Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Με νέο "φέσι" κινδυνεύουν οι δημότες της Αθήνας

Η δημοτική αρχή δεν απαιτεί από την ιδιωτική "παρκοεταιρία" ολόκληρο το ποσό, που εισέπραξε από τα παράνομα πρόστιμα. Εχει δεσμευτεί όμως, να αποδώσει το σύνολο του προστίμου και όχι μόνον το ποσοστό που εισέπραξε ο δήμος

Τον κίνδυνο να πληρώσουν και άλλα σπασμένα οι δημότες της Αθήνας, από την άκυρη σύμβαση παραχώρησης της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης στάθμευσης σε ιδιωτική εταιρία, με ευθύνη της ίδιας της δημοτικής αρχής, εντοπίζει ο επικεφαλής της"Συμπαράταξης" Λεων. Αυδής.Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, εκφράζει την ανησυχία του για τους χειρισμούς της υπόθεσης και ζητά να ενημερωθεί έγκαιρα το ΔΣ για το ζήτημα αυτό, από τη Νομική Υπηρεσία του δήμου. Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να ξαναθέσει σε λειτουργία τα παρκόμετρα, επιμένοντας στην κατάληψη χώρου στάθμευσης μετά αντιτίμου. Επιμένοντας, δηλαδή, να χαρατσώνει τους δημότες, νοικιάζοντάς τους δημόσιο χώρο.

Συγκεκριμένα, ο Λεων. Αυδής τονίζει στην επιστολή, πως η κήρυξη της ακυρότητας της σύμβασης εκχώρησης της ελεγχόμενης στάθμευσης, δημιούργησε δέσμη νομικών ζητημάτων. Πως ο Δήμος Αθηναίων άσκησε κατά της ανάδοχης εταιρίας ("Κοκκινάκης - Δήλος Κυκλοφοριακή") την από 1/7/98 αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και δικάσιμος έχει οριστεί η 27/5/99, αλλά η αγωγή και το περιεχόμενό της δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά.

Διευκρινίζει πως με την αγωγή ζητείται η απόδοση του ποσοστού των προστίμων για παράνομη στάθμευση που θα έπρεπε η ανάδοχος να καταβάλει στο Δήμο Αθηναίων, όχι όμως και το ποσοστό που κατά την (άκυρη) σύμβαση είχε δικαίωμα να παρακρατήσει η ανάδοχος. "Ο Δήμος όμως, συνεχίζει, έχει δεσμευτεί να αποδώσει στα πρόσωπα που κατέβαλαν τα παράνομα πρόστιμα, το σύνολο του προστίμου και όχι μόνον το ποσοστό που εισέπραξε ο δήμος. Ανακύπτει επομένως το ερώτημα αν ο δήμος αποδέχτηκε να υποστεί τη ζημία, από το ποσοστό του παράνομου προστίμου που κατά την άκυρη σύμβαση παρακράτησε η ανάδοχος, ή τι σκοπεύει να πράξει για να αποτρέψει τη ζημία αυτή."

Σημειώνει πως θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τη Νομική Υπηρεσία του δήμου για τα δικαιώματα και για τις υποχρεώσεις του δήμου μετά την ακύρωση της σύμβασης, καθώς και για τη θεμελίωση της συγκεκριμένης αγωγής, κατά κύρια μεν βάση στη σύμβαση και στην αδικοπραξία, κατά την επικουρική δε βάση στις διατάξεις για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Πάντως, ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος, δήλωσε πρόσφατα ότι τα παρκόμετρα θα επανέλθουν σύντομα "υπό δημοτικό καθεστώς". Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν, ότι η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να επαναθέσει σε λειτουργία το σύστημα της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης στάθμευσης από το καλοκαίρι. Πως συγκοινωνιολόγοι του δήμου εκπονούν μελέτη σχετικά με το πού και πόσα παρκόμετρα θα τεθούν σε λειτουργία. Και πως η στάθμευση θα συνεχίσει να γίνεται μετά αντιτίμου.Να σημειωθεί πως από την προεκλογική περίοδο, ακόμα, η "Συμπαράταξη" είχε κάνει σαφή την αντίθεσή της με τη χρήση δημόσιων χώρων όπως οι χώροι στάθμευσης, για την αποκομιδή κέρδους από το δήμο ή ιδιώτες, στους οποίους είχε ανατεθεί η λειτουργία του εν λόγω συστήματος.

Χαρακτηριστικές ήταν δηλώσεις του Λεων. Αυδή, σύμφωνα με τις οποίες "κανένας δημόσιος χώρος δεν μπορεί να μετατρέπεται, ούτε μέσω ιδιώτη ούτε απ' το δήμο απευθείας, σε ενοικιαζόμενο χώρο στάθμευσης. Και οι δρόμοι είναι χώροι δημόσιοι. Αν ο δήμος έχει κάποιο οικόπεδο, μπορεί να το μετατρέψει σε επιχείρηση στάθμευσης. Οχι όμως και τους δημόσιους χώρους που προορίζονται για χρήση από το κοινό. ".Ο ίδιος είχε υπογραμμίσει πως το περιεχόμενο του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, που εφαρμόζεται από τους κρατούντες, είναι αποκλειστικά εισπρακτικό και δεν μπορεί να λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ