Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Για όλα φταίει ο δημότης...

Προκλητική επιστολή του δημάρχου Χαλκίδας, που αξιώνει από τους δημότες να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα το νέο χαράτσι που τους επιβάλλει

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας) .-

Η έλλειψη χρημάτων, η ανικανότητα και η ανυπαρξία βούλησης και των δύο πτερύγων του Δημοτικού Συμβουλίου, της προσκείμενης στη ΝΔ δημοτικής πλειοψηφίας και της προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευσης, να διεκδικήσουν τα χρήματα που δικαιούται ο Δήμος Χαλκίδας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, έχουν ως αποτέλεσμα, και τώρα και παλαιότερα, την επιβολή βαριάς φορολογίας στον Χαλκιδαίο πολίτη.

Ετσι, την τελευταία 10ετία οι εκάστοτε δήμαρχοι φρόντισαν να καταστήσουν τους Χαλκιδαίους... πρωτοπόρους, πανελλαδικά, στη φορολογία. Ομως, παρά τα τεράστια έσοδα (τακτικά και προπάντων έκτακτα) κάθε χρόνο, σχεδόν κανένα έργο αναπτυξιακό, κοινωφελούς χαρακτήρα δεν απόλαυσε ο λαός της Χαλκίδας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της απραξίας και ανυπαρξίας έργου των δημοτικών συμβούλων του δικομματισμού, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μετά από χρόνια και χρόνια μισοολοκλήρωση της αποχέτευσης πρόσφατα.

Το ύψος του ποσού, όμως, που απαιτείται για τη σύνδεση των κατοικιών στο δίκτυο (100 - 120 χιλιάδες δρχ.) αποτελεί απαγορευτικό στοιχείο για κάτι τέτοιο, σε σημείο που η "αδιαφορία" του κόσμου "ανάγκασε" τον νυν δήμαρχο και πρώην βουλευτή της ΝΔ, Γ. Σπανό,να απευθύνει προσωπική επιστολή προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, απειλούσε ότι αν δε συνδεθούν άμεσα θα διακόψει την παροχή υδροδότησης.

Δίνουν και αρμοδιότητες

Η αντιλαϊκή και αντιδημοτική πολιτική έχει ως στόχο τη μεταβίβαση και σειράς αρμοδιοτήτων, που μέχρι τώρα ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην "ιδιωτική πρωτοβουλία". Τέτοια προσπάθεια, ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτες, είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ), που όμως παρέμεινε στα σχέδια, κάτω από τη λαϊκή αντίδραση. Στις σημερινές συνθήκες, προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δημοτικής ραδιοφωνίας απέτυχε, ενώ "ευοδώθηκε" η παράδοση δύο καφετεριών του δήμου σε ιδιώτες, με αρκετά εκατομμύρια έσοδα.

Πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση μία περίπτωση που αρμόζει στο γνωστό ρητό "πενία τέχνας κατεργάζεται", που εφαρμόστηκε από την πλειοψηφία για την αρπαγή χρημάτων από τις τσέπες των δημοτών. Η καταγγελία αφορούσε είσπραξη επιπλέον φόρων ύψους 156 εκατομμυρίων δρχ., με την πρόσθεση μετά από "λανθασμένη" (;) μέτρηση 455 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων επιπλέον του κανονικού σε όλα τα ακίνητα της Χαλκίδας. Τα έσοδα αυτά αφορούν μόνο δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους. Ηδη, σύμφωνα με την καταγγελία, υπάρχουν πάνω από 200 ενστάσεις πολιτών.

Η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" (δεν εκπροσωπείται στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο) με ανακοίνωσή της καταγγέλλει στο χαλκιδαίικο λαό την αντιλαϊκή - αντιδημοτική πολιτική που ασκείται όλα τα χρόνια που ο δήμος βρίσκεται στα χέρια του δικομματισμού. Επισημαίνει ότι οι Χαλκιδαίοι πρέπει να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα για τα αδιέξοδα όπου έχει οδηγηθεί ο δήμος και να δυναμώσουν τη ΔΑΣ για να γίνει ο δήμος διεκδικητικό - αγωνιστικό μετερίζι.

Γ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο δημότης θα πληρώνει την περισσότερη αστυνόμευσή του (2004-10-28 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες η δημοτική αγορά (2004-06-22 00:00:00.0)
Μαζικές απολύσεις εργαζομένων στην καθαριότητα (2002-10-25 00:00:00.0)
Δήμοι φορομπήχτες (2002-06-22 00:00:00.0)
Αγωνιστής δήμαρχος για ένα καλύτερο αύριο (1998-08-01 00:00:00.0)
"Βαστάζος" των ιδιωτικών συμφερόντων (1996-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ