• Μεγάλη η συγκέντρωση και η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία
  • - Με υψωμένες γροθιές, με τα δάχτυλα να σχηματίζουν το σήμα της νίκης, με τους στίχους των Κούρδων ποιητών να αγγίζουν τις ψυχές και να υγραίνουν τα μάτια, με τα τραγούδια της λευτεριάς και της... - 1999-02-26 00:00:00.0"/>
  • Μεγάλη η συγκέντρωση και η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία
  • - Με υψωμένες γροθιές, με τα δάχτυλα να σχηματίζουν το σήμα της νίκης, με τους στίχους των Κούρδων ποιητών να αγγίζουν τις ψυχές και να υγραίνουν τα μάτια, με τα τραγούδια της λευτεριάς και της... - 1999-02-26 00:00:00.0" /> Βροντερό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 10
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    Βροντερό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα
    • Πλημμύρισε χτες το απόγευμα το κέντρο της Αθήνας από την οργή και την αγανάκτηση του λαού κατά της "νέας τάξης" των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και όλων αυτών που την υπηρετούν
    • Μεγάλη η συγκέντρωση και η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

    Με υψωμένες γροθιές, με τα δάχτυλα να σχηματίζουν το σήμα της νίκης, με τους στίχους των Κούρδων ποιητών να αγγίζουν τις ψυχές και να υγραίνουν τα μάτια, με τα τραγούδια της λευτεριάς και της επανάστασης και με τα "συνήθη" συνθήματα που - απ' τις 5.30 χτες το απόγευμα - δεν έπαψαν να ακούγονται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία που έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία, χιλιάδες πολίτες, άνθρωποι κάθε ηλικίας, εξέφρασαν και πάλι την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα του κουρδικού λαού. Κυρίως, όμως, απαίτησαν ξανά να φύγουν απ' τις καρέκλες τους όλοι όσοι υπηρετούν και χαράζουν τη σημερινή πολιτική της υποταγής και της υποτέλειας, όλοι όσοι αρνούνται να αναλάβουν τις εγκληματικές ευθύνες τους.

    Τα Προπύλαια, χτες το απόγευμα, όπου έγινε η πρώτη μεγάλη εκδήλωση συμπαράστασης στον κουρδικό λαό, πλημμύρισαν απ' την οργή - "Σημίτη, προδότη, καταδότη" - πλημμύρισαν απ' την αγανάκτηση - "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" - πλημμύρισαν απ' τη συγκίνηση και την αποφασιστικότητα όλων των διαδηλωτών να σταματήσει επιτέλους εδώ ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της σημερινής κυβέρνησης. Στο πλευρό των καλλιτεχνών - οι οποίοι χτες έδωσαν χωρίς καμιά εξαίρεση τον καλύτερο εαυτό τους - βρέθηκαν εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωποι δεκάδων ομοσπονδιών, συνδικάτων και σωματείων, δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Και η φωνή τους, όσο περνούσε η ώρα, δυνάμωνε, γινόταν ένα με τις κραυγές ψυχής των εκατοντάδων Κούρδων που ζουν στη χώρα μας. Των Κούρδων που για μια ακόμα φορά "έκλεψαν την παράσταση", με το πείσμα, την πίστη και την αποφασιστικότητά τους.

    "Τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των λαών δε δικάζονται. Λευτεριά στον Οτσαλάν",ήταν το σύνθημα που δέσποζε πίσω απ' την εξέδρα. Τα Προπύλαια από νωρίς το απόγευμα γέμισαν με κόκκινες σημαίες, πανό και πλακάτ, γέμισαν με χιλιάδες κόσμο, που τραγούδησαν μαζί με τους Ελληνες καλλιτέχνες, που άκουσαν δεκάδες ποιήματα Κούρδων, τα οποία με λυρισμό και ευαισθησία απήγγειλαν γνωστοί ηθοποιοί. Ο ήχος απ' τα ταμπούρλα των Ελλήνων μουσικών, που έφτασαν στο χώρο των Προπυλαίων με πορεία απ' τα γραφεία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, έδωσε στη χτεσινή εκδήλωση ξεχωριστό χρώμα. Και τα συνθήματα των καλλιτεχνών - "Εμείς οι κουραμπιέδες δεν είμαστε χαφιέδες" - έδωσαν την καλύτερη, την πιο αποστομωτική απάντηση στις απαράδεκτες δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου. Οσο για το στίχο του Κούρδου ποιητή που ακούστηκε στην εκδήλωση - "Το Κουρδιστάν στους τάφους ζει παιδί μου" - "διαψεύστηκε" χτες με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Γιατί χτες αποδείχτηκε πως το Κουρδιστάν ζει και στις καρδιές όλων εκείνων που συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη λευτεριά και τη δημοκρατία.

    Πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

    Το σύνθημα "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" ήταν αυτό που κυριάρχησε και βροντοφώναξαν στη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία χιλιάδες νέοι, εργάτες, φοιτητές, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του κινήματος της ειρήνης και καλλιτέχνες.

    Για άλλη μια φορά η οργή του περήφανου λαού της Αθήνας ξεχείλισε και πορεύτηκε στον ηθικό και φυσικό αυτουργό των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

    Η πορεία ξεκίνησε για την αμερικανική πρεσβεία μετά τη λήξη των εκδηλώσεων στα Προπύλαια. Συγκλονιστική ήταν η παρουσία της νεολαίας, η οποία βροντοφώναξε: "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία". Εξίσου επιβλητικό ήταν και το μπλόκο των Κούρδων με τα λάβαρα του αγώνα και τη φωτογραφία του φυλακισμένου ηγέτη τους. Μπροστά από τη σημαία τους, ένα μωρό στο καρότσι διαδήλωνε μαζί με το πατέρα του κρατώντας τη φωτογραφία του Οτσαλάν. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το πανό των καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών σωματείων με το σύνθημα "Αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό". Η ένταση και το πάθος των διαδηλωτών εκφράστηκε με συνθήματα όπως: "Λευτεριά στο Κουρδιστάν","Αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό, να φύγει η κυβέρνηση των πολυεθνικών","Η Σένγκεν μπήκε σε εφαρμογή, σήμερα οι Κούρδοι αύριο εμείς","Δεν είναι τρομοκράτης ο κουρδικός λαός, είναι η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών","Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο".Χαρακτηριστικό ήταν και ένα πλακάτ - απάντηση στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, όπου είχε ζωγραφισμένο ένα πεντάγραμμο και το κλειδί του σολ και από κάτω έγραφε: "Δεν είναι κουραμπιές, είναι το κλειδί το σολ".

    Οι διαδηλωτές φτάνοντας στην αμερικανική πρεσβεία βροντοφώναξαν για άλλη μια φορά: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και "Λευτεριά στο Κουρδιστάν", ενώ έκαψαν και αμερικανικές σημαίες. Μια μικρή αντιπροσωπεία πέρασε από τις πανίσχυρες δυνάμεις των ΜΑΤ, που είχαν περικυκλώσει την πρεσβεία και επέδωσε το ψήφισμα διαμαρτυρίας.

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Σήμερα στις 11 π.μ. στη Θεσσαλονίκη, στις 12 μ. στο Λιτόχωρο (2009-03-21 00:00:00.0)
    Παγκαλλιτεχνικό ΟΧΙ στον πόλεμο (2003-04-08 00:00:00.0)
    Πορεία αλληλεγγύης στην Αθήνα (2000-12-15 00:00:00.0)
    «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός» (2000-12-01 00:00:00.0)
    Οσο υπάρχουν πέτρες... (2000-11-03 00:00:00.0)
    "Πάρτε τις βάσεις και μπρος"! (1999-03-31 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ