Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μήνυμα συνέχειας των αγροτικών αγώνων

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση και πορεία, απαιτώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματα

Μαχητικό αγωνιστικό "παρών" στο αγροτοκτηνοτροφικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης έδωσαν χτες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι αυτές τις μέρες "καίγονται" για να προλάβουν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δικαστηρίων (Αγαλμα Βενιζέλου) στο κέντρο της πόλης και διαδήλωσαν την απόφαση να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδηγώντας τους σε αφανισμό.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Γ. Παττάκης,ο πρόεδρος της ΟΑΣ Εβρου, Κ. Ζησίδης,ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων, Γ. Παναγιωτίδης,και εκπρόσωπος του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών ΑΠΘ που πήρε απόφαση για ενεργό συμμετοχή και συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων ενάντια στις αποφάσεις της ΕΕ και του Μάαστριχτ.

Ο Γ. Παττάκης,με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, ο οποίος κάλεσε τους βαμβακοπαραγωγούς να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες όπως π.χ. τα καρπούζια, ενώ ήδη έχουν ολοκληρώσει τη σπορά, κατήγγειλε τον Στ. Τζουμάκα για εμπαιγμό και διαμήνυσε πως οι αγρότες της Θεσσαλίας ετοιμάζονται να ξεσηκωθούν και πάλι. "Δεν υπάρχει πλέον κανένα αγροτικό και γαλακτοκτηνοτροφικό προϊόν που δε χτυπιέται από την ΚΑΠ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ", ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σωκράτης Γραβαλάς,μέλος των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα Θεσσαλονίκης και Βόρειας Χαλκιδικής. "Μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις κάνουν πως δε βλέπουν την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται στον αγροτικό τομέα και προσπαθούν με δημαγωγικές εξαγγελίες να παραπλανήσουν, να αποπροσανατολίσουν και να καθησυχάσουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία του εισοδήματός μας και την προοπτική της αγροτικής οικονομίας", τόνισε.

Ανάμεσα στα άλλα, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι διεκδικούν: Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, εθνικές επιδοτήσεις για την ενίσχυση του εισοδήματός τους, αύξηση των τιμών στο γάλα, απορρόφηση των ποσοτήτων καπνού που δεν έχουν πουληθεί και ποσοστώσεις σε νέους καλλιεργητές, να μην εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός για το ρύζι, συμπληρωματική ενίσχυση στο βαμβάκι και μείωση του κόστους παραγωγής με την εφαρμογή μια σειράς μέτρων.

Από την πλατεία Δικαστηρίων οι αγρότες έκαναν μαχητική πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με κυρίαρχα συνθήματα "Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει, τα μέτρα της ΕΟΚ θα καταργήσει", "Φοιτητές, αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά". Πλησιάζοντας στο ΥΜΑΘ βρέθηκαν, κυριολεκτικά, περικυκλωμένοι από εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ, ενώ στη γύρω περιοχή υπήρχαν δεκάδες κλούβες, πυροσβεστικά αυτοκίνητα, καθώς και σκαπτικά μηχανήματα της 3ης ΔΕΚΕ! Αντιπροσωπεία των αγροτοκτηνοτρόφων συναντήθηκε με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, και του επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Ωστόσο, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού, αρνήθηκε να σκύψει πάνω από τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων και να δεσμευτεί για συγκεκριμένα μέτρα. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Κατσαρός, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στους αγώνες των αγροτών.

Μετά τη λήξη της συνάντησης αγρότες και κτηνοτρόφοι διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να δουλέψουν με πείσμα κόντρα στους "αγροτοπατέρες", που σκορπίζουν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Προειδοποίησαν την κυβέρνηση πως "οι φωτιές που καίνε" από την άνοιξη του '95 σε όλη τη χώρα δε θα σβήσουν παρά μόνο αν δοθεί λύση στα προβλήματά τους. Πως θα αποδείξουν ότι τα προβλήματά τους μπορούν να λυθούν μέσα από το δρόμο της ενότητας, της αποφασιστικότητας και του σωστά προσανατολισμένου αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ