Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ο δημότης θα πληρώνει την περισσότερη αστυνόμευσή του

Το νέο σώμα αναλαμβάνει την πλειοψηφία των «καθημερινών» αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. ώστε η τελευταία να στρέψει μεγαλύτερες δυνάμεις στην αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος

Eurokinissi

Και τον αστυνομικό της «γειτονιάς» θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες, καθώς περίπου ένα μήνα πριν την ανάληψη από τη Δημοτική Αστυνομία των νέων αρμοδιοτήτων της, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τη χρηματοδότησή της και βεβαίως καμία εγγύηση ότι η όποια χρηματοδότηση θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών. Αντίθετα, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι το νέο σώμα να λειτουργήσει κατά κύριο λόγο με τα έσοδα από τα πρόστιμα που θα εισπράττει.

Αρχικά και σύμφωνα με τις αιτήσεις προσλήψεων που είχε το υπουργείο Εσωτερικών στα συρτάρια του στις αρχές του μήνα, προβλεπόταν να εφορμήσουν σε 12 δήμους της χώρας περίπου 700 δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι εκπαιδεύονται στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), προκειμένου να αποκτήσουν και την ...ανάλογη νοοτροπία. Αλλωστε, σύμφωνα και με το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θεσμοθετήθηκε το νέο σώμα Δημοτικής Αστυνομίας, αυτό αναλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των αρμοδιοτήτων που ασκεί η ΕΛ.ΑΣ., με την οποία προβλέπεται συνεχής και στενή συνεργασία. Οι νέες αρμοδιότητες θεσμοθετήθηκαν με νομοθετική διάταξη στο νομοσχέδιο «Οργάνωση και λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού», η ψήφιση του οποίου έδωσε και το «πράσινο φως» για την άσκησή τους.

Πιλοτική η λειτουργία του νέου σώματος

Πιλοτική κρίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών η πρώτη φάση λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας. Σε περίπου έξι-οχτώ μήνες αναμένεται να εξαχθούν συμπεράσματα, που θα κρίνουν, ανάμεσα σε άλλα, και τον τρόπο χρηματοδότησής της. Βασικό κριτήριο θα αποτελεί η δυνατότητα των δήμων να εισπράττουν έσοδα. Για παράδειγμα, ο Δήμος Ρόδου, ως τουριστικός δήμος, θα έχει περισσότερα έσοδα απ' ό,τι ένας μικρότερος ή ανεπαρκής σε πηγές άντλησης εσόδων. Το κριτήριο αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία κυβερνητικής δέσμευσης ότι θα καλυφθεί το κόστος λειτουργίας του νέου σώματος, σηματοδοτεί και την πιθανή «λύση» στο πρόβλημα: Εφοδος στις τσέπες του δημότη. Μέθοδος προσφιλής τα τελευταία χρόνια, οπότε και μεταφέρονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κρατικές αρμοδιότητες χωρίς να καλύπτεται το κόστος λειτουργίας τους.

Συνυπεύθυνη στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης είναι και η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), η οποία, στο όνομα της δημιουργίας δήθεν «ισχυρών» δήμων, αποδέχεται όλες τις αρμοδιότητες, χωρίς τις στοιχειώδεις εγγυήσεις για την κάλυψη των δαπανών τους, για να παραπονεθεί απλά στην πορεία «για τα μάτια». Χαρακτηριστικό είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση, της λειτουργίας του νέου σώματος, στελέχη της ΚΕΔΚΕ δηλώνουν ικανοποιημένα αν το κράτος το χρηματοδοτήσει με μόλις το 1/3 των δαπανών του! Σε ό,τι αφορά στο κόστος λειτουργίας του νέου σώματος, η ΚΕΔΚΕ υπολογίζει ότι ανέρχεται σε περίπου 23.000 ευρώ ετησίως για κάθε υπάλληλο.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η εκπαίδευση των δημοτικών αστυνομικών γίνεται στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα σε δύο σχολές, η μία στην Κόνιτσα του Νομού Ιωαννίνων και η άλλη στο Τσοτύλιο Κοζάνης. Σύμφωνα με νομοθετική διάταξη - που, όπως σημειώσαμε, αναμένεται να ψηφιστεί - η Δημοτική Αστυνομία θα ασκεί μια σειρά από αρμοδιότητες που ασκούσε πριν η ΕΛ.ΑΣ. και αφορούν:

  • Στην καθαριότητα, κυκλοφορία, στάθμευση, άρδευση, ύδρευση, αποχέτευση, ηχορύπανση, προστασία περιβάλλοντος
  • Στη λειτουργία πάσης φύσεως επιτηδευμάτων και επαγγελμάτων
  • Στον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεων καθώς επίσης θεάτρων και κινηματογράφων
  • Στον έλεγχο μικροπωλητών και κυλικείων σε κοινόχρηστους χώρους
  • Στη σήμανση εργασιών στους δρόμους
  • Στη φύλαξη δημοτικής περιουσίας
  • Στον έλεγχο κατάληψης των κοινόχρηστων χώρων.

Η Δημοτική Αστυνομία εξακολουθεί να εποπτεύει την εφαρμογή των κανονιστικών αποφάσεων που εκδίδουν τα Δημοτικά Συμβούλια.

Από τις αρμοδιότητες του νέου σώματος εξαιρείται αυτή που αφορά στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, με το σκεπτικό ότι οι υπάλληλοι δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση. Επίσης, οι δημοτικοί αστυνομικοί δε θα ελέγχουν την τήρηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και δε θα αφαιρούν άδειες οικοδομών για παραβάσεις ασφαλιστικών εισφορών. Δε θα ελέγχουν, τέλος, τους ρύπους των οχημάτων δεδομένου ότι οι δήμοι δε διαθέτουν τα απαραίτητα μηχανήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ