Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
"... μαλώνουνε σε ξένο αχυρώνα"

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μεταφέρθηκε χτες η διαμάχη των ιδιωτικών εταιριών, που θέλουν να αναλάβουν την κερδοφόρα ελεγχόμενη στάθμευση. Το Δημοτικό Συμβούλιο δε θα έχει άποψη επί του θέματος, το οποίο θα χειριστεί προσωπικά ο δήμαρχος...

Δημόσια, μέσα στην ίδια την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, διεξάγεται πλέον η κόντρα διαφόρων ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων, που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση της κερδοφόρας υπηρεσίας της ελεγχόμενης στάθμευσης στους δρόμους της πρωτεύουσας. Την ανοιχτή πλέον διαμάχη πυροδότησε απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμα, με την οποία δικαιωνόταν η ιδιωτική εταιρία ΣΕΤΕΞ, η οποία υποστηρίζει ότι με μη νόμιμο τρόπο ο δήμος ανέθεσε την ελεγχόμενη στάθμευση στην επίσης ιδιωτική εταιρία "Ελ. Κοκκινάκης - Δήλος Κυκλοφοριακή ΑΤΕ". Από δημοτικούς συμβούλους ζητήθηκε χτες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μάθουν τι ενέργειες θα κάνει ο δήμος μετά την υπουργική απόφαση. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ν. Γιατράκος,ισχυρίστηκε ότι δεν έχει γνώση της απόφασης του υπουργείου και δεν επέτρεψε στο Δημοτικό Συμβούλιο να έχει άποψη για την πρακτική που πρέπει να ακολουθήσει ο δήμος. Δήλωσε μόνο ότι θα γίνει προσφυγή στο ΣτΕ και ότι την υπόθεση θα τη χειριστεί προσωπικά ο δήμαρχος σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του δήμου.

Η ακυρωτική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών επικαλείται το γεγονός ότι η ανάθεση στη "Δήλος" έγινε με την ψήφο της σχετικής πλειοψηφίας και όχι με 2/3, όπως απαιτεί ο σχετικός νόμος. Καθώς, όμως, η συζήτηση περιορίζεται γύρω από το αν ήταν ή όχι νόμιμη η απόφαση της ανάθεσης στη συγκεκριμένη εταιρία, στο περιθώριο μένει το ουσιαστικό πρόβλημα, που είναι η αποψίλωση της Αυτοδιοίκησης από τις υπηρεσίες της οι οποίες χαρίζονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Μιλώντας στο Συμβούλιο, ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής,ζήτησε τη συνολική επανεξέταση του θέματος. Δήλωσε ότι απορρίπτει την ανάθεση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε ιδιωτική εταιρία και ζήτησε να αναλάβει τη συγκεκριμένη δράση ο ίδιος ο δήμος. "Η δημοτική αρχή πρέπει να υπαναχωρήσει στην απόφασή της να αναλάβει τη στάθμευση ιδιώτης, αποφεύγοντας έτσι και τον ανταγωνισμό των εταιριών", τόνισε.

Δάνειο

Για κάλυψη λειτουργικών αναγκών χρησιμοποιήθηκε, τελικά, ένα μέρος του δανείου των 25 δισ. που πήρε πρόσφατα από την Εθνική Τράπεζα ο Δήμος Αθηναίων, με διακηρυγμένο τότε στόχο να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για διάφορα έργα. Η καταγγελία έγινε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο και έμεινε αναπάντητη από τον αντιδήμαρχο Ν. Γιατράκο, που ισχυρίστηκε και γι' αυτό το θέμα ότι δεν ξέρει τίποτα. Ο Λεων. Αυδής ζήτησε να γίνει επιτέλους μία γενικότερη πολιτική συζήτηση για τα οικονομικά του δήμου, τις αιτίες της οικονομικής δυσπραγίας του, αλλά και του συνόλου των δήμων. Κι αυτό γιατί το σύνολο των δήμων βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικού στραγγαλισμού από την κυβέρνηση, κατάσταση που χρησιμοποιείται από πολλούς ως πρόσχημα για να εφαρμοστεί μια πολιτική ανταποδοτικότητας, πρόσθετης φορολόγησης και ιδιωτικοποιήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με νέο "φέσι" κινδυνεύουν οι δημότες της Αθήνας (1999-02-26 00:00:00.0)
Ο δήμος απομυζά τον δημότη (1998-09-03 00:00:00.0)
Μεθόδευση συσκότισης (1998-03-10 00:00:00.0)
Σόου απ' τους συνυπεύθυνους για τα παρκόμετρα (1998-03-10 00:00:00.0)
Βιτρίνα και χαράτσι (1996-10-09 00:00:00.0)
Ποιον υπηρετεί η προσφυγή στο ΣτΕ; (1996-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ