Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τοξικές «βόμβες» στα Μεταλλεία Κίρκης στον Εβρο

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων, σωστή φύλαξή τους και αποκατάσταση του περιβάλλοντος

Να παρθούν μέτρα για την απομάκρυνση και την ασφαλή φύλαξη αποβλήτων που βρίσκονται σε χώρο των Μεταλλείων Κίρκης στον Εβρο, απαιτεί το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών του Α. Τζέκη και Γ. Χουρμουζιάδη προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ.

«Βαρέλια με επικίνδυνα τοξικά απόβλητα και δηλητηριώδη χημικά αντιδραστήρια, πλημμελώς φυλαγμένα, υπάρχουν στο εγκαταλειμμένο και ερειπωμένο εργοστάσιο των Μεταλλείων Κίρκης, κοντά στην Αλεξανδρούπολη», αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης των δύο βουλευτών όπου περιγράφεται η κατάσταση. «Το γεγονός αυτό προκάλεσε σάλο και μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, γιατί η κατάσταση που επικρατεί στον υποτιθέμενο χώρο "φύλαξης" των επικίνδυνων τοξικών είναι άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Επίσης εκτός των βαρελιών με τα τοξικά, υπάρχουν και άλλα υλικά, διάσπαρτα και εκτεθειμένα στον περιβάλλοντα χώρο των μεταλλείων».

Αναφέρουν ακόμη ότι «οι έξι συνολικά λεκάνες των μεταλλευτικών αποβλήτων δεν είναι στεγανοποιημένες, ενώ σε τρεις από αυτές τα χώματα στην εξωτερική πλευρά τους πέφτουν με μεγάλη κλίση σε ρέμα που χύνεται στον ποταμό Ειρήνη. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα Μεταλλεία Κίρκης βρίσκονται δίπλα στον μικρό ποταμό Ειρήνη, ο οποίος εκρέει στο Θρακικό Πέλαγος και ο κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα είναι μεγάλος. Η επικινδυνότητα της κατάστασης για την υγεία ανθρώπων και ζώων, αλλά και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, περιγράφονται και σε μελέτη αρμόδιων επιστημόνων».

Οι Α. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης τονίζουν ότι «υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και παραδίδει τον ορυκτό πλούτο της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο και δεν υποχρεώνει τους επιχειρηματίες να παίρνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας, καθώς και μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος». Υπεύθυνη είναι όμως, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση που δεν έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφαλή φύλαξη και μεταφορά τους σε εργοστάσια αδρανοποίησης στο εξωτερικό, όπως άλλωστε και είχε υποσχεθεί στο λαό της περιοχής».

Ερωτώνται οι υπουργοί: «Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να απομακρυνθούν άμεσα και να μεταφερθούν με ασφαλή τρόπο σε εργοστάσια αδρανοποίησης στο εξωτερικό, καθώς επίσης και να γίνει μελέτη αποκατάστασης τόσο του χώρου των λεκανών όσο και του περιβάλλοντος χώρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ