγμα" που έδωσαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία σήμερα συμπυκνώνεται στα εξής: Ανυπαρξία πολιτικής, περιορισμός των δαπανών για την κοινωνική πολιτική ως συνέπεια του προγράμματος σύγκλισης, μεταφορά βαρών της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα τη στρεβλή εικόνα των χρεών από τη λειτουργία των νοσηλευτικών μονάδων. Η ΟΕΝΓΕ εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της με την προοπτική δανεισμού οχτώ νοσοκομείων για την κάλυψη χρεών, ύψους 28 δισ.

Κοντά σ' αυτά έρχονται και οι εξευτελιστικές αμοιβές των λειτουργών της υγείας. Ενας επιμελητής Β έχει καθαρές τακτικές αμοιβές 154.000 δραχμές - εκτός των εφημεριών - και ένας διευθυντής έχει καθαρές αμοιβές 280.000 δραχμές - εκτός των εφημεριών. Οι νοσοκομειακοί γιατροί πληρώνονται τις υπερωρίες σε ποσοστό 54% από ότι οι υπόλοιποι δημοσίοι υπαλλήλοι.

Η μεταχείριση αυτή των νοσοκομειακών γιατρών γίνεται με τη δικαιολογία ότι υπάρχει συγκεκριμένη εισοδηματική πολιτική, τη στιγμή που - όπως επισημάνθηκε απ' την αντιπροσωπεία - 17 υπουργεία μόνο μέσα στο 1995 έσπασαν την εισοδηματική πολιτική και έδωσαν αυξήσεις υπό τον τίτλο των "ειδικών επιδομάτων" από 35.000 - 166.000 δραχμές. Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας υποσχέθηκε επίδομα 35.000 δραχμών στους εργαζόμενους στην υγεία και στην πρόνοια, απ' την 1.8.1996.

Η ΟΕΝΓΕ έθεσε με έμφαση το θέμα της εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών και παρουσίασε εναλλακτικές προτάσεις για την αποτελμάτωση που παρατηρείται εδώ και δέκα, τουλάχιστον, χρόνια, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για γενικότερα ζητήματα, όπως είναι η ανεργία και η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία. Η ανεργία, πάντως, δεν αφήνει ανεπηρέαστους και τους γιατρούς. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, το 1993 ήταν άνεργοι 1.748 ειδικευμένοι γιατροί και επιδοτούνταν απ' τον Οργανισμό 800. Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών επισήμαναν ότι η ανάπτυξη του ΕΣΥ συντέλεσε ώστε η ανεργία των γιατρών να είναι σε αυτά τα επίπεδα.

Η ΟΕΝΓΕ ζήτησε σε πρόσφατη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ Ρ. Σπυρόπουλο να επιδοτηθούν θέσεις εργασίας και όχι ανεργίας, ώστε να καλυφθούν ορισμένα κενά στα δημόσια νοσοκομεία ή στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ. Ομως, σύμφωνα με τα λεχθέντα του προέδρου του ΟΑΕΔ, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιδοτεί θέσεις στο δημόσιο τομέα, αλλά στον ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενοι στην παραοικονομία - ξεπερνά τα 300 δισ. - στα δημόσια νοσοκομεία, οι νοσοκομειακοί γιατροί υπογράμμισαν ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές με στόχο την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας, της αλληλεγγύης των γενεών στο ασφαλιστικό ζήτημα και την ενίσχυση της κοινωνίας Δικαίου. Ειδικότερα υπογράμμισαν ότι η εκπαίδευση των γιατρών έχει περάσει ουσιαστικά στα χέρια των φαρμακευτικών εταιριών και έθεσαν το ερώτημα: "Κι ύστερα πώς μιλούν για περιορισμό της πολυφαρμακίας;".

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την άμεση ενίσχυση των δαπανών υγείας, την ανάταξη της αθλιότητας του ιατρικού μισθολογίου, την αποτελμάτωση απ' την ιεραρχική ασφυξία, τη θεσμοθέτηση νέων συμβουλίων κρίσης και να δοθεί το επίδομα των 35.000 δραχμών και στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Ο Σπ. Στριφτάρης συμφώνησε με την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του τομέα υγείας και είπε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει τα βασικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών. Πρέπει, υπογράμμισε, να ενισχυθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί τόσο με αύξηση των βασικών μισθών όσο και με άλλα κίνητρα.

Επίσης ο Σπ. Στριφτάρης τάχτηκε κατά του δανεισμού των νοσοκομείων για την κάλυψη των χρεών. "Το παράδειγμα του ΙΚΑ, είπε, που πριν 12 χρόνια το οδήγησαν στο δανεισμό, δείχνει πού μπορεί να καταλήξει ένας δημόσιος οργανισμός με το δανεισμό".

  • Πριν απ' τη συνάντηση με τον βουλευτή του ΚΚΕ, η αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ συναντήθηκε με τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη. Η συνάντηση, σύμφωνα με τα λεχθέντα των συνδικαλιστών, είχε περιορισμένο πεδίο συζήτησης. Φαίνεται ότι για τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ προέχουν οι εσωκομματικές διενέξεις ενόψει συνεδρίου...

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ