Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΚΡΙΝΠΙΣ
Απειλή πυρηνικού ολοκαυτώματος από το Κοζλοντούι

Σε περίπτωση τήξης του πυρήνα του εργοστασίου, θα πληγούν πάνω από τα 3/4 της έκτασης της χώρας μας

Με βιβλική καταστροφή κινδυνεύει η χώρα μας σε περίπτωση μεγάλης έκτασης ατυχήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι, που λειτουργεί στη Βουλγαρία. Αυτό επισήμαναν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του ελληνικού γραφείου της "Γκρίνπις".

Συγκεκριμένα, ανέφεραν στοιχεία έρευνας του "Δημόκριτου", που παρουσιάστηκε το 1994 στην Αμερική, σύμφωνα με τα οποία σε περίπτωση μείζονος ατυχήματος (τήξης του πυρήνα) στο εργοστάσιο του Κοζλοντούι είναι πιθανόν να πεθάνουν από καρκίνο μέχρι και 132.000 άνθρωποι, ενώ το συνολικό κόστος των εκτάκτων αναγκών που θα πρέπει να ληφθούν θα ανέλθει σε 36 τρισεκατομμύρια δραχμές! Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην περίπτωση αυτή θα πληγούν 104.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα της χώρας μας, δηλαδή πάνω από τα τρία τέταρτα της συνολικής έκτασής της, λόγω απαγόρευσης χρήσης της γης ή απόρριψης των μολυσμένων προϊόντων της.

Οι εκπρόσωποι της "Γκρίνπις" παρέθεσαν μια άλλη μελέτη που κατάρτισαν η Διεθνής Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Πυρηνική Εταιρία και η Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύτηκε το Νοέμβρη του 1991, σύμφωνα με την οποία, τα επόμενα 5 χρόνια υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερη από το 27% να συμβεί ένα τέτοιο βιβλικής έκτασης ατύχημα σε κάποιον από τους 11 αντιδραστήρες παλιάς γενιάς που βρίσκονται σε λειτουργία στην Ανατολική Ευρώπη. Στο Κοζλοντούι από τους 6 αντιδραστήρες οι 4 είναι παλιάς γενιάς, ενώ άλλοι 7 παρόμοιοι υπάρχουν στη Ρωσία, τη Σλοβακία και την Αρμενία.

Ανέφεραν, επίσης, ότι από το 1990 μέχρι το 1993 έγιναν γνωστά 15 ατυχήματα που συνέβησαν στο Κοζλοντούι, ενώ σε τρεις από τις περιπτώσεις αυτές υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας. Οι εκπρόσωποι της "Γκρίνπις" ζήτησαν να κλείσει το συγκεκριμένο εργοστάσιο, παραδέχτηκαν όμως ότι η Βουλγαρία θα αντιμετωπίσει τότε σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό ζήτησαν να υπάρξει απαραίτητα βοήθεια προς αυτήν από τις άλλες χώρες, τόσο στον οικονομικό, όσο και στον ενεργειακό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ